Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ ΣΤΟ ΔΣ ΠΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 16/12/10
Αγαπητέ κ πρόεδρε, κ συνάδελφοι
Επειδή εκτιμώ πως οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες για το σύνολο του ιατρικού σώματος επιτρέψτε μου να σας εκθέσω εν συντομία τις απόψεις μου
1. Βρισκόμαστε εν μέσω απεργιακής κινητοποίησης των γιατρών του ΙΚΑ για ζητήματα που άπτονται της ίδιας της εργασιακής τους υπόστασης αλλά και της επαγγελματικής και προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου βρίσκονται ενωμένοι στον αγώνα. Η τελική μορφή του νομοσχέδιου για την ενοποίηση των ταμείων υγείας , φαίνεται να παίρνει υπόψη της τη δίκαια αγωνία των συναδέλφων και για πρώτη φορά δίνει κάποιες διευκρινίσεις για το εργασιακό μας μέλλον, όχι επαρκείς και όχι πειστικές αλλά δείχνει πως ο αγώνας δεν πάει χαμένος. Η αντίδραση του ΠΙΣ ήταν αρκετά έγκαιρη και σωστή όμως κατά τη γνώμη μου οι καιροί απαιτούν πιο ισχυρή παρουσία του ΠΙΣ.
2. Το μέλλον των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών , όπως προδιαγράφεται μέσα από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου , αλλά και τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων προβλέπεται δυσοίωνο. Φαίνεται πως μια σύμβαση τύπου ΟΑΕΕ που θα αφορά όμως σε όλα τα ταμεία που θα έχουν ενοποιηθεί, με αμοιβή κατά επίσκεψη με πλαφόν όμως (700-1000 ευρώ) είναι η προοπτική. Είναι φανερό πως η εξαθλίωση και φτωχοποίηση είναι πιά ορατή. Απαιτείται ισχυρή συμμετοχή του ΠΙΣ στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Αν το ΔΣ νομίζει δέχομαι να το εκπροσωπήσω διά της παρουσίας μου.
3. Η εσωτερική στάση πληρωμών στην οποία ουσιαστικά βρισκόμαστε , έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα καθυστέρησης εξόφλησης από τον ΟΠΑΔ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς. Νομίζω πως χρειάζεται εντονότατη αντίδραση μας στην κατάσταση αυτή. Οι συνάδελφοι από όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση , δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και περιμένουν πρωτοβουλία από τον ΠΙΣ.
4. Στα νοσοκομεία όλα τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται , ενώ η «ολοήμερη» ιδιωτικοποιημένη λειτουργία φαίνεται πως ,μαζί με την αναμενόμενη αύξηση της πληρωμής για επίσκεψη σε 5 η και 10 ευρώ , θα αποτελέσει πιλότο για την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και για την σύνδεση των αμοιβών των γιατρών με τέτοιου τύπου ιδιωτικές πληρωμές. Οι φανερά υποβαθμισμένες υπηρεσίες που αναμένονται για τους ασφαλισμένους των ενοποιούμενων ταμείων κάνουν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας κλίματος συμπόρευσης με όλους τους εργαζόμενους για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που έρχεται.
5. Η προσεκτική μελέτη του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου δείχνει πως κάθε μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης αποκλείεται και πως το μέλλον όλων μας επαφίεται στις προαποφασισμένες ρυθμίσεις και στα ψιλά γράμματα εγγράφων για τα οποία δεν έχουμε κανένα λόγο. Η προβλεπόμενη γνωμάτευση των εμπειρογνωμόνων τον Μάρτιο 2011, θα αποφασίσει για το μέλλον και τις προοπτικές του συστήματος υγείας και όλων μας!
6. Η κατάσταση στο ΤΣΑΥ είναι άκρως ανησυχητική και οι υπηρεσίες του υπολειτουργούν και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους ακόμα και στα στοιχειώδη. Η δε βιωσιμότητα του στα πλαίσια του ενιαίου πιά ταμείου υπονομεύεται από την τεράστια απώλεια πόρων λόγω εισφοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων υγείας.
7. Πιστεύω πως η στοιχειώδης ανάγκη αξιοπρέπειας και αυτοπροστασίας του ιατρικού σώματος αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας , απαιτεί την έντονη αντίδραση μας και την ισχυρή παρουσία του ΠΙΣ. Δεν χωρούν πιστεύω κομματικές και παραταξιακές περιχαρακώσεις πια. Έχω την εντύπωση πως η ένταση της κρίσης κάνει πιο κοινά τα προβλήματα όλων των κλάδων των γιατρών και ίσως είναι πιο εύκολη η ομογενοποίηση αιτημάτων για τις εργασιακές σχέσεις και τη γενικότερη προοπτική του ιατρικού σώματος. Προτείνω άμεση σύγκλιση της σύσκεψης των προέδρων των ιατρικών συλλόγων όλης της χώρας για εκτίμηση της κατάστασης και χάραξη προοπτικής για την αντίδραση μας ώστε να πάρει ο καθείς τις ευθύνες του.

ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

3 σχόλια:

Nikos είπε...

Σε αντίθεση με το σχετικά αισιόδοξο
άρθρο της 15/12 στον αδέσμευτο που μας επισήμανε ο φίλος ΑΤΜ :
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4975281583448692421&postID=9023484934439511423
σχόλιο 5 ,
η ανακοίνωση των συλλόγων μας και για πρώτη φορά και των υπολοίπων υπαλλήλων του ιδρύματος δεν δίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και "ξαναθολώνει" το τοπίο :

"Αθήνα 20/12/2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΙΣΑ)
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΙΣΘ)
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΙΣΠ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΩΝ ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΚΑ (ΠΟΥΓΙΚΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και Άλλες διατάξεις», οι παραπάνω φορείς σε κοινή σύσκεψη εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους επί της Αρχής του Σχεδίου Νόμου, που οδηγεί στην υποβάθμιση της Υγείας του Λαού, στο «μάντρωμά» του σε ουρές και λίστες, στον εξαναγκασμό του να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να προστατέψει την υγεία του, αλλά και στην πλήρη εξαθλίωση όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.

Το εφεύρημα του Ε.Ο.Π.Υ. θα καταβαραθρώσει και τον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Οργανισμό της Χώρας, το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, του οποίου ουσιαστικά δεσμεύει την περιουσία και θα συμπαρασύρει στην υποβάθμιση και το χάος το σύνολο της ΠΦΥ.

Κοινωνικοί Φορείς και Λαός είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ακρωτηριαστικά μέτρα που κυριολεκτικά συντρίβουν ό, τι απέμεινε στο χώρο της Υγείας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε τα τετελεσμένα, συγκροτούμε μέτωπο αγώνα και δεν θα επιτρέψουμε την χωρίς όρια κατεδάφιση του κοινωνικού Κράτους.

Ξεκινάμε άμεσα αγώνα διαρκείας, με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις και κάθε πρόσφορο μέσο.

Στέλνουμε σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. να αποσύρουν εδώ και τώρα το υπό ψήφιση απαράδεκτο Σχέδιο Νόμου και να καθίσουν στο τραπέζι του Διαλόγου.

Καλούμε τις Πολιτικές Ηγεσίες των Κομμάτων και τους Έλληνες βουλευτές, να πάρουν επίσημη και υπεύθυνη θέση, στην επιχείρηση της Κυβέρνησης να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο χώρο της Υγείας."

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ,Nikos, για την ενημέρωση!

Παρατηρώ οτι δεν προσυπογράφει
ο Σύλλογος Συμβασιούχων (;).
Εκπλήσσομαι ευχάριστα από τη συστράτευση των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ασφαλώς και θα ήταν αποτέλεσμα καλής δουλειάς που επίσης αξίζει
τις ευχαριστίες μου!

Σθεναρή φαίνεται και η άρνηση των
προμηθευτών να δεχθούν περαιτέρω
μείωση των οφειλομένων τους
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=226846&cid=4

Στους δε κόλπους των φαρμακοποιών
επικρατεί μεγάλη αναστάτωση
που εκδηλώνεται και με αμφισβήτηση
των συνδικαλιστικών ηγετών τους.

Άνοιξε πολλά μέτωπα ο Λοβέρδος.

Οι μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες
και επιβάλλουν μέγιστη αγωνιστική
ετοιμότητα.

ΑΤΜ

Ανώνυμος είπε...

Αδέλφια μου, να σας τα πω;

http://www.divshare.com/download/12610230-796

Χρόνια Πολλά από την ΑΤΜ!