Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

ΓΙΑΤΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ;
Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών.
Ο ένας κλάδος κατανοεί τον άλλο. Οι αυτοαπασχολούμενοι κατανοούν τους γιατρούς του ΙΚΑ που διεκδικούν κατοχύρωση της εργασιακής σχέσης τους.(15-25 χρόνια υπάλληλοι χωρίς μονιμότητα και χωρίς ασφαλιστική συνταξιοδοτική κάλυψη από το ΙΚΑ)
Οι γιατροί του ΙΚΑ κατανοούν την ανάγκη του αυτοαπασχολούμενου για αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση (όχι τύπου ΟΑΕΕ) στον ενιαίο φορέα.
Όλοι μαζί κατανοούν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί που σηκώνουν το βάρος της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης έχουν απόλυτο δίκιο να διεκδικούν καλύτερους μισθούς , ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Όλοι μαζί καταλαβαίνουν το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο θα βρεθούν οι νέοι γιατροί αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας.
Όλοι μαζί κατανοούν πως καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει πάνω στα ερείπια των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των γιατρών
Όλοι μαζί αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως καμιά προοπτική δεν υπάρχει για τον ιατρικό κόσμο αν διαλυθεί και καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων. όποιος πιστεύει πως τα μικροσυμφέροντα των γιατρών θα εξυπηρετηθούν αν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως το σύστημα υγείας είναι γελασμένοι. Μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα , οι μεγαλογιατροί και το μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο θα ευνοηθούν.
Γι αυτό όλοι μαζί οι γιατροί που κινητοποιούνται αντιστέκονται σε ένα νομοσχέδιο(νόμο) που το μόνο στόχο που έχει είναι να θέσει τα θεμέλια για να υλοποιηθούν με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αυτά που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα. Για να πέσουν οι δαπάνες υγείας στο 6% του ΑΕΠ.
Αυτή η αγωνιστική ενότητα που σφυρηλατείται σε νέα βάση τρομοκρατεί το σύστημα και την κυβέρνηση. Κάνουν σπασμωδικές κινήσεις , συκοφαντούν, αποπροσανατολίζουν , αξιοποιούν το μεγαλοδημοσιογραφικό κατεστημένο των καναλιών.
Όμως η νέα ποιότητα είναι εδώ. Δεν είναι βέβαια κατακτημένη και δεν είναι μονόδρομος. Εισχωρούν συντηρητικές και στενά συντεχνιακές αγκυλώσεις , τυχοδιωκτισμοί και ταλαντεύσεις. Η λογική του διαίρει και βασίλευε έχει ακόμα τα ερείσματα της, όμως κάτι άλλαξε αυτές τις μέρες μέσα στις μαζικές συνελεύσεις στο υπό κατάληψη αμφιθέατρο του υπουργείου και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Το χειρότερο δε για την εξουσία είναι πως αρχίζουν να κατανοούν και να συμπαρατάσσονται και άλλοι κλάδοι εργαζόμενων.
Μας απασχολεί βεβαίως σοβαρά η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Γι αυτό θα σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο συνέχισης του αγώνα. Η ανευθυνότητα όμως είναι από τη μεριά της κυβέρνησης και δεν ξεκίνησε με την απεργία. Ξεκίνησε με τις απολύσεις των 800 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ , με την μη πρόσληψη εργαστηριακών στο ΙΚΑ σε αναπλήρωση των συνταξιοδοτούμενων , με την μη τήρηση της κλαδικής συμφωνίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που προέβλεπε προσλήψεις 2000+2500 γιατρών.
Θέλουν , και θεσμοθετούν, να πάνε το κονδύλι για την ΠΦΥ από το 1.4 στο 0.7% του ΑΕΠ. Είναι κανείς που πιστεύει πως έτσι θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες; Θέλουν να ξεχαρβαλώσουν το σύστημα και να στέλνουν τους ασφαλισμένους σε κακοπληρωμένους ανασφαλείς γιατρούς. θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το κακό γι αυτούς είναι ότι τους καταλάβαμε! Είναι επικίνδυνοι για την υγεία , όπως και για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
Η αριστερά δεν αντιδρά στο νόμο για να μείνουν όλα όπως είναι. Αντίθετα προτείνει και αγωνίζεται για αναβαθμισμένες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ με κέντρα υγείας , μετανοσοκομειακή φροντίδα , φροντίδα στο σπίτι , οικογενειακούς γιατρούς , ευχερή πρόσβαση σε γιατρούς ειδικοτήτων. Για ποιοτικές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες νοσοκομειακές υπηρεσίες , δωρεάν με ευχερή κι έγκαιρη πρόσβαση την ώρα της ανάγκης. Με προσωπικό και γιατρούς δημόσιους λειτουργούς αξιοπρεπώς αμειβόμενους.( όχι σαν την Τσεχία!)
Και δύο λόγια περί «συντεχνιακών αιτημάτων» , «ξεβολέματος» και διαφθοράς. Το πελατειακό σύστημα και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα δημιούργησαν , επωφελήθηκαν και ανέχτηκαν τη διαφθορά. Οι μνημονιακές πολιτικές σπάνε σε ένα βαθμό τη συμμαχία της άρχουσας τάξης με τα μεσαία στρώματα φτωχοποιώντας και εξωθώντας τα στο περιθώριο. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που απαιτούμε σταμάτημα της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης. Στις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών όμως δεν μπήκαν μπροστά οι «βολεμένοι». Δεν ξεσηκώθηκαν όλοι οι γιατροί. Το μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο , οι μιζαδόροι , αυτοί που τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι συνέχισαν ανενόχλητοι το έργο τους. Αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να ξεσηκωθούν.
Εμείς είμαστε με τους γιατρούς που είτε στο νοσοκομείο , είτε στο ΙΚΑ , είτε στο ιδιωτικό ιατρείο απαιτούν να ζουν με επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους και τις νόμιμες αμοιβές τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

8 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Ότι την εποχή του μνημονίου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποσιωπούνε τις λαμογιές του συστήματος του παρελθόντος ελαττώνουμε το μπατζετ στο 0,6% του ΑΕΠ για τον ΕΟΠΥ και διπλασιάζουμε τους δικαιούχους παροχών, στοιβάζουμε για την ακρίβεια , δεν μπορούν να μιλούν για ελεύθερη επιλογή γιατρού και για δελεαστικές τιμές επίσκεψης παρά για ένα λόγο. Την παραμυθία μιας επερχόμενης προεκλογικής περιόδου. Εκεί που βαπτίζεις το θέλω μπορώ για να μεταθέσεις την νηστεία στην μετεκλογική περίοδο. Παρακολουθήσαμε δηλαδή μια νέα προσπάθεια υφαρπαγής της δικής σας ψήφου από το ΠΑΣΟΚ για την μεγάλη πιθανότητα αιφνιδιαστικών εκλογών μέχρι το Μάη.
Το γιατί απέτυχαν το 97 τα κοινωνικά δίκτυα του Γείτονα ή τα αστικά κέντρα υγείας το 2002 του Αλέκου ούτε κουβέντα, ότι έχουν το ΙΚΑ φρακαρισμένο μόνο με 5500 γιατρούς ενώ δεν έφταναν οι 8500 προ 10ετίας (οι 1500 είναι οδοντίατροι και αθροίζουν 7000 υπαλλήλους σήμερα).

Ανώνυμος είπε...

Αύριο στις 11:00 γενική συνέλευση
στην κατάληψη

Αύριο απεργία όλων των γιατρών

Ανώνυμος είπε...

http://ygeianet.gr/box/cal/21063.pdf

Διαβάστε τη σημερινή απόφαση
της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Ανώνυμος είπε...

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17631&subid=2&pubid=23455757

Δηλώσεις Παπανδρέου
στο αμερικανοεβραϊκό λόμπι.

Ανώνυμος είπε...

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=254951&cid=6

Στρατιωτική άσκηση καταστολής εξεγερμένου πλήθους,
στο Κιλκίς.

quiz: τι δεν τελείωσε το ΄73;

Ανώνυμος είπε...

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/02/blog-post_1327.html

Ανώνυμος είπε...

Αποσπάσματα από το πλαίσιο
που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση
κατάληψης:
....
8. Αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ
από την ημερομηνία πρόσληψης.
9. Πραγματική ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ χωρίς κατάργηση κλινών και τμημάτων με αναγνώριση της προϋπηρεσίας των γιατρών των νοσοκομείων του ΙΚΑ
για την εξέλιξή τους στο ΕΣΥ. .........
...Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ....

Τα παραθέτω
για να τα έχουμε κατά νου όταν "εξετάζουμε τρόπους συνέχισης
του αγώνα"

ΑΤΜ

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάστε την εκτίμηση που μας έχει ο μυστικοσύμβουλος του υπουργού μας :
http://www.tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-e%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%C2%AB%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%C2%BB-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7
καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί αυτή η αντιμετώπιση