Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΣΚΙΕΣ Μας ΕΧΟΥΝ ΦΩΣ


Λεονάρντο Να Βίντσι 1501-16, η Αγία Οικογένεια υπόδειγμα «κιαροσκούρο» εναλλαγών φωτός και σκιάσεων.

 
 

ΟΙ ΣΚΙΕΣ Μας ΕΧΟΥΝ ΦΩΣ

Συνάδελφοι απολυμένοι και διαθέσιμοι

Μετά ένα διαρκή ενωτικό αγώνα πολεμήσαμε για εργασιακές σχέσεις, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Χώρα μας για να παραμείνουν τα δικαιώματα περίθαλψης στους ασφαλισμένους των ταμείων που χρόνια πληρώνουν και τους στηρίζαμε.

Η Λαίλαπα του Ηρόστρατου με την μορφή νομοσχεδίου συνεπήρε με τις 152 εχθρικές ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι είχε απομείνει από την αξιοπρέπεια της δουλειάς μας, από την αποτελεσματικότητα της επιστήμης μας. Χωρίς διάθεση για απολογισμό της ήττας , τονισμού των στόχων ή επιτυχίας του μετώπου με τον κόσμο μας έχουμε πολλές σκιές να χαράξουμε για το παρελθόν και πολλά διλήμματα να αποκρυσταλλώσουμε  για το αύριο .

Επειδή ο χώρος εργασίας και ο χώρος κατοικίας επί 19 χρόνια ταυτίζονται καθημερινά βρίσκομαι αντιμέτωπος με το αγωνιώδες ερώτημα των γύρω ενδιαφερομένων: «Πότε ανοίγει το ΙΚΑ;» συμπληρωμένο με αδηφάγα σχόλια για τον Ηρόστρατο της κυβέρνησης Σαμαρά που φροντίζει να εκτίθεται με οίηση στα μάτια των ψηφοφόρων του. Προσπαθώ να γλυκάνω την καταστροφική πολιτική του, χαρακτηρίζοντάς τον δεικτικά ως μεγάλο χορηγό του Σύριζα, ενισχυτή με ψήφους του Τσίπρα γιατί πιά και ο τελευταίος αναλφάβητος, ομογενής, μετανάστης  ή ψυχασθενής ξέρει ποιοι έκλεισαν τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο φτηνής και ανεπαρκούς βέβαια περίθαλψης στη πρωτοβάθμια και όλη την επαρχία. Ξέρουν ότι με αυτούς τους μνημονιακούς γιατριά και φτηνό φάρμακο δεν πρόκειται να ξαναδούν. Τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσουν με μισό προσωπικό στην Αττική και μηδαμινό στην επαρχία. Πολλές ελλείψεις βλέπω από τώρα Ορθοπαιδικών, Καρδιολόγων, Οφθαλμιάτρων και ΩΡΛ. Οι υπάρχοντες οικογενειακοί γιατροί σε 25 περιοχές πανελλαδικά οι 19 στο λεκανοπέδιο από το 1965 πειραματίζονται τα συστήματα πάνω τους, στην ανθρώπινη αντοχή και την επαγγελματική τους μη εξέλιξη. Τα συνεχή χρηματικά διόδια συμμετοχής που επιβάλουν οι μνημονιακοί υψηλόμισθοι των 10.000 ευρώ μηνιαίως στους ταλαιπωρημένους μας «πελάτες» των 400 ευρώ μηνιαίως ξέρω μόνο ένα τρόπο εκτός τις πηγαίες κατάρες να ισοφαριστούν για να επιβιώσουμε την δύναμη της ψήφου που οσονούπω θέλουν δεν θέλουν θα μας τη δώσουν να εκφραστούμε.

Στους συναδέλφους που μιλώ καθημερινά για τις λεπτομέρειες αυτών που καθορίζουν την τύχη μας θέλω να μην σκύψουν με φόβο από την καθημερινότητα. Το φως της αλήθειας της επιστήμης μας καμιά σκιά μνημονιακή δεν θα μας εμποδίσει να την υπηρετούμε από όποιο μετερίζι και αν βρεθούμε. Διαθεσιμότητα και κινητικότητα, συμπτύξεις χώρων εργασίας και αλλεργία στο Σύνταγμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα ξεπληρώνονται όχι με φόβο αλλά με το ίδιο νόμισμα. Θα απολυθούν από εμάς και θα πληρώσουν  στον πολιτικό και ποινικό στίβο τις συνέπειες των πράξεών τους. Τίποτα δεν θάναι όπως παλιά. Για τις ελλείψεις ειδικοτήτων αναφέρθηκα, ουρές αναμονής και μη εξυπηρέτησης σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα, αυτοί μας βλέπουν μονο σαν κλειστούς προϋπολογισμούς, σε λίγο ίσως με χρεωστούμενα δεδουλευμένα ή υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Δεν είναι πρωτάρης δα ο Ηρόστρατος στη τέχνη του ψεύδους. Να ζαχαρώνει αυτιά με υποσχέσεις που θα θέλαμε να ακούσουμε. Λέγεται ότι τους ομοϊδεάτες του συνδικαλιστές που περιστασιακά έδειξαν πυγμή και κράτησαν 3 μήνες απεργιακό ενωτικό αγώνα πριν αλέκτωρ λαλήσει τους παρέσυρε εκτός ΠΕΔΥ για να αυτοπαραιτηθούν και ήδη αναιρεί όσα φευγαλέα είχε υποσχεθεί για 400 επισκέψεις και ασφάλιση. Είναι βολικό για τον Ηρόστρατο και τα αφεντικά του να τα κάνει θάλασσα στην ΠΦΥ αφού το κύριο μέλημά του είναι ακόμα οι ανθέλληνες εφοπλιστές. Άντε και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες  με τα 10 tb ανά συσκευασία πανάκριβη ελληνική πρωτοτυπία. Να γιατί περιπαιχτικά ως μεγάλο χορηγό του Σύριζα φαντάζομαι αστείες πόζες του Άδωνη ανάμεσα σε Βελουχιώτη και Τσε Γκεβάρα σαν μεγάλο «ευεργέτη» του Τσίπρα δια των έργων του.


 

Οι διαδικασίες μετάταξης προχωρούν στο σύνηθες λοξό ή καρκινικό τρόπο. Το ξεδιάλεγμα των αιτήσεων έχει αποτεθεί σε πολύ λίγους υπαλλήλους. ΟΙ προστατευόμενοι του συστήματος ΥΠΕΔΥΦΚΑ και Επιθεώρηση ΙΚΑ όπως και οι 20 ευμενώς μεταταχθέντες στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αναλαμβάνουν όλο το βάρος του ελεγκτικού έργου και των ΑΥΕ. Οι μισθοδοσίες με πλήθος αυθαιρεσιών μεταφέρονται στα ΥΠΕ και το κάθε Αστικό κέντρο Υγείας (τα παλιά ΤΜΥ και ΝΜΥ) θα δορυφοροποιούνται σε κάποιο νοσοκομείο. Ήδη τα νοσοκομεία έχουν αυξήσει κατά 20-30% το φόρτο δουλειάς τους από την πρωτοβάθμια. Με το πλαφόν στους ιδιώτες συμβεβλημένους ή μη, ο ασθενής περιφέρεται από γιατρό σε εξωτερικό ιατρείο για να μην εξυπηρετηθεί τουλάχιστον συνταγογραφικά. Ρωτώντας μαθαίνω ότι πλαφόν 8-12.000 ευρώ καταναλώνονται τάχιστα σε ένα τυπικό ιατρείο και οι οικογενειακοί γιατροί με κάτω των 20000 βγαίνουν γρήγορα εκτός μάχης εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Για τις προσδοκίες συμβάσεων και τα χρήματα που διαθέτουν για την υγεία μας αρκεί να αναφερθώ σε υπαρκτά στοιχεία χρηματοδότησης του Ευαγγελισμού με 156 εκατ ευρώ το 2012 που ελαττώθηκαν 96 εκατ το 2013 και 80 εκατ το 2014! Ποια νομή και ποια ελπίδα μπορεί να προκαλούν οι «σωτήρες» της Υγείας επί μνημονίων είτε στον ελευθεροεπαγγελματία, είτε τον νοσοκομειακό είτε τον πλήρη και αποκλειστικού ονείρου Πρωτοβάθμιο ειλικρινά εγώ αδυνατώ να συλλάβω με τέτοια πολιτική. Τόχω ξαναγράψει όταν μας δείχνουν δημόσια λουτρά να ξέρουμε ότι μας οδηγούν σε θαλάμους αερίων.

Οι συνάδελφοι ήδη συζητούν για την απλήρωτη ΔΕΗ, το καθυστερημένο νοίκι, το παιδί που δεν πήγε επαρχία να σπουδάσει. Ούτε φυσικά μακροημερεύουν οι γιατροί που περιστασιακά λειτουργούν πέρα και έξω από τις αρχές του όρκου τους, σε συνθήκες που το 90% της κοινωνίας καταστρέφεται οικονομικά και πρόσβαση σε «επενδυτές» δεν έχουν ούτε οι εξειδικευμένοι στη κινέζικη ιατρική. Τα σενάρια επιτυχίας των Σαμαρά –Βενιζέλου ξέρουμε πιά καλά στο πετσί μας, στη πρώην εργασία μας, στο ανύπαρκτο ΤΣΑΥ μας τι σημαίνουν. Επειδή πολλοί από σας εκτίθενται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές καλό είναι να στείλουν στοιχεία ενημερωτικά για να υποστηριχθούν από τον κλάδο.

Δρ Λαμπαδάριος Διονύσης

Γενικός Χειρουργός ΠΕΔΙ ίσως Νέου Κόσμου

1 σχόλιο:

Dionysios Labadarios είπε...

Mας πόνεσαν θα το θυμόμαστε,όμως δεν μας εσκίασαν, δεν τους φοβόμαστε. Θάρθει γρήγορα η ώρα τους για τη δική τους πολιτική απόλυση.