Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται για πολλά χρόνια ο αγώνας των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ για κατοχύρωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από τον εργοδότη τους , δηλαδή το ΙΚΑ. Η πεισματική άρνηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και της ΝΔ σήμερα να επιλύσουν το πρόβλημα κατοχυρώνοντας με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα όλων των αορίστου χρόνου γιατρών και οδοντιάτρων του ΙΚΑ σε ασφάλιση και σύνταξη , με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους, αφού πληρώσουν οι ίδιοι τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο και ο εργοδότης τις δικές του, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και τους γιατρούς σε απόγνωση.
Πως όμως έχει προκύψει το πρόβλημα; Οι διοικήσεις του ΙΚΑ και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αρνούνταν επί πολλά χρόνια να αναγνωρίσουν ότι οι γιατροί-οδοντίατροι που είχαν προσληφθεί στο ΙΚΑ με σύμβαση του ν1204/72 συνδέονται με υπαλληλική σχέση με το ίδρυμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου. Όταν μετά από πολύχρονους αγώνες και δικαστικές αποφάσεις αναγνωρίστηκε με το ν3232/2004 η εξαρτημένη σχέση αορίστου χρόνου δεν ρυθμίστηκε ταυτόχρονα η δυνατότητα για σύνταξη και ασφάλιση από το ΙΚΑ για όλους τους γιατρούς, όπως συμβαίνει με τους μονιμοποιηθέντες κατά καιρούς οι οποίοι ασκούν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα , στον ίδιο χώρο με τις ίδιες υποχρεώσεις και απολαβές. Ποια είναι τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι κυβερνήσεις για να μην επιλύσουν το πρόβλημα; 1.δεν υπάρχουν χρήματα 2.δεν δικαιούνται οι γιατροί να ζητούν σύνταξη από το ΙΚΑ αφού συνταξιοδοτούνται από το ΤΣΑΥ 3.οι γιατροί του ΙΚΑ διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.
Το μίγμα υποκρισίας και λαϊκισμού που περιέχεται σε αυτά τα επιχειρήματα πρέπει να απαντηθεί μιας και έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί και η γενικότερη προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού περί συντεχνιών , άδικων κεκτημένων και προνομιούχων στρωμάτων.
Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία , η τεράστια εισφοροδιαφυγή , οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις , η ανασφάλιστη εργασία , το φόρτωμα στο ΙΚΑ υποχρεώσεων μεγάλων εργοδοτών χωρίς να μεταφέρονται ανάλογοι πόροι κάνουν υποκριτική κάθε επίκληση οικονομικών δυσχερειών. Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν ζητούν να μπουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ χωρίς να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν. Ζητάμε να αναγνωρίσουμε πραγματική προϋπηρεσία καταβάλλοντας τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο. Ο εργοδότης (ΙΚΑ) καλείται να καταβάλει στον εαυτό του τις εισφορές που του αναλογούν για να αποδώσει συντάξεις όταν έλθει η ώρα. Η λογική των αναδιανεμητικών ασφαλιστικών συστημάτων λέει πως όσο περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στην ασφάλιση καταβάλλοντας τις εισφορές τους τόσο το καλύτερο για την προοπτική των ασφαλιστικών συστημάτων , αρκεί βέβαια να καταβάλλουν και οι εργοδότες τις εισφορές τους και να εκπληρώνει και το κράτος τις υποχρεώσεις του.
Οι αορίστου χρόνου συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΣΑΥ καταβάλλοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές που παρακρατούνται από το μισθό τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους μονίμους συναδέλφους μας οι οποίοι δικαιούνται σύνταξης και από το ΙΚΑ , αλλά και με τους γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν και από το Δημόσιο φθάνοντας σε ένα αξιοπρεπές συνολικό ποσό σύνταξης , όσοι προφθάσουν και για όσο προφτάσουν. Αυτό που καλώς δικαιούνται οι υπόλοιποι συνάδελφοι μας ζητάμε και εμείς. Πολύ περισσότερο μάλιστα σήμερα που επιχειρείται παραπέρα επιδείνωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΤΣΑΥ , το οποίο ενώ είναι ένα εύπορο ταμείο στο οποίο αποδίδουμε υψηλές εισφορές αποδίδει χαμηλές συντάξεις, συντάξεις που μπορεί να γίνουν ακόμα χαμηλότερες και με επαχθέστερους όρους με την απαράδεκτη συγχώνευση που επιχειρεί η κυβέρνηση στο λεγόμενο ταμείο επιστημόνων. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαίως διεκδικούν ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από κύρια και επικουρικά ταμεία , για να μην έχουν δραματική επιδείνωση του επιπέδου της ζωής τους όταν βγουν στη σύνταξη. Το ίδιο διεκδικούν και οι γιατροί-οδοντίατροι του ΙΚΑ. Αξιοπρεπή σύνταξη που δεν θα επιδεινώνει δραματικά την ποιότητα ζωής τους όταν συνταξιοδοτηθούν. Και καθόλου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις εκ του πονηρού απόψεις που επιδιώκουν να εξισώσουν όλες τις συντάξεις στο χαμηλότερο επίπεδο , οδηγώντας τελικά σε ενίσχυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα .
Ναι οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν το δικαίωμα στη νόμιμη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου. Μόνο έτσι άλλωστε μπορούν να συμπληρώσουν τον απαράδεκτα χαμηλό για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης μισθό του ΙΚΑ και να προστατευθούν από την εργασιακή ανασφάλεια που τους προσφέρει το ίδρυμα.. Σε ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίας για τους εργαζόμενους με εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους υγειονομικούς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και το εργασιακό καθεστώς των γιατρών , παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ιατρικού έργου. Η προοπτική αυτή όμως προϋποθέτει αλλαγή προτεραιοτήτων στην Ελληνική κοινωνία , αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και φορολογική μεταρρύθμιση για να βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται. Προς το παρόν στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι αναλώσιμοι κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι γιατροί σε συνεχώς ιδιωτικοποιούμενο σύστημα υγείας. Χρειάζεται αγώνας για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: