Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ

17/12/2010
Θολό τοπίο για 8.500 γιατρούς (ΕΘΝΟΣ)

Σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, για την ενσωμάτωση των ιατρείων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων στο ΕΣΥ, φαίνεται πώς θα αναδειχθεί το εργασιακό καθεστώς των γιατρών που θα ισχύσει στον νέο φορέα.

Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, επίσημη ενημέρωση, με ποια μορφή θα γίνει η ενσωμάτωση. Οι γιατροί γνωρίζουν μόνο ότι δημιουργείται ο νέος φορέας που ονομάζεται «Οργανισμός Παροχών Υγείας» και προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο.

Δεν έχουν ωστόσο ρυθμισθεί τα εργασιακά των γιατρών, νοσηλευτών, αλλά και το σημαντικό ζήτημα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

«Συζητούνται τρία σενάρια και δεν γνωρίζουμε ποιο θα ισχύσει, καθώς η ?κακή εκδοχή? προβλέπει συμβάσεις με γιατρούς και αμοιβή κατά πράξη στο ιατρείο, με τη λογική που λειτουργούν οι οικογενειακοί γιατροί», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γιατρός του ΙΚΑ Γιάννης Μπασκόζος.

«Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν θα ασκούν ιατρική στα ιατρεία του ΙΚΑ, όπως εργάζονται σήμερα ή θα εργάζονται όπως οι γιατροί του ΟΑΕΕ στα δικά τους ιατρεία. Τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα θα χαθούν; Το πολυνομοσχέδιο αναφέρει ότι ο Οργανισμός αυτός θα αγοράζει υπηρεσίες από φορείς του Δημοσίου, όπως είναι τα εξωτερικά ιατρεία των κέντρων Υγείας, συμβεβλημένους γιατρούς και από ιδιώτες επιχειρηματίες.

Αγορά υπηρεσιών

Αυτό το παράθυρο που αφήνει το πολυνομοσχέδιο ανοιχτό τι σημαίνει; Οτι θα αγοράζει ο φορέας από ιδιώτες μεγαλο-επιχειρη­μα­τίες, που θα φτιάξουν ιδιωτικά πολυϊατρεία και θα κλείσει τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν να επιβιώσουν;».

Η δεύτερη εκδοχή είναι να μείνουν 1.000 γιατροί που έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, να κριθούν και να ενσωματωθούν στον νέο φορέα ενώ οι υπόλοιποι να υπογράψουν σύμβαση.

Υπάρχει ακόμη η τρίτη εκδοχή, την οποία υποστηρίζουν και οι γιατροί, να παραμείνει η εργασιακή σχέση όσων γιατρών υπηρετούν στο ΙΚΑ και τα δικαιώματά τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν και απλώς να μεταφερθούν και να ενταχθούν στον φορέα.

Το ΙΚΑ διαθέτει 8.500 γιατρούς και 3.500 άτομα υγειονομικό προσωπικό. Εχει 5 νοσοκομεία όπου εργάζονται 1.000 μόνιμοι γιατροί και 700 συμβασιούχοι. Επίσης 350 υγειονομικές μονάδες. Στον νέο φορέα «ΟΠΥ» θα πρέπει να συντονισθούν και να συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους από τα 200 Κέντρα Υγείας της Επαρχίας, τα 1.500 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: