Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΟΠΥΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ι.Κ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ(ΑΡ.ΠΡΩΤΟΔ.1874/01)
ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ (210-4132242 6976603109
FAX: 2104132242 e-mail:sysi@otenet.gr www.sysika.blogspot.com

Πειραιάς 12/09/2011 Αρ.Πρωτ.35

Θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΟΠΥΥ

Συνάδελφοι, στις 8/9/11 παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι συναρμόδιοι υπουργοί και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για την λειτουργία του νέου οργανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τα κύρια σημεία που μας αφορούν και σχετίζονται με την εργασιακή μας σχέση στο νέο φορέα Υγείας είναι τα εξής:
-50 Κέντρα Υγείας και 600 γιατροί του Ε.Σ.Υ τον Οκτώβρη του 2011 θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
-180 επιπλέον Κ.Υ και 1700 γιατροί του Ε.Σ.Υ θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του 2011.
Μέχρι το τέλος του 2011 επομένως, θα έχουν ενταχθεί 230 Κ.Υ με 2300 γιατρούς του Ε.Σ.Υ
-Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις Κ.Υ και Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ δηλαδή θα κλείσουν πολλές μονάδες του ΙΚΑ και πολλοί γιατροί του ΙΚΑ θα μεταφερθούν στα ΚΥ. Δεν θα υπάρξει καταρχήν κατάργηση Μονάδων ΙΚΑ που δεν έχουν κοντά τους Κ.Υ.
-Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
-5000 νέες συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς μέσα στο Νοέμβρη.
Η κατάργηση Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ και η «εργασιακή εφεδρεία» που έχει ανακοινωθεί επίσημα πλέον από την Κυβέρνηση, πρέπει να μας κρατήσει σε αυξημένη ετοιμότητα γιατί όλα πλέον είναι πιθανά.
Δεν διευκρινίζεται αν οι γιατροί του ΙΚΑ που θα ενταχθούν στα Κ.Υ θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.
Δεν έγινε αναφορά για τις μονιμοποιήσεις των 1860 γιατρών του ΙΚΑ.Η μοριοδότηση έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Η από καιρό προσπάθεια αποδυνάμωσης των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ με τις συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με το ΙΚΑ, είχε αυτόν ακριβώς το στόχο: τη σταδιακή κατάργηση των δομών του ΙΚΑ(κτίρια και μισθωτοί γιατροί).
Εκτιμούμε επίσης ότι η εντατικοποίηση που έχει διαφανεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με τους γιατρούς του Ειδικού Σώματος (επιτροπές αναπηρίας) , η δημιουργία των ΚΕ.Π.Α.(Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) και η ακύρωση στην πράξη 100.000 ραντεβού δύο μηνών στα υποκαταστήματα, εντάσσεται αυτόματα σ’ αυτό το πλαίσιο: απαξίωση του θεραπευτικού ρόλου του γιατρού του ΙΚΑ. Επιπλέον η διαφαινόμενη λειτουργία του νέου συστήματος εξαντλεί βιολογικά και οικονομικά τους γιατρούς με τις συνεχείς μετακινήσεις εντός και εκτός έδρας, τη στιγμή που οι γιατροί του Ειδικού Σώματος είναι απλήρωτοι 15 και πλέον μήνες.


Επίσης θα αφαιρεθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέγουν φαρμακευτικό σκεύασμα. Τονίζουμε ότι είμαστε κατά της κατευθυνόμενης και άσκοπης συνταγογράφησης. Τίθεται όμως το ερώτημα ποιός θα αποφασίζει για το σκεύασμα που θα χορηγείται και ποιά η σημασία της πολυδιαφημισμένης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Συνάδελφοι, σας καλούμε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Τίποτα δεν μας έχει χαριστεί μέχρι σήμερα και όλα δείχνουν ότι η εργασιακή μας σχέση βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν είναι τα προβλήματά μας έξω από τα προβλήματα της κοινωνίας και έχουμε μεγάλη ευθύνη να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η μνημονιακή πολιτική που υπαγορεύει τον υποδιπλασιασμό των παροχών για την ΠΦΥ, την εισβολή ιδιωτικών λόμπυ και τις απολύσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας για κανένα μας.


Σας καλούμε πάντα, στα πλαίσια της ενωτικής προσπάθειας, που κάνει ο Σύλλογος, να συμμετέχετε ενεργά στις προσεχείς κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουμε όλοι μαζί.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

1 σχόλιο:

DIONYSOS είπε...

Η ζωή είναι μικρή για να τους την χαρίζουμε.
Μαζί με τους γιατρούς σας πάρτε την Δημοκρατία στα χέρια σας.
Οι ψευτο σωτήρες σημαδεύουν την καρδιά και την τσέπη σας.
Τα ψευτικά τα λόγια των υπηρετών ξένων αφεντάδων και εταιρειών....
Που είναι τα κομπιούτερ και το φτηνό φάρμακο;;
Ποιά λεφτεριά φέρνει η ακρίβεια,η ασυδοσία στους κλέφτες, στο λαο η ανεργία;;
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ