Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση ούτε εξορθολογισμός αλλά πλήρης διάλυση της δημόσιας περίθαλψης

07/02/2014
Εισήγηση Ανδρέα Ξανθού στην επί της αρχής συζήτηση του ν/σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ολομέλεια(.)
Η συζήτηση για την ΠΦΥ που για πολιτικούς λόγους δεν προωθήθηκε εδώ και 30 χρόνια , δεν γίνεται σε πολιτικό κενό. Ισχυριζόμαστε ευθέως ότι ο στόχος του ν/σ , η υποτιθέμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ , είναι απολύτως προσχηματικός και παραπλανητικός. Ξαφνικά αντιληφθήκατε το έλλειμμα της ΠΦΥ και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ ; Την ώρα που έχετε διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία και έχετε επιβάλλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων την ανασφάλεια μπροστά στην αρρώστια και την αναξιοπρέπεια ; Ποιόν κοροϊδεύετε ;
Η βασική στόχευση του ν/σ είναι οι 8500 διαθεσιμότητες εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ , η διευκόλυνση 2500-3000 τουλάχιστον απολύσεων γιατρών με τη μορφή της «εκβιασμένης αποχώρησης» , η συρρίκνωση των δημόσιων δομών στα πλαίσια της ενιαίας ΠΦΥ , η ακόμα μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους ασφαλισμένους και η προνομιακή παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα που κυριαρχεί πλέον στην αγορά υγείας εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων υγειονομικών .
Η διαθεσιμότητα είναι ο στόχος και όχι το μέσο. Υποδηλώνει αμφισβήτηση του ρόλου και της χρησιμότητας των δομών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις έπονται , στο βαθμό που οι μέν γιατροί εξωθούνται σε απομάκρυνση λόγω του εκβιασμού της αποδοχής μιας ΠΑΑ ειδικού τύπου, δηλαδή μισθολογικής αναξιοπρέπειας , αλλά και στο βαθμό που θα υπάρξει σε 6 μήνες στάδιο συγχωνεύσεων-καταργήσεων δομών και άρα συνθήκες «πλεονάζοντος» προσωπικού.
Ο ισχυρισμός του Υπουργού Υγείας ότι το ν/σ δεν είναι μνημονιακή επιλογή , ότι δεν έχει σχέση με την τρόικα και ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη στροφή στην ΠΦΥ που εκκρεμούσε χρόνια στην κατεύθυνση ενός ενιαίου, καθολικού , δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα προσφέρει ισότιμα περίθαλψη σε όλους, είναι πραγματικά προκλητικός.
1. Γιατί είναι πρωτοφανές μια μεταρρύθμιση στην Υγεία να ξεκινά με κλείσιμο δομών , με διαθεσιμότητα όλου του προσωπικού ( δηλαδή με αμφισβήτηση της χρησιμότητας του ) , με λιγότερους γιατρούς και με πολύ λιγότερες παροχές προς τους ασθενείς. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση ούτε εξορθολογισμός αλλά πλήρης διάλυση της δημόσιας περίθαλψης και ο κόσμος , ιδιαίτερα οι φτωχοί και οι ανασφάλιστοι, το έχουν καταλάβει πολύ καλά. Αυτό είναι και το μεγάλο σας πρόβλημα : η δραματική καθημερινότητα του Συστήματος Υγείας , των εργαζομένων του και κυρίως των ασθενών που αγωνιούν , που αισθάνονται ανασφαλείς και ανοχύρωτοι μπροστά σε μια σοβαρή αρρώστια , που ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται με δυσβάστακτο κόστος , που δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια τους , που ένα πολύ μεγάλο μέρος τους βιώνει συνθήκες υγειονομικής φτώχειας. Οι πολίτες ξέρουν ότι το Σύστημα Υγείας ήταν και πριν την κρίση προβληματικό , είχε παθογένειες και στρεβλώσεις που εσείς συντηρήσατε και που προφανώς εμείς δεν υπερασπιζόμαστε , αλλά τουλάχιστο είχε εύκολη πρόσβαση που σήμερα έχει χαθεί. Και αντί να βελτιώνεται η κατάσταση , βλέπουν με τα μέτρα που παίρνετε να χειροτερεύει τραγικά . Άρα αφήστε κατά μέρος την υποκρισία για το συμφέρον των ασθενών που υποφέρουν από τις συντεχνίες που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση σας. Οι μόνοι που την υποστηρίζουν είναι η συντεχνία των Ιδιοκτητών Διαγνωστικών Κέντρων και οι «εθνικοί εργολάβοι» της Υγείας.
2. Γιατί σε περιβάλλον λιτότητας , δημοσιονομικής πειθαρχίας , περικοπών στις δαπάνες του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους , μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα , οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, δηλαδή ακραίου νεοφιλελευθερισμού , δεν μπορεί να υπάρξει καμιά μεταρρύθμιση κοινωνικά ωφέλιμη . Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ . Αυτό λέει η διεθνής βιβλιογραφία. Και εσείς τη λιτότητα στην Υγεία δεν την αμφισβητείτε αλλά την εντείνετε. Με τους σημερινούς πολιτικού και δημοσιονομικούς όρους , ο στόχος της «μεταρρύθμισης» είναι η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς , ο άνισος ανταγωνισμός ενός μίζερου και υποχρηματοδοτούμενου ΕΣΥ και ενός οργανωμένου και καθετοποιημένου ιδιωτικού τομέα ( ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα , πολυϊατρεία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια-μαιευτήρια, κέντρα αποκατάστασης ) που θα απομυζά δημόσιους πόρους και ιδιωτικές δαπάνες υγείας . Με άλλα λόγια , αυτό που θα προκύψει είναι η αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων ισχυρών «παικτών» του χώρου , και φυσικά η υγειονομική ανισότητα , γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η εκεί που η ιατρική περίθαλψη εκτίθεται περισσότερο στις δυνάμεις της αγοράς λειτουργεί ο νόμος της αντίστροφης φροντίδας, δηλαδή της ανεπαρκούς υγειονομικής κάλυψης αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη όπως είναι οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες , τα ΑμεΑ κλπ. Και ξέρουμε επίσης ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Συστημάτων Υγείας όπου υλοποιήθηκε , οδήγησε και σε αύξηση της συνολικής δαπάνης ,και σε αποκλεισμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και σε επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών , όπως στις ΗΠΑ .
 
 

 
 
 
 
 
3. Γιατί ούτε δωρεάν , ούτε καθολικό , ούτε ισότιμο είναι το Σύστημα που προωθείτε. Κάθε βήμα του ασθενή εντός του ΕΣΥ και της ΠΦΥ συνεπάγεται διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό τίμημα, από το κλείσιμο ραντεβού, ως την εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία, τη συνταγογραφία, την αγορά φαρμάκων, τον εργαστηριακό έλεγχο και τη νοσηλεία. Για τους ανασφάλιστους , εκτός από μια φράση που βάλατε εκ των υστέρων, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ( χρηματοδοτική, οργανωτική ) πρόβλεψη για την ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών τους . Και η μεγαλύτερη ανάγκη , αυτή που κυριολεκτικά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γι’ αυτούς , είναι η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα, ακριβές θεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις και μακροχρόνιες νοσηλείες. . Ούτε ξέρετε τον πραγματικό αριθμό τους, ούτε καν έκθεση του ΓΛΚ για το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος υπάρχει. Με αυτούς τους όρους , το να λέτε ότι φροντίζετε για την περίθαλψη των ανασφάλιστων συνιστά ωμή κοροϊδία. Η κραυγή απόγνωσης των ανασφάλιστων καρκινοπαθών είναι προσβολή για τον Πολιτισμό μας, το κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Σήμερα έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας ένα κοινωνικό κίνημα για την περίθαλψη των ανασφάλιστων , που εκτός από την εξαιρετική συνεισφορά των Κοινωνικών Ιατρείων στην κάλυψη επειγουσών αναγκών που δημιουργεί το διάτρητο μνημονιακό Κράτος Πρόνοιας , αναδεικνύει και το πολιτικό αίτημα της πλήρους και δωρεάν υγειονομικής φροντίδας κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη , ανεξάρτητα από εργασία , ασφάλιση , εισόδημα και νομιμότητα παραμονής στη χώρα. Και ταυτόχρονα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για την άσκηση της ιατρικής με όρους ανιδιοτέλειας , συνεργατικότητας με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας , επιστημονικής δεοντολογίας , σεβασμού του αρρώστου, ανθρωπιάς και κοινωνικής ευθύνης.
4. Ούτε όμως η αναγκαία στροφή στην ΠΦΥ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του συγκεκριμένου ν/σ. Γιατί η ΠΦΥ δεν είναι ένα φτηνό μοντέλο περίθαλψης ούτε εξαντλείται σε κάποιες οργανωτικές αλλαγές ( τομεοποίηση δομών , μετασχηματισμός των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ σε ΚΥ Αστικού Τύπου, οικογενειακός γιατρός κλπ) . Το δίλλημα δεν είναι ΠΦΥ ή όχι αλλά το αν θα λειτουργεί με όρους λιτότητας ανθρώπινων και υλικών πόρων ( ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ μας είπε ότι η ΠΦΥ δεν μπορεί να είναι «εργαλείο» για την επιβολή της λιτότητας ) , αν θα έχει προληπτική κατεύθυνση ( η ΕΣΔΥ αναφέρει ότι έχουν μειωθεί 40% οι δημόσιες δαπάνες για πρόληψη ) , αν θα στηρίζεται στο δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο ( από την επιδημιολογία και τον Υγειονομικό Χάρτη στην οικονομία της υγείας) , αν θα έχει ολιστική αντίληψη για την Υγεία και θα οργανώνει διατομεακή παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες της κοινότητας . Εμείς θεωρούμε ότι το προοδευτικό και μετα-νεοφιλελεύθερο πρόταγμα της ΠΦΥ δεν είναι συμβατό με την «ανθυγιεινή» μνημονιακή πολιτική που προκαλεί ραγδαία επιδείνωση όλων των κοινωνικών συνθηκών που σχετίζονται με την υγεία ( εργασία, εισόδημα, διατροφή, θέρμανση, κατοικία, ψυχικό stress, περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ) . Ούτε η ΠΦΥ σας ενδιαφέρει , ούτε το ΕΣΥ που το έχετε πλήρως απαξιώσει. Δεν έχετε ούτε όραμα ούτε σχέδιο για τη Δημόσια Περίθαλψη . Όχι επειδή δεν έχετε σε προσωπικό επίπεδο κοινωνική ευαισθησία, αλλά γιατί ως νεοφιλελεύθεροι θεωρείτε την Υγεία προϊόν που προσφέρεται με όρους αγοράς και που το Κράτος οφείλει να ρυθμίζει τους κανόνες της , και όχι ως κοινωνικό δικαίωμα που έχει την ευθύνη η Πολιτεία να διασφαλίζει με όρους ισότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους. Αυτή είναι η θεμελιακή ιδεολογική μας διαφορά και η κριτική μας για κοινωνικά ανάλγητη και υγειονομικά εγκληματική πολιτική από εκεί πηγάζει. Με άλλα λόγια η ΠΦΥ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια μιας κυβέρνησης και ενός Υπουργού που απεχθάνονται το Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που πιστεύουν ότι η Δημόσια Περίθαλψη έχει δημοσιονομικό «βάρος» που οφείλουμε να περιορίσουμε , που θεωρούν ότι το καθολικό κοινωνικό Κράτος είναι αντιπαραγωγικό και βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας .
Το ν/σ λοιπόν υπηρετεί ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο για την Υγεία με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Δεν έχει δηλαδή στόχο την άμεση κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού , ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, την ανακούφιση των στρωμάτων της κοινωνίας που αδυνατούν να καταβάλλουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τη συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας . Αντίθετα ο στόχος είναι να επιβληθεί η λογική του «ελάχιστου πακέτου» υπηρεσιών που το αγοράζει ένας ΕΟΠΥΥ με μειωμένα έσοδα , κυρίως από τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα υγείας , και το οποίο επειδή θα είναι απολύτως ανεπαρκές , οι ασφαλισμένοι θα το συμπληρώνουν από την τσέπη τους ή κάνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Το δίλημμα αγοραστής ή πάροχος, με την υπαγωγή των δομών του στις ΔΥΠΕ και το ΕΣΥ , δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Έχει νόημα όμως να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από τη λογική του ΕΟΠΥΥ «αποκλειστικού αγοραστή» . Κρύβεται μια εμμονή σε ένα ασφαλιστοκεντρικό Σύστημα χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας , που δεν αντιστοιχεί στην τραγική πραγματικότητα της από-ασφάλισης του 30% του πληθυσμού και της υγειονομικής φτώχειας. Το σχέδιο είναι «λίγες δομές-λίγοι γιατροί και εργαζόμενοι-λίγες παροχές» και άνοιγμα της αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων Υγείας εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων υγειονομικών. Το πραγματικό ερώτημα είναι ποια είναι η αγοραστική δύναμη του ΕΟΠΥΥ( ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 700 εκ. ευρώ) , με ποια κρατική εγγύηση , τι είδους ( ποσοτικά και ποιοτικά) υπηρεσίες θα αγοράζει και από ποιους και πώς θα στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να μπορεί να καλύπτει δωρεάν, με καθολικότητα, ισοτιμία και επάρκεια τις ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων .
Εμείς πιστεύουμε ότι τα πράγματα στην Υγεία μπορούν να γίνουν με άλλο στόχο (προτεραιότητα οι κοινωνικές ανάγκες και όχι τα δημοσιονομικά μεγέθη ) και άλλο τρόπο ( σεβασμός στους εργαζόμενους, κοινωνικές συμμαχίες, δημοκρατικός προγραμματισμός , κοινωνικός έλεγχος ).
Για μας ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι ένα καθολικό , δημόσιο , ποιοτικό και δωρεάν Σύστημα Υγείας , με βασικό πυλώνα του την ΠΦΥ, που θα χρηματοδοτείται προοπτικά από τη γενική φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου και όχι από το χρεωκοπημένο ασφαλιστικό Σύστημα . Και σε αυτό το Σύστημα η σχέση εργασίας που θεωρούμε ότι είναι συμβατή , είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, με όρους βέβαια σεβασμού της επιστημονικής και εργασιακής αξιοπρέπειας των γιατρών , με έλεγχο , κοινωνική υπευθυνότητα, επιστημονική δεοντολογία και ανιδιοτελή προσφορά προς τον άρρωστο. Όμως αυτό που προέχει σήμερα είναι να επιβιώσουν και το ΕΣΥ και η ΠΦΥ και να μην διακοπεί ούτε μια μέρα η ήδη ελλειμματική δημόσια περίθαλψη προς τους ασφαλισμένους , τους οικονομικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους που δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή.
Υπήρχαν όντως μεγάλες στρεβλώσεις στο Σύστημα Υγείας και στην ΠΦΥ. Το μεγαλύτερο όμως διαρθρωτικό πρόβλημα ήταν η πολύ υψηλή ιδιωτική δαπάνη και η κυριαρχία του επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα( ειδικά στη διάγνωση , σύγχρονη τεχνολογία, εξειδικευμένη θεραπεία , αποκατάσταση ) . Αυτό ευνόησε την προκλητή ζήτηση και το party αλλά και την ανισότητα στη φροντίδα των ασθενών. Με τα μέτρα σας και το συγκεκριμένο ν/σ αυτό το διαρθρωτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αλλά θα επιταθεί.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μείζον πολιτικό αίτημα σήμερα είναι η άμεση ανακούφιση της κοινωνίας που δοκιμάζεται από τη μνημονιακή «συνταγή» για την κρίση . Και η πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα στην Υγεία είναι η πλήρης ( ιατρική, εργαστηριακή, φαρμακευτική , νοσηλευτική) και δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων και η δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας. Δεν είμαστε στη φάση της συγκράτησης του κόστους αλλά της ανάγκης δραστικής αντιμετώπισης μιας “υγειονομικής τραγωδίας” , όπως έγραψε το Lancet. Γι’ αυτό καταθέσαμε τροπολογία μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών , με κατάργηση του «χαρατσιού» των 5 ευρώ για εξέταση στα νοσοκομεία-ΚΥ ( που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επεκταθεί και στις πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ) και του 1 ευρώ ανά συνταγή .
Για να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας σ’ αυτόν τον πολιτικό στόχο , ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση πολύ πριν την κυβέρνηση το δικό του εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΦΥ , που δεν έχει καμιά σχέση με το δικό σας , οι βασικοί άξονες του οποίου είναι :
 

 
1. Η στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, χωρίς διαθεσιμότητες και απολύσεις. Σε περίοδο «υγειονομικής φτώχειας» και αυξημένης ζήτησης δημόσιων υπηρεσιών δεν περισσεύει ούτε δομή ( Υγειονομική Μονάδα ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας , Νοσοκομείο) , ούτε γιατρός, ούτε προσωπικό, αλλά αντίθετα απαιτείται στοχευμένη ενίσχυση με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος και αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του ( κυρίως Διαγνωστικά Εργαστήρια , εξειδικευμένες υπηρεσίες , οδοντοτεχνικές εργασίες κλπ ) .
2. Η στροφή στην ΠΦΥ με μετεξέλιξη των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ σε ΚΥ αστικού Τύπου 24ωρης λειτουργίας ενταγμένα στο ΕΣΥ , με οικογενειακούς γιατρούς που θα αποτελούν οργανικό στοιχείο του Συστήματος και όχι κατά βάση συμβεβλημένους με το ΠΕΔΥ , αλλά και γιατρούς ειδικοτήτων , με στροφή στην πρωτογενή πρόληψη , στην ομάδα υγείας και στην κοινοτική ιατρική. Η εργασιακή σχέση των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών ( γενικών γιατρών , εργαστηριακών κλπ) θα είναι η ΠΑΑ . Δεν υπάρχει όμως μεταρρύθμιση χωρίς συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Γι’ αυτό και θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα που θα το συμφωνήσουμε με τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών , στη διάρκεια του οποίου θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών και θα δοθεί το περιθώριο στους υπηρετούντες γιατρούς να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν οριστικά στις δομές του ΕΣΥ ή θα αποχωρήσουν διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. Είναι απολύτως υποκριτική η εμμονή του Υπουργού Υγείας στην άμεση εφαρμογή μιας ειδικού τύπου ΠΑΑ με όρους μισθολογικής αναξιοπρέπειας . Θέλει να εκδιώξει στην κυριολεξία τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με «μοχλό πίεσης» την καρικατούρα μιας πάγιας θέσης του νοσοκομειακού συνδικαλιστικού κινήματος και της Αριστεράς. Μας κατηγορείτε ότι με την πρόταση για μεταβατικό διάστημα στηρίζουμε το ιδιωτικό ιατρείο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ . Αυτό που κάνετε εσείς είναι να ευνοείτε τη διαρκή μετάβαση προς ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο Σύστημα Υγείας με πολλαπλές ταχύτητες για τους ασθενείς ανάλογα με το ασφαλιστικό και εισοδηματικό τους status .
 
 
 
Εσείς παριστάνετε ότι ενδιαφέρεστε για την ΠΦΥ και τη Δημόσια Περίθαλψη. Εμείς έχουμε δώσει αγώνες για να στηρίξουμε το ΕΣΥ και να το διαφυλάξουμε από τη υπονόμευση και την «αγοραία» μετάλλαξη του . Ήμασταν με την ΠΑΑ όταν εσείς βάζατε ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία . Ήμασταν με τα Κοινωνικά Ιατρεία όταν εσείς τα στοχοποιούσατε ως χώρο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών . Ήμασταν και θα είμαστε με το «Υγεία για όλους» του ΠΟΥ , γιατί θεωρούμε ότι η Δημόσια Περίθαλψη δεν είναι μόνο ζήτημα υγειονομικών δεικτών, δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής συνοχής , είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων , συλλογικής αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: