Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Αρχαιρεσίες στον Πανελληνιο Ιατρικό ΣύλλογοΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΡΩΝ
( ΑΕΓ )


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Στις 8 Φεβρουαρίου καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον ΠΙΣ.
Οι αρχαιρεσίες στον ΠΙΣ γίνονται σε μια περίοδο κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων που τροφοδοτούνται από τα συσσωρευμένα αδιέξοδα στο χώρο της Παιδείας, της απασχόλησης, του κοινωνικού κράτους, της αγροτικής παραγωγής, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων. Σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η ανάγκη στήριξης της δημόσιας περίθαλψης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μισθωτών και συνταξιούχων και γενικότερα του Κοινωνικού Κράτους είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή επιβίωση των κοινωνικά αδύναμων και την κοινωνική συνοχή. Χωρίς την κοινωνική αλληλεγγύη που μπορεί να εγγυηθεί ένα σύγχρονο, Δημόσιο, υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας, η επερχόμενη οικονομική κρίση θα έχει πολύ οδυνηρές κοινωνικές παρενέργειες.
Ο χώρος της Υγείας έχει υποστεί τις συνέπειες μιας διαχρονικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προωθούσε τη σταδιακή συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, διευκολύνοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επεκτείνονται και να κερδοσκοπούν στραγγαλίζοντας τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό και λεηλατώντας τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των λειτουργών του συνεχίζεται. Στα νοσοκομεία οι γιατροί εξακολουθούν να είναι όμηροι ενός παράνομου και εξοντωτικού συστήματος εφημερίας που δοκιμάζει καθημερινά τις σωματικές και ψυχικές αντοχές τους, που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στις πληρωμές των δεδουλευμένων, που περιορίζει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και υπονομεύει την ποιότητα του ιατρικού έργου. Η νομοθετική κατοχύρωση της νέας συλλογικής σύμβασης, την οποία αναγκάστηκε να υπογράψει ο Υπουργός Υγείας μετά από σκληρούς αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών, αναβάλλεται συνεχώς παρά τις διαψευδόμενες διαβεβαιώσεις των παραγόντων του υπουργείου υγείας. Είναι προφανές ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλη κοροϊδία και ότι απαιτούν την άμεση κύρωση της κλαδικής συμφωνίας και την υλοποίησης όλων των όρων της που αφορούν τόσο τη μισθολογική αναβάθμιση και τη βαθμολογική εξέλιξη τους, όσο κυρίως τη σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ – και ειδικότερα των επαρχιακών νοσοκομείων - μέσα από την προκήρυξη 4500 νέων ιατρικών θέσεων.

Το ΙΚΑ εκ προμελέτης εγκαταλείπεται ώστε να καταρρεύσει, ενώ οι γιατροί του εργάζονται με απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές σε καθεστώς εργασιακής και ασφαλιστικής ανασφάλειας, όμηροι των εκάστοτε κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Οι συμβασιούχοι 1204/72 εμπαίζονται διαρκώς και η ηγεσία της ΔΗΚΙ που διεκδικεί το προεδρείο του ΠΙΣ δεν διστάζει να πανηγυρίζει. Παρουσιάζει μάλιστα σαν δική της επιτυχία την συνεχώς αναβαλλόμενη προκήρυξη των περίφημων 2000;;; θέσεων μονίμων γιατρών του ΙΚΑ, ενώ οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου είναι 5500!!! και μάλιστα σε ηλικίες που κάθε επιπλέον καθυστέρηση τους στερεί αντικειμενικά τη δυνατότητα εξαγοράς ασφαλιστικών εισφορών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα ΙΚΑ. Συγχρόνως οι συμβασιούχοι έργου γιατροί του ΙΚΑ βλέπουν να πλησιάζει η ώρα που θα διωχτούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες χωρίς κανένα δικαίωμα, προς δόξαν των κυβερνητικών πολιτικών και της «αποτελεσματικής» και «υπεύθυνης» στάσης της ηγεσίας της ΔΗΚΙ στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ .
Οι γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τα υπόλοιπα Ταμεία (ΤΑΞΥ, ΟΑΕΕ) παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, με καθηλωμένες και εξευτελιστικές τιμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις, εμπαιζόμενοι συνεχώς από τα συναρμόδια Υπουργεία . Οι νέοι γιατροί, που εξαιτίας αυτών των προβλημάτων δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και στις βασικές τους υποχρεώσεις, είναι ο «πυρήνας» της έντονης ενεργοποίησης και αγωνιστικής διάθεσης που παρατηρείται στους Ιατρικούς Συλλόγους το τελευταίο διάστημα, ο αγώνας τους όμως κινδυνεύει να πέσει θύμα των ενδοπαραταξιακών αντιθέσεων και του παραγοντισμού των στελεχών της φιλοκυβερνητικής παράταξης στον ΠΙΣ.
Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην υγεία ενισχύονται συνεχώς σε βάρος του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με ορατό τον κίνδυνο της επαγγελματικής εξόντωσης των μικρών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, ιδιαίτερα των νέων.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με εξοντωτικά ωράρια, μακριά από το εργασιακό και επιστημονικό κλίμα που θα συνεισέφερε στην επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έρχονται να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γιατρών με κύριο στόχο τους νέους. Η απαράδεκτη ενοποίηση του ταμείου μας χωρίς αναλογιστική μελέτη έχει ως μόνο στόχο την καταλήστευση των αποθεματικών του κι την υποβάθμιση ασφαλιστικών κι συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας η υπό τον έλεγχο του κυβερνητικού συνδικαλισμού διοίκηση του ΠΙΣ φαίνεται να μην ενοχλείται καθόλου. Με το ζόρι σύρθηκε στις κινητοποιήσεις των άλλων επιστημονικών φορέων για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν δίστασε να εκθειάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Συνάδελφοι είναι φανερό.
Χρειαζόμαστε ένα ΠΙΣ που θα παίζει το ρόλο του συμβούλου της Πολιτείας για θέματα Υγείας διεκδικώντας την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά κυρίως ένα ΠΙΣ που θα υπερασπίζεται μαχητικά τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των νέων γιατρών, των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών των ασφαλιστικών οργανισμών, των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών, αποφασισμένος να εναντιωθεί στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τα εξυπηρετούν. Έχουμε ανάγκη έναν ΠΙΣ που θα συμπαραστέκεται ουσιαστικά στους αγώνες που αναπτύσσουν οι επιμέρους κλάδοι των γιατρών και δεν θα παίζει το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αναλωνόμενος σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και παζάρια με την εξουσία για την εκτόνωση της αγωνιστικότητας και της δίκαιης οργής των συναδέλφων.
Θέλουμε έναν ΠΙΣ που θα τον σέβονται οι γιατροί και θα τον φοβούνται οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας.

Οι προβεβλημένοι εκπρόσωποι της ΔΗΚΙ δεν διστάζουν να ξεπουλάνε τους αγώνες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) έχοντας ως μοναδικό τους μέλημα να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική και να κρατήσουν σε αδράνεια τους γιατρούς. Καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν με την ψήφο τους τη λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της αδράνειας και της αδιαφορίας, γυρνώντας την πλάτη στους επιφανείς εκφραστές τους που δίνουν τον τόνο στα ψηφοδέλτια της ΔΗΚΙ.
Η ΠΑΣΚ απουσίασε εκκωφαντικά όλο το προηγούμενο διάστημα και δυστυχώς σε κρίσιμες φάσεις προβεβλημένοι εκπρόσωποι της συνέργησαν με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στην υπονόμευση των αγώνων και της αγωνιστικής διάθεσης των συναδέλφων (ΟΕΝΓΕ).
Η ΑΕΓ και οι άλλες παρατάξεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπάθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να αφυπνίσουν το ιατρικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανέδειξαν τα προβλήματα των γιατρών, της Δημόσιας Περίθαλψης και των ασφαλισμένων, πρωτοστάτησαν στους αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών και συνέβαλλαν καθοριστικά στην επίτευξη της κλαδικής συμφωνίας, στήριξαν τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της ενοποίησης του ΤΣΑΥ και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Η ενότητα των ζωντανών, ριζοσπαστικών, αγωνιστικών δυνάμεων είναι η μόνη λύση.

Εμείς πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών οφείλει ν΄ αναδείξει ζητήματα που αφορούν όλους τους κλάδους των γιατρών. Οφείλει ν΄ αναπτύξει αγώνες που θα ανοίξουν δρόμους για κατάκτηση αιτημάτων. Να καταδείξει την ανάγκη συμπόρευσης μ΄ ένα μαχητικό κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους. Να διεκδικήσει αλλαγές πολιτικών για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, διασφαλίζοντας τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, το επιστημονικό επίπεδο και τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των υγειονομικών.
Οι εκλέκτορες που συμφωνούν πως ο ρόλος της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν είναι να περιφέρεται στα υπουργικά γραφεία και να αναλώνεται σε εν κρυπτώ συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, όσοι πιστεύουν πως ο ρόλος της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν είναι η κομματική επιβεβαίωση και η προετοιμασία για κυβερνητικές θέσεις, όσοι πιστεύουν πως χρειαζόμαστε αγωνιστική, διεκδικητική, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση ηγεσία στον ΠΙΣ μπορούν να εμπιστευθούν και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΑΕΓ.
Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε με συνέπεια, αγωνιστικότητα, κινηματική δράση, πρωτοτυπία στις μορφές αγώνα, με ανοιχτά αυτιά στις απόψεις και τις αγωνίες των συναδέλφων.
Δεν πιστεύουμε πως τα ξέρουμε όλα ούτε έχουμε το αλάθητο. Είμαστε βέβαιοι όμως πως τίποτα δεν παραχωρείται από την εξουσία και τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων, χωρίς αλληλεγγύη και κοινή δράση όλων των κατηγοριών του ιατρικού σώματος.

Αθήνα, Φλεβάρης 2009

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΠΣΙ
1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΛΑΡΙΣΑ 1.- ΨΑΛΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
2. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 2.- ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3. ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΠΡΕΒΕΖΑ
4. ΒΛΑΧΟΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΥΒΟΙΑ
5. ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ, ΧΑΝΙΑ
6. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΑΡΚΑΔΙΑ
7. ΚΟΥΡΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΑΘΗΝΑ
8. ΛΥΚΟΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΑΡΤΑ
9. ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ
10. ΜΠΑΡΔΑΤΣΟΥ ΝΙΚΗ, ΧΑΝΙΑ
11. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΧΙΟΣ
12. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΘΗΝΑ
13. ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΡΕΘΥΜΝΟ
14. ΠΑΣΤΡΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ
15. ΣΤΑΥΡΑΚΑ ΜΑΥΡΕΤΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ
Οι γραμμοσκιασμένοι συνάδελφοι εξελεγησαν και σας ευχαριστούν για την ψήφο σας.
UPDATE 9-2-2009
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΙΣ 8/2/2009
Δ.Σ. 346 ΕΓΚΥΡΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ 336 ΕΓΚΥΡΑ
ΔΗ.Κ.Ι.-ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 119 - 34,39% - 5 ΕΔΡΕΣ 113 - 2 ΕΔΡΕΣ
ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι. 95 - 27,45% - 4 ΕΔΡΕΣ 88 - 1 ΕΔΡΑ
ΠΑΣΚ-ΓΙΑΤΡΩΝ 62 - 17,92% - 3 ΕΔΡΕΣ 66 - 1 ΕΔΡΑ
Α.Ε.Γ. 43 - 12,42% - 2 ΕΔΡΕΣ 47 - 1 ΕΔΡΑ
ΔΗ.ΠΑ.Κ. 15 - 4,33% - 1 ΕΔΡΑ 22 - 0 ΕΔΡΕΣ
Α.Ρ.Σ.Ι. 12 - 3,47% - 0 ΕΔΡΕΣ -------

Δεν υπάρχουν σχόλια: