Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ



08/08/2011
Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: πρώτες εκτιμήσεις πάνω στις προτάσεις της κυβέρνσης για τον ΕΟΠΥΥ(Υgeianet)

ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ

1. Όπως είναι φανερό και έχουμε τονίσει επανειλημμένα, οι προτάσεις των υπουργών Υγείας και Εργασίας δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία οργανωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
2. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται σε προκλητικά μεγάλη απόσταση από όλες τις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις του ΠΙΣ. Με προτεινόμενες (ακαθάριστες;;) αμοιβές 800-1500 ευρώ μηνιαίως δοκιμάζει να μετατρέψει τους γιατρούς που θα συμβληθούν σε εξευτελιστικά χαμηλά αμοιβόμενους «δημόσιους λειτουργούς», που θα πρέπει οι ίδιοι να πληρώνουν για την επαγγελματική στέγη,τη γραμματειακή υποστήριξη και όλα τα έξοδα ιατρείου!
3. Ο αριθμός των γιατρών που προβλέπει η πρόταση να συμβληθούν είναι μόνο 15.000, άρα είναι κλειστός και αποκλείει την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η αφερεγγυότητα δε του υπουργείου και των αρμοδίων όσο αφορά τη δυνατότητα όλων των μη συμβεβλημένων να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για εξετάσεις (αφού πιστοποιηθούν!!) προοιωνίζεται την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολούμενων γιατρών για τους οποίους το μέλλον θα είναι επισφαλής απασχόληση με εξευτελιστικές αμοιβές στις επιχειρήσεις υγείας, στις οποίες ανοίγει το δρόμο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση.
Η περίφημη ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει περάσει ακόμα ούτε από την κοινοβουλευτική επιτροπή προμηθειών της οποίας οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμα!
4. Για τους γιατρούς του ΙΚΑ προβλέπει το ήδη απαράδεκτο μισθολογικό καθεστώς, χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και χωρίς δυνατότητα σύμβασης για το ιδιωτικό τους ιατρείο, άρα ουσιαστικά αποκλειστική απασχόληση χωρίς κανένα δικαίωμα και με εξευτελιστικές αμοιβές.
5. Οι απαράδεκτα χαμηλές προβλεπόμενες αμοιβές ανοίγουν το δρόμο για επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επίσκεψη προκειμένου να «συμπληρωθεί» το εισόδημα των γιατρών. Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να αντισταθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις που αν υλοποιηθούν θα υπονομεύσουν τη δυνατότητα ενωτικών αγώνων με τους άλλους κλάδους των εργαζόμενων.
6. Η πρόταση μας για επείγουσα σύγκλιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας δεν κατανοήθηκε προφανώς σαν προσπάθεια άμεσης ενημέρωσης και αγωνιστικής επαγρύπνησης του κλάδου. Η βιαστική και χωρίς ουσιαστική προετοιμασία σύγκλιση της ΓΣ του ΠΙΣ δεν έχει να προσφέρει τίποτα από τη στιγμή που με τεράστια ευθύνη των πλειοψηφιών των ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ δεν έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου συλλογικής σύμβασης. Για εμάς οι αποφάσεις των προηγούμενων ΓΣ και το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποτελούν σταθερή βάση που δεν έχει λόγο να αλλάξει. Διαφωνούμε λοιπόν με τη βιαστική σύγκλιση ΓΣ του ΠΙΣ. Το νωρίτερο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ΓΣ θα ήταν 27/8, αλλά εμείς θεωρούμε πιο πρόσφορη τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Προέδρων.
7. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε τις «προτάσεις» προκλητικές και απαράδεκτες και προτείνουμε με αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ κανένας γιατρός να μην δεχτεί να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση. Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να αντιδράσει δυναμικά, σε συμμαχία με όλους τους εργαζόμενους, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Σεπτέμβρη. Επαναλαμβάνουμε την αντίθεση μας στη συμμετοχή των ιατρικών φορέων σε διαδικασίες προσχηματικού διαλόγου που μόνο την επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου εξυπηρετούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mεγάλη προσοχή στην διατύπωση των διεκδικήσεων μας απαιτείται , καθώς οι καιροί δυστυχώς γίνονται όλο και πιο σκοτεινοί.
Είναι άλλο πράγμα να ζητάς δικαίωμα στην εξέταση ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ στο ιατρείο και καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και άλλο πράγμα να ζητάς την κατάργηση του ΕΟΠΠΥ.
Οι γιατροί του ΙΚΑ με τον νόμο που ψηφίστηκε πέρασαν με τα ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στον νέο φορέα παρά την λυσσώδη προσπάθεια των κάθε λογής Μόσιαλων (θυμίζω τις δηλώσεις του για ευκαιρία που χάθηκε να απαλλαγούν από τα βαρίδια δλδ εμάς του γιατρούς του ΙΚΑ).
Δεν είμαι καθόλου μα καθόλου βέβαιος αν δεν προχωρήσει τώρα ο ΕΟΠΠΥ , πως την επόμενη φορά που θα νομοθετήσουν κάτι παρόμοιο(γιατί υπηρεσίες υγείας σε ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν παρελθόν είτε το θέλουμε είτε οχι )όποιοι και αν βρίσκονται στη εξουσία θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Άλλωστε οι τελευταίες δηλώσεις Βενιζέλου για επέκταση της εργασιακής εφεδρείας (λέγε με απόλυση )και στο στενό δημόσιο (πχ ΝΠΔΔ)δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

"Θεσσαλονίκη: Την αντίθεσή τους στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επανέλαβαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αύριο και μεθαύριο πανελλαδική απεργία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο α' αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσάμης και ο α' αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Μπασκόζος τόνισαν ότι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ οδηγούνται σε αφανισμό οι ιδιώτες γιατροί, αφού θα αμείβονται με ένα ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν περίθαλψη ανάλογη με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Παράλληλα ζήτησαν την εξόφληση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που καθυστερούν επί 15-20 μήνες, διαφάνεια και εξορθολογισμό στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων και να μη στερηθούν οι ιδιώτες γιατροί το δικαίωμα της συνταγογράφησης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε να μη χορηγούνται από τους ιατρικούς συλλόγους τα απαιτούμενα πιστοποιητικά στους γιατρούς που θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Τις ίδιες ημέρες θα κρατήσουν κλειστά τα ιατρεία του και οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης."
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=637065

Μία ερώτηση λοιπόν για να δώ αν θα συμμετέχω στην αυριανή απεργία.
Εμείς οι γιατροί του ΙΚΑ είμαστε ενάντια στον ΕΟΠΠΥ ή ενάντια στην εξαίρεσή μας από την εξέταση ασφαλισμένων στο ιατρείο μας και στο εξευτελιστικό σύστημα αμοιβών που προτείνει;

Με τις νέες εξαγγελίες του Μπένι οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι σε ΝΠΔΔ δεν εξαιρούνται από το καθεστώς της εφεδρείας, και ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι μόνο οι μόνιμοι θα παραμείνουν στα υποκαταστήματα ενώ οι αορίστου θα πάνε με διετείς συμβάσεις στα ιατρεία τους .

Κάποιος να μας ενημερώσει υπάρχει;