Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα στο σφυρί, η Υγεία στον Καιάδα.

ΘΕΜΑ: Η Ελλάδα στο Σφυρί, η Υγεία στον Καιάδα




Ο λογιστής Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος σε συνεργασία με πολιτικά δεκανίκια από άλλα κόμματα ξανακτυπά και ξεπουλά ότι έχει απομείνει από το ΕΣΥ. Χωρίς απολύτως καμία διαβούλευση επιχειρεί την μετατροπή του ΕΣΥ σε Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, αφού αναιρεί αυτά που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει πριν λίγο καιρό και ξαναδίνει το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους πανεπιστημιακούς ιατρούς, κάτω από το βάρος παρασκηνιακών πιέσεων και δεσμεύσεων.


Προχωρά ακόμη περισσότερο και προτείνει δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου και στους ιατρούς του ΕΣΥ, βάζοντας οριστικό τέλος στον δημόσιο χαρακτήρα του, αναγκάζοντας τους Έλληνες Πολίτες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, ενισχύοντας την παραοικονομία και οδηγώντας χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς στην ανεργία και την υποαπασχόληση, την στιγμή που τους απαγορεύει να συνταγογραφήσουν στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Καταδικάζει επίσης τους νέους ιατρούς σε πλήρη αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, αφού έχει αναστείλει τις προσλήψεις ΕΣΥ και από την άλλη δεν τους δίνει καμία δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.


Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τον κ. Λοβέρδο και τους συνοδοιπόρους του, ως συνεργούς και καλλιεργητές της παραοικονομίας και της διαπλοκής στο ΕΣΥ, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του στην μετατροπή του ΕΣΥ σε Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, θεωρεί ότι η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους ιατρούς στο ΕΣΥ, με αξιοπρεπείς αμοιβές, είναι καθοριστικό σημείο για την ορθή και διαφανή του λειτουργία και καλεί τον κ. Λοβέρδο να αλλάξει άμεσα την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας και εξαθλίωσης των Ελλήνων ασθενών.


Καλούμε τους βαλλόμενους πολίτες και τους αγανακτισμένους ιατρούς να καταδικάσουν και να ακυρώσουν την άθλια πολιτική υγείας που ο λογιστής Υπουργός και οι συνοδοιπόροι του επιχειρούν να υλοποιήσουν κάτω από την πίεση εξωθεσμικών και παρασκηνιακών πιέσεων.


Καλούμε τους πολίτες της χώρας και τους Έλληνες Ιατρούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εμποδίσουν τις πολιτικές του παρασκηνίου και την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας.


Προειδοποιούμε τον κ. Λοβέρδο ότι αν δεν αναιρέσει εδώ και τώρα τα όσα εξάγγειλε, θα ξεκινήσουμε άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς του.



Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ψυχάρης Παναγιώτης
Συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε τις προθέσεις του συστήματος απέναντί μας και απέναντι σ’ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Εξ ορισμού ένα σύστημα υγείας που αφήνεται να μαραζώσει με υποδιπλασιασμό των δημόσιων παροχών,πίστευε κανείς οτι θα είναι βιώσιμο;Αυτά που εξαγγέλονται περί δυνατότητας γιατρών ΕΣΥ να διατηρούν ιδ ιατρείο είναι “φυσικό επακόλουθο”αυτής ακριβώς της πολιτικής.Όφειλε το “κίνημα” του ιατρικού κόσμου αυτό να το αναδείξει έγκαιρα,όπως και άλλα που έρχονται.
Η πολιτική της μετάθεσης των δαπανών από το δημόσιο στις τσέπες των ασφαλισμένων είναι μιά επιλογή που είναι η συνέπεια της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και όχι μόνο.Και πρέπει να γνωρίζουμε και τα επόμενα βήματα τους γιά να μην ξαφνιαζόμαστε κάθε φορά!
Στο βάθος οι κυβερνώντες μας χλευάζουν , όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι πέφτουν στην παγίδα να υλοποιούν με μεγάλη ευκολία αυτά γιά τα οποία τα συλλογικά μας όργανα και οι γενικές συνελεύσεις είναι αντίθετα(πχ “σπυροπουλόχαρτα”,”οπαδόχαρτα”κλπ) και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης όξυνσης,όπως έγινε τις μέρες των μεγάλων κινητοποιήσεων του φλεβάρη.Να είμαστε βέβαιοι οτι λένε γιά μας:”θα τους πετάξω ένα ξεροκόμματο και θα τους διασπάσω”.Το ίδιο προσδοκούν να γίνει και με τους γιατρούς του ΕΣΥ.Εδώ όμως το σχέδιο τους είναι πιό σατανικό.Η επιλογή γιά ιδ ιατρείο θα ανοίξει το δρόμο γιά μεγάλη μείωση μισθών(θέσπιση μερικής απασχόλησης),ώστε να υπάρξει κι άλλη μείωση δημόσιων δαπανών..γιά να μη αναφέρω και το άλλο σενάριο γιά πληρωμή χρήσης των δομών του ΕΣΥ απ’τους ίδιους τους γιατρούς και τους ασφαλισμένους.Πρόκειται γιά “άνοιγμα κλειστού επαγγέλματος” μέσα σ’ένα κλειστό επάγγελμα.
Στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα γίνει κάτι διαφορετικό και θ’αφορά προσπάθεια ελαττωμένης πρόσβασης του ασφαλισμένου στον ενιαίο φορέα υγείας,άρα και ελάττωση δημόσιων δαπανών όπως έχει θεσπιστεί(από το 1,4% στο 0,6% για την ΠΦΥ).Στα πλαίσια αυτά θα δούμε κλείσιμο μονάδων υγείας ΙΚΑ και συμμετοχή ασφαλισμένου γιά κάθε επίσκεψη αρχής γενομένης σε ιδιώτες γιατρούς συμβ/νους(ιδε πρόσβαση με 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία).
Περαιτέρω,έρχεται ελάττωση παροχών,επιδομάτων σε ανάπηρους ασφαλισμένους-θα καταπιαστούν και μ’αυτό σε λίγο αφού δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα μεσω των μνημονιακών ΜΜΕ.
Περαιτέρω καμμία κατοχύρωση ασφαλιστικών,συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών και πάει λέγοντας..
Συνάδελφοι,χρειάζεται μαζική συμμετοχή στις εκλογές γιατί ένα ποσοστό συμμετοχής πχ 30% αποδυναμώνει ακόμα και τον ίδιο τον προβληματισμό μας και θα δώσει μεγάλη χαρά σ’αυτούς πούχουν σχεδιάσει τον αφανισμό της δημόσιας υγείας και την ισοπέδωση της αξιοπρέπειάς μας.
Παναγιώτης Ψυχάρης

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ…ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;;
Η πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού για παραπέρα απαξίωση και διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν κρύβεται πιά. Με μοναδικό στόχο τον ασφυκτικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την καταβαράθρωση των αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών , ετοιμάζουν το έδαφος για διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ, ρίχνοντας το δόλωμα της δυνατότητας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου όπως και στους πανεπιστημιακούς! Δηλαδή μας λέει πως αφού το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει κάντε ιατρεία και πάρτε τα από τον κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή θέση που σας δίνει η παρουσία στο νοσοκομείο. Επιστροφή στην προ ΕΣΥ κατάσταση με πρόσχημα την …ισότητα!!
Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ στον ΠΙΣ προπαγανδίζουν την άποψη αυτή από καιρό γι αυτό και δεν μας εκπλήσσει η βόμβα του υπουργού. Ω του θαύματος όμως σαν έτοιμος από καιρό ο χώρος της ΝΔ διά του κ Θ. Γιαννόπουλου έρχεται να επικροτήσει το μέτρο που και το ΕΣΥ θα διαλύσει και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς θα εξοντώσει και τους ασθενείς θα επιβαρύνει. Τέτοια..σκληρή αντιπολίτευση ομολογώ πως δεν την περιμέναμε. Ελπίζουμε πως οι συνάδελφοι συνδικαλιστές που αναφέρονται στο χώρο της ΝΔ δεν θα σπεύσουν να επικροτήσουν την αγαστή σύμπλευση κυβέρνησης και εκπροσώπου ΝΔ για διάλυση του ΕΣΥ.
Ούτε για την τοποθέτηση του κ Θ. Γιαννόπουλου όμως εκπλησσόμαστε. Σε πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΦ ο συνάδελφος βουλευτής είχε υπερθεματίσει στην ανάγκη περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης με τον εξής ..εποικοδομητικό τρόπο. Πρέπει ,είπε, να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα γιατί δεν είναι αρκετό το ποσοστό που πληρώνουν σήμερα!! Εξέφρασε ταυτόχρονα την κατανόηση του στις ανάγκες των φαρμακοβιομηχάνων. Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση διευκρίνισε πως αυτές είναι οι θέσεις της ΝΔ.
Η μνημονιακή συναίνεση δεν μπορεί να κρυφτεί. Η αγωνιστική αντίδραση των γιατρών και ο κόσμος στις πλατείες δίνουν ελπίδες για ανατροπή του γκρίζου σκηνικού.
Η ενίσχυση της ΑΕΓ στις επικείμενες εκλογές στους ιατρικούς συλλόγους θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ