Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Συνταγογράφηση φαρμακευτικής ουσίας ;;;ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Α΄Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές. Φαίνεται πως η θέση του Εκπροσώπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είμαι ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Καλοκαιρινός δεν μπορούσε να είναι εδώ και εκπροσωπώ το Διοικητικό Συμβούλιο. Η θέση του Εκπροσώπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι δύσκολη σε αυτή τη συνεδρίαση. Εγώ θα ευχαριστήσω, καταρχάς, τη νηφάλια και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του κ. Αμπατζόγλου, τον Εκπρόσωπο των Φαρμακοποιών που βοηθάει στο να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα. Σκέφτηκα πολύ ποια θα πρέπει να είναι η τοποθέτηση του Εκπροσώπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, να είναι συνδικαλιστική, να διαμαρτυρηθώ γιατί δεν είχαμε δεδομένα ή να προσπαθήσω να βοηθήσω τη συζήτησή σας; Αποφάσισα να κάνω το δεύτερο. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τη συζήτησή σας με μαχητικό τρόπο, όμως, για τους συναδέλφους τους οποίους και εκπροσωπώ.

Ξεκινώ με το εξής. Εμείς στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων το τελευταίο διάστημα έχουμε πάρει μια απόφαση, ότι θα εκπροσωπούμε αταλάντευτα τους γιατρούς που επιθυμούν να ζουν με επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια, με τις νόμιμες αποδοχές τους. Σημειώστε το αυτό σας παρακαλώ όλοι σας. Άρα, δεν είμαστε εδώ για να βρεθούμε σε μια θέση να απολογηθούμε γι’ αυτά που γίνονται με τα δισεκατομμύρια που περνούν πάνω από το κεφάλι μας. Ακούσαμε πολλά περί δισεκατομμυρίων αλλά η θέση του γιατρού, πιστεύω ότι το καταλαβαίνετε όλοι, ότι είναι λίγο διαφορετική. Έχει τον άρρωστο μπροστά του, άρα η αγωνία του πρέπει και θα είναι, εμείς θα προσπαθήσουμε να είναι, αλλά και σε μεγάλη πλειοψηφία είναι, πως θα ανταποκριθεί στο καθήκον του, να θεραπεύσει.

Φοβούμαστε, λοιπόν, ότι οι καθαρά λογιστικές αντιλήψεις δεν οδηγούν σε αυτό που επιθυμούμε εμείς και πρέπει να το καταλάβουν και οι Υπουργοί και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αυτό. Οι καθαρά λογιστικές τοποθετήσεις δεν βοηθούν. Θα σας πω γιατί. Δεν θα φοβηθώ, θα τα πω με το όνομά τους, υπάρχουν οι κανόνες του ΕΟΦ για το ποιες είναι οι νόμιμες χορηγίες στους γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων και από πού ξεφεύγουμε από την ιατρική δεοντολογία; Ναι ή όχι; Ερωτώ και απαιτώ μια υπεύθυνη απάντηση. Είναι στα πλαίσια της νομιμότητας αυτά ή οι γιατροί είναι όλοι παράνομοι; Γιατί εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί να ισχυριζόμαστε και να διαχέεται, ότι οι γιατροί είναι παράνομοι και ότι τα παίρνουν από τις εταιρείες όταν δέχονται απλώς της υποστήριξη για να συμμετέχουν σε ένα επιστημονικό συνέδριο που δεν υπάρχει καμία από την πολιτεία. Λέω ό,τι λέει ο ΕΟΦ. Αν γίνονται πράγματα χωρίς να τα λέει ο ΕΟΦ κάποιος πρέπει να τα ελέγξει. Πρώτα από όλα πρέπει να τα ελέγξει ο ίδιος ο ΕΟΦ. Άρα, μη τα φορτώνουμε αυτά στους γιατρούς.

(στο σημείο αυτό εκτός μικροφώνου ακούγεται βουλευτής να λέει «δηλαδή σε τίποτα δεν φταίνε οι γιατροί;)


Ασφαλώς και φταίμε αλλά γιατί τόση επιθετικότητα; Σας είπα είναι δύσκολη η θέση μου, βοηθείστε για να βοηθήσω. Οι γιατροί είναι εργαζόμενοι και όταν καταβαραθρώνονται τα συμφέροντα τους, η εργασιακή τους υπόσταση δεν θα περιμένετε καλύτερα πράγματα να συμβούν; Σας ερωτώ. Ποίος ευθύνεται γι’ αυτό; Ευθύνονται οι γιατροί; Ή ευθύνονται αυτοί που καταβαραθρώνουν την επαγγελματική και επιστημονική υπόσταση; Δεν λέω ότι οφείλει να είναι άλλοθι για τους γιατρούς αυτό. Όχι. Αλλά ξέρετε πολλούς εσείς που στην ελληνική κοινωνία που περνάνε αλώβητοι μέσα από αυτό το πλαίσιο; Ξέρετε πολλούς σε κυβερνητικά κλιμάκια, σε ανώτερες εξουσίες που πέρασαν αλώβητοι; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για σκάνδαλα; Λοιπόν, όχι για όλα φταίνε οι γιατροί. Ασφαλώς δεν είναι ανεύθυνοι, αλλά δεν φταίνε και για όλα.

Λίγο πιο συγκεκριμένα για να βοηθήσω. Εντοπίζουμε σαν Ιατρικό Σώμα μια αντίφαση και σας παρακαλώ να το προσέξετε. Επενδύετε χρήματα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επιχειρηματολογείτε υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, είμαστε μαζί σας στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, όμως έρχεστε ξαφνικά και μας πετάτε το πυροτέχνημα της δραστικής ουσίας, το οποίο κατά τη δική μου γνώμη,διορθώστε με εάν έχω λάθος, ουσιαστικά αναιρεί την ανάγκη της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης. Θα μας πείτε τίποτα γι’ αυτό; Όταν επενδύετε τόσα πολλά στην δραστική ουσία, ουσιαστικά απαξιώνετε την αξία της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, η οποία κοστίζει ακριβά.

(στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο κ Σαλμάς αμφισβητώντας τη βασιμότητα του επιχειρήματος. Ο Λοβέρδος πιάνεται από αυτό για να πεί πως εδώ το λέει καθηγητής άρα να μην επιμένω. Απαντώ πως αν και γιατρός δεν κατάλαβε τι εννοώ και αρχίζει διάλογος περί «ευπρέπειας»!!)Γ ΜΠΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Α΄Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου): Δίδονται χρήματα για το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δίδονται χρήματα και ξέρουμε ότι υπάρχει μια διαδικασία και εγώ επειδή δουλεύω, εργάζομαι ξέρω ότι στο ΙΚΑ, στον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει προετοιμασία για να υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά επειδή έχουμε δεσμεύσεις από την Τρόικα, ζητείτε από τους γιατρούς να αγοράσουν τους υπολογιστές προκειμένου να κάνουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εσείς πως το βλέπετε αυτό; Δεν το γνωρίζετε; Το θεωρείτε φυσιολογικό; θα μπορούσε να γίνει μια προμήθεια ή με άλλον τρόπο για δοθούν πολύ λιγότερα χρήματα, θα το δείτε.

Δεύτερον. Για τα γενόσημα. Εγώ σέβομαι την τοποθέτηση του Εκπροσώπου του ΕΟΦ. Για την βιοδιαθεσιμότητα και την ισοδυναμία έχει τρόπους ο ΕΟΦ; Όταν κάνουμε εμείς τη δουλειά μας, εγώ είμαι ενδοκρινολόγος, ξέρω ότι τα φάρμακα είναι δύσκολη υπόθεση και η αγωγή υποκατάσταση ακόμα πιο δύσκολη όταν λείπουν οι ορμόνες. Λοιπόν, το τι βιοδιαθεσιμότητα και ισοδυναμία έχει το κάθε φάρμακο είναι δύσκολο να ελεγχθεί, θέλει μελέτες.      

Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ, Αντιπροέδρου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου)

Μη νομίζουμε και να μη λέμε εδώ, ότι αυτά γίνονται για όλα τα φάρμακα, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εάν νομίζετε και θέλετε να πείτε ότι γίνονται, πείτε το μας. Εμείς ξέρουμε ότι δεν γίνεται.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Σκουρολιάκου.

ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ (Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Φ.): Βιοδιαθεσιμότητα βάσει της επιστήμης της φαρμακοκινητικής, απαιτείται όχι στα ενδοφλέβια και άμεσης χρήσεις φάρμακα, απλώς σε ορισμένα και ορισμένες κατηγορίες από του στόματος φάρμακα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου): Άρα, τα στοιχεία που έφερε ο κ. Υπουργός, για το σε πόσες χώρες είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δραστικής ουσίας, για εμάς είναι καταλυτικό. Όταν σε όλη την Ευρώπη γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση και μετά από τόσο μεγάλη σκέψη δεν έχει εγκαθιδρυθεί παντού η αναγραφή υποχρεωτική δραστικής ουσίας, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζετε πως οι γιατροί δικαιούνται να είναι σκεπτικοί και επιφυλακτικοί σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή που μπορεί να γίνει ερήμην τους και χωρίς αρκετά στοιχεία.

Και για να τελειώσω, εμείς θέλουμε να πούμε ένα πράγμα στους κυρίους και τις κυρίες Βουλευτές και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μπορεί να ευθύνονται και οι γιατροί, και οι φαρμακοποιοί- και δεν θα θυμώσουν οι συνάδελφοί μου- για φαινόμενα κατασπατάλησης, υπερσυνταγογράφησης κ.λπ..  Εάν νομίζετε ότι είναι όλοι, μπορείτε να το πείτε να τους διώξουμε και να φέρουμε άλλους στην Ελλάδα, εάν όμως δεν είναι έτσι, οφείλετε να προστατεύσετε αυτούς που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια, και μόνο με στοιχεία να καταγγείλετε ή να τιμωρήσετε τους άλλους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ. Διακόπτουμε για την ψηφοφορία.


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα της εφεδρείας :
Συζήτηση το πρωινό της κυριακής στο πρωινό του mega με καλεσμένο τον Βουδούρη
Δημοσιογράφος (Αναγνωστάκης):Με την εφεδρεια στους γιατρους του ΙΚΑ τι γίνεται;
Βουδούρης:Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα...
Δημοσιογράφος(Χασαπόπουλος):Εντάξει είπανε θα τους εξαιρέσουν
Βουδούρης:Εγω τους το λέω...
Και η συζήτηση αλλάζει θέμα

Επίσης τμήμα απο αρθρο της Ελευθεροτυπίας :
" 6 Οι γιατροί εξαιρούνται συνολικά ως κλάδος από την εφεδρεία;

ΑΠ.: Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί, καθώς το νομοσχέδιο ορίζει ως εξαίρεση τους γιατρούς του ΕΣΥ και μόνον, δηλαδή τους νοσοκομειακούς γιατρούς, και δεν αναφέρει τίποτα για εκείνους που εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, π.χ. ΙΚΑ. "

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=316711

Αν δεν υπάρξει πίεση ΤΩΡΑ πριν ψηφισθεί το νομοσχέδιο , μην μας καλείτε μετά σε αγώνες εναντίον τετελεσμένων γεγονότων.
Ας μην επαναληφθεί το φιάσκο του 1998-99
που αποκλειστήκαμε εμείς και μόνο εμείς απο τις μαζικές μονιμοποιήσεις χωρίς να αντιδράσουμε εστω και με μια μέρα απεργία

JOHN BASKOZOS είπε...

ΑΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΩ. ΑΠΟ 1/1/12 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ!!

Ανώνυμος είπε...

Α Ετσι λοιπόν.
Η θέση του συνδικαλιστικού μας οργάνου είναι λοιπόν ότι δεν υπάρχουν επείγουσες ειδικές διεκδικήσεις για την ακόμη μια φορά ξεχωριστή (καταντάει πλέον "ρατσισμός' ) αντιμετώπισή μας(πχ γιατροί του ΕΣΥ , Εκπαιδευτικοί ,κα εξαιρούνται) και ότι η μόνη αντίδρασή μας θα ενταχθεί στα πλαίσια της γενικότερης αντίστασης κατά της κυβέρνησης !!!!
Εμ , δεν είναι τυχαία η εξευτελιστική κατάσταση και εργασιακή σχέση που έχουμε μετά από τόσα χρόνια.


.

Ανώνυμος είπε...

"Κλείνουν άλλες 6 εφορίες, δύο 48ωρες απεργίες από τους εφοριακούς"
http://tvxs.gr/news/ellada/kleinoyn-apo-1i-noembrioy-alles-6-efories

Κάποιοι άλλοι αν και προνομιούχοι παλεύουν για τα του οίκου τους .

JOHN BASKOZOS είπε...

Ε ΛΟΙΠΌΝ ΜΑ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΤΙ ΕΝΝΟΕΊ Ο ΑΝΏΝΥΜΟς ΣΤΙΣ 7.58ΜΜ. κατ αρχάς εγώ εγραψα επωνύμως τη γνώμη μου όπως αυτός γράφει τη δική του. αν πιστεύει πως θα λυσει τα ειδικά προβλήματα του κλάδου θα του θυμίσω πως η εφεδρεία και η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. επίσης ξεκαθαρίζω πως η στάση του συλλόγου θα καθοριστεί με συλλογικές αποφάσεις στις οποίες θα συμμετέχω με τη γνώμη μου. κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κλείσει το ΙΚΑ με απεργιακές κινητοποιήσεις άμεσα! ο΄σο για το τι φταίει για την κατάσταση μας ας σκεφτεί λίγο καλύτερα πριν κάνει ισοπεδωτικούς και άδικους αφορισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Σχεδιάζουμε άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις χωρις αναβολή.
Καλούμε όλους να λάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Κανένας συμβιβασμός.
Όλοι να συμμετέχουμε ενεργά.
Άλλοθι γιά αδράνεια δεν υπάρχει για κανέναν.
Οι ατομικές λύσεις τελείωσαν!
Παν Ψυχάρης

DIONYSOS είπε...

Πάνο και Γιάννη ειλικρινά δεν βλέπω τον λόγο να συνομιλώ με ανωνυμο από δω ,νοιώθω ότι με πυροβολεί πισώπλατα. Ο Σπυρόπουλος παρότι παλιός τεχνικός ΟΤΕ δεν φαίνεται να πολυνοιάζεται για συνδέσεις ιντερνετ, μήπως ξέρει περισσότερα ο " ταμίας", όχι για το ταμείο του ΙΚΑ δυστυχώς;;