Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Οι ταλαιπώριες των ασφαλισμένων στα ΚΕΠΑ και οι θέσεις των γιατρών

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ  ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠΑ
Κύριε Διευθυντά,
 Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής , σας ενημερώνει για τις θέσεις του Συλλόγου όπως διαμορφώθηκαν και μετά την συγκέντρωση των γιατρών του Ειδικού Σώματος στις 10-12-2011. Οι γιατροί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμμετείχαν ενεργά στην διαδικασία κατάθεσης προτάσεων. Πιστεύουμε οτι πρέπει να αρχίσει εποικοδομητική συνεργασία με την Διοίκηση, ώστε η λειτουργία των ΚΕΠΑ να αποτελέσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα Πανελλαδικά.

  Η λειτουργία των Επιτροπών Αναπηρίας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, κρίνουμε οτι ήταν σε σωστή κατεύθυνση (πέρα από επιμέρους προβλήματα) και αυτό φαίνεται από την αναλογία των συνταξιούχων αναπηρίας / γήρατος σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Οι γιατροί στην πλειοψηφία τους  τα τελευταία χρόνια με προσωπικές θυσίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην δίκαιη απονομή των συντάξεων αναπηρίας.
 Σήμερα η λειτουργία των ΚΕΠΑ δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους ασφαλισμένους και στους γιατρούς. Κατανοείται οτι ένα νέο σύστημα στην αρχή θα παρουσιάζει δυσκολίες , αλλά υπάρχουν όρια αντοχής.


ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Κρίνεται δίκαιο και λειτουργικό από όλους τους γιατρούς-μέλη των επιτροπών. Χρειάζεται όμως σωστή και έγκαιρη οργάνωση και προγραμματισμός για το συμφέρον των ασφαλισμένων και των γιατρών.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση κυρίως για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς στο Ειδικό Σώμα με ανά 3μηνο ημερίδα(update) για όλους και αξιολόγηση, όπως ορίζει ο Νόμος. Να υπάρχει και καθηκοντολόγιο ανά ειδικότητα.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕΛΩΝ
Ο αριθμός των γιατρών κρίνεται ιδιαίτερα μικρός και δεν καλύπτει ούτε καν τις ανάγκες του παλαιού συστήματος. Στα ΚΕΠΑ που είναι διευρυμένο Πανελλαδικό Σύστημα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί  και να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση για νέους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα γίνονται και ΒΥΕ θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα αναμονής των ασφαλισμένων και θα εντατικοποιήσει την εργασία των γιατρών στο ήδη συμπιεσμένο σύστημα. Υπάρχουν δε πολλοί ασθενείς που αναμένουν εξέταση οίκοι επί μήνες ή και χρόνια.

ΧΩΡΟΙ
 Προτείνεται ένας χώρος συνεδριάσεων στην Αττική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία με  συμβούλους διαθέσιμους με εμπειρία στο ίδιο κτίριο.
 Οι συνεχείς και σε διαφορετικό τόπο μετακινήσεις στην Αθήνα είναι επίπονη και δεν προσφέρει τίποτα το αξιόλογο στην διαδικασία.
 Πολλοί χώροι στην επαρχία κρίνονται ακατάλληλοι ή προβληματικοί ακόμα και στην περιφέρεια της Αθήνας.


ΦΑΚΕΛΟΙ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Οι φάκελοι πρέπει να είναι πλήρεις και να γίνεται πάντα διοικητικός έλεγχος. Να γνωρίζουμε μα σαφήνεια το αίτημα. Μερικοί φάκελοι δεν πληρούν προϋποθέσεις διοικητικού χαρακτήρα  για να εξεταστούν, άλλοι δεν αναφέρουν με σαφήνεια το αίτημα και άλλοι αφορούν άλλη κύρια ειδικότητα από αυτήν που ορίστηκαν. Συνέπεια είναι να αναβάλλεται η κρίση και να ταλαιπωρείται ο ασθενής.Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που εισήχθη νέος φάκελος την ημέρα της συνεδρίασης. Το ζήτημα της μη αποδοχής νέων ιατρικών στοιχείων που τυχόν προκύψουν τους τελευταίους μήνες αναμονής του ασθενούς συζητήθηκε.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
 Σωστή εκπαίδευση και αποτελεσματική.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Δεν υπάρχει αντίγραφο απόφασης που να φυλάσσεται ή συγκεντρωτικός πίνακας αποτελεσμάτων που να αποδίδεται στα μέλη των επιτροπών,ούτε βιβλίο όπως πριν.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Οι μετακινήσεις των γιατρών είναι το εντονότερο σημείο στο οποίο πρέπει η Διοίκηση να σταθεί με υπευθυνότητα και είναι ένα ζήτημα που δεν παίρνει καμμία αναβολή. Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός  έγκαιρη ενημέρωση και δίκαιη κατανομή μετακινήσεων των μελών. Έχει τεθεί θέμα αξιοπρέπειας και βιολογικής αντοχής των γιατρών. Την έννοια της αξιοπρέπειας δεν την διαπραγματεύεται κανείς μας. Να γίνει προσπάθεια οι μετακινήσεις να αφορούν δύο μέρες και να μετακινούνται δύο όχι τρεις γιατροί και για οικονομία χρημάτων αλλά και λιγότερες μετακινήσεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Παλαιό αίτημα που έμεινε μόνο σε υποσχέσεις.

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
 Ουσιαστική νομική κάλυψη απο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με θεσμοθετημένο τρόπο.
Στο παρελθόν πολλοί γιατροί έχουν υπερασπίσει τον εαυτό τους με δικά τους έξοδα.

ΚΕΒΑ
Απορρίπτεται σε πολλά σημεία από τους γιατρούς πχ. ποσοστά ηπατομεταμοσχευθέντων και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία . Τίθεται  θέμα ηθικό και ιατρικής δεοντολογίας που έρχεται σε αντίθεση με την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
 Η δυσλειτουργία και η έλλειψη προγραμματισμού δημιουργεί ακυρώσεις στα τηλεφωνικά ραντεβού και άλλες μέρες που ο θεράπων γιατρός είναι στο υποκατάστημα δεν κλείνονται ραντεβού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Προεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας
Ψυχάρης Παναγιώτης                                                                Προβατάς Σπυρίδων

2 σχόλια:

Ψυχάρης Παναγιώτης είπε...

Συγκέντρωση Γιατρών Ειδικού Σώματος για την λειτουργία των ΚΕΠΑ(Υgeianet)

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής, πραγματοποιήθηκε προχτές συγκέντρωση των γιατρών του Ειδικού Σώματος που συμμετέχουν στα ΚΕΠΑ.


Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και υπαγορεύτηκε από τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Προβλήματα που ταλαιπωρούν και αδικούν τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς-μέλη των επιτροπών.







Τα κύρια σημεία της εισήγησης του ΔΣ του Συλλόγου και οι προτάσεις των μελών κινήθηκαν στις εξής κατευθύνσεις:








Η λειτουργία των ΚΕΠΑ πρέπει να βασίζεται στη σωστή και πλήρη εκπαίδευση των γιατρών.



Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών, για να αποφεύγονται φαινόμενα εντατικοποίησης, με συχνές και πέρα από κάθε μέτρο εξαντλητικές μετακινήσεις κυρίως στην περιφέρεια(σε μερικές περιπτώσεις και δύο την εβδομάδα), αλλά και μεγάλης αναμονής των ασφαλισμένων μέχρι και μήνες.



Αποζημίωση εξόδων μετακινήσεων σύμφωνα με τις πραγματικές τιμές.



Ασφαλιστική κάλυψη γιατρών κατά τις μετακινήσεις.



Σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός των επιτροπών και των εντολών που δίνονται στους γιατρούς για συμμετοχή σε αυτές.



Σωστός προέλεγχος φακέλων των ασθενών για να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία τους με ενδεχόμενη αναβολή από την επιτροπή.



Όλες οι επιτροπές να συνεδριάζουν σε ένα κτίριο στην Αττική, για ομαλή λειτουργία και συμβουλευτική κάλυψη και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του Ειδ.Σώματος .



Απόρριψη σε πάρα πολλά σημεία του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας(ΦΕΚ 2611-8 Νοε 2011), ο οποίος αδικεί πολλές κατηγορίες αναπήρων, με πιό κραυγαλέες περιπτώσεις αυτές των Ηπατομοσχευθέντων, των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κά.



Συνεργασία με Συλλόγους και Ομοσπονδίες Αναπήρων για κοινό μέτωπο επίλυσης των προβλημάτων λειτουργίας και άρσης των αδικιών του ΦΕΚ 2611.


Παναγιώτης Ψυχάρης

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Οι συνάδελφοι από τη σύμβασή τους στο ΙΚΑ έχουν υποχρεωθεί σε μια σισύφεια προσπάθεια χειρισμού ΑΜΕΑ με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης. Οι εκτελεστές της ελληνικής οικονομίας και οι ντόπιοι κυβερνητικοί υπαλληλοι τους άφησαν για λίγο τις βεγγέρες στο Πεντελικό για να κόψουν μερικές συντάξεις αναπήρων που κάποτε χορηγούσαν. Τους γιατρούς τους χρησιμοποιούσαν και τους χρησιμοποιούν σαν εκτελεστικά τους όργανα και πρέπει να ακούγονται οι φωνές αξιοπρέπειας που ακτινοβολεί το παρόν κείμενο. Και μόνο που βλέπουμε τα αρχεία αποφάσεων να εξαφανίζονται ανατριχιάζω.......