Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Έγινε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΠΙΣ , με την παρουσία του προέδρου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κ Βλασταράκου με τον πρόεδρο ΟΑΕΕ-ΕΟΠΥΥ κ Βουδούρη και τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ Σουλιώτη. Θέμα ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων διαλόγου επί των προϋποθέσεων ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα οργάνωσης και παροχής εξωνοσοκομειακών ιατρικών υπηρεσιών.
Η συζήτηση άρχισε στη βάση ενός σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Ο Α αντιπρόεδρος του ΠΙΣ έκανε αμέσως διευκρινιστικές ερωτήσεις , ξεκαθαρίζοντας πως το ΔΣ του ΠΙΣ δεσμεύεται από τις αποφάσεις των ΓΣ με κυρίαρχο το αίτημα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Η άποψη του κ Βουδούρη ήταν πως θα υπάρξει μεν συλλογική διαπραγμάτευση με τον ΠΙΣ αλλά δεν θα υπάρξει υπογραφή συλλογικής σύμβασης αλλά ατομικών συμβάσεων και πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι κατά της συλλογικής σύμβασης.
Διευκρινίστηκε πως πρόθεση του ΕΟΠΥΥ είναι να συνάψει συμβάσεις με λιγότερους από 20 χιλιάδες γιατρούς και πως όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν πρόσβαση στη συνταγογραφία και στην αναγραφή εξετάσεων αφού πιστοποιηθούν για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Οι αμοιβές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών θα καθοριστούν με βάση πληθυσμιακά κριτήρια , ανάλογα με τη ζήτηση και για 4ωρη καθημερινή εργασία στο ιατρείο με πρόβλεψη εξέτασης 300 ασθενών ανά μήνα. Δεν ξεκαθαρίστηκε πόσο θα είναι το ύψος των αμοιβών, έγινε σαφές όμως πως θα είναι πάγια αντιμισθία για πληθυσμό αναφοράς 1500-2000 ατόμων. Μας ανέφεραν πως εξετάζεται και η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος επίσκεψης!
Σχεδιάζουν πρόσληψη γιατρών στο σύστημα κράτησης ραντεβού του ΙΚΑ για διαλογή των ασθενών που θα ζητούν ραντεβού. Το σύστημα ραντεβού θα αφορά και τους ιδιώτες συμβεβλημένους και ομολογήθηκε ευθέως πως αποσκοπούν στον έλεγχο της πραγματικής ροής ασθενών σε κάθε γιατρό από την οποία θα εξαρτάται και το ύψος της αμοιβής του.
Θα υπάρχει προϋπολογισμένο κόστος για δαπάνες ιατρικών επισκέψεων, εργαστηριακών εξετάσεων, δαπανών νοσηλείας με βάση ασφαλώς τις κατά πολύ ελαττωμένες δαπάνες που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα.
Ο κ Σουλιώτης υποσχέθηκε πως σύντομα;; θα εξοφληθούν τα χρωστούμενα 5 μηνών για το 2010 και πως με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στις 18/5/11 θα εξοφλείται το 90% του ποσού κάθε μήνα μέσα σε 50 μέρες. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του γιατί διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις αφού είμαστε αυτοαπασχολούμενοι!! Επίσης εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι σκόπιμη και συνιστά καταγγελία της σύμβασης η απαίτηση για καταβολή από τον ασφαλισμένο του ποσού των 20 ευρώ της επίσκεψης και πως ο ΟΠΑΔ δεν πρόκειται να πληρώνει το ποσό στον ασφαλισμένο .
Όσο αφορά στην μονιμοποίηση των 1860 γιατρών στο ΙΚΑ ο κ Βουδούρης δήλωσε αναρμόδιος.
Ο Α Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ αποχώρησε από τη συνάντηση, όταν ο κ Βουδούρης επικαλούμενος σύντομη δήλωση σε δημοσιογράφους είπε πως θα λείψει για 2 λεπτά αλλά μετά παρέλευση 40 λεπτών δεν είχε επιστρέψει ακόμα στη συνάντηση. Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ θεώρησε προσβλητική τη συμπεριφορά αυτή, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του και αποχώρησε.
ΑΘΗΝΑ 31/5/11
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο Μόσιαλος είχε βγει στην γύρα και έκανε τις δηλώσεις του αποκαλώντας τους γιατρούς του ΙΚΑ βαρίδια , πολλοί ανάμεσα σε αυτούς και εγώ είχαμε ζητήσει να υπάρξει άμεση και εντονότατη παρέμβαση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προειδοποίηση ,χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου προσώπου ως κόκκινο πανί για το ιατρικό σώμα .
Ως συνήθως οι σύλλογοι μας φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων!!!
Αυριο πιθανότατα αυτός ο λογιστάκος της υγείας με την προσωπική έχθρα απέναντί μας θα είναι αναπληρωτής υπουργός υγείας.
Καλή χώνεψη!!!!