Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ι.Κ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ(ΑΡ.ΠΡΩΤΟΔ.1874/01)
ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ (210-4132242 6976603109
FAX: 2104132242 e-mail:sysi@otenet.gr

Πειραιάς 17/01/2011
Αρ.Πρωτ.3


ΠΑΝ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών Ι.Κ.Α Αττικής
συμμετέχει μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική
προειδοποιητική απεργία κατά του νομοσχεδίου του
Υπουργείου Υγείας.

Την απεργία διοργανώνουν ΠΙΣ , ΟΕΝΓΕ , ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ , ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

4 σχόλια:

Nikos είπε...

Σχέδιο για ιδιώτες γιατρούς στο ΙΚΑ ...


Πρόταση για συµπράξεις ιδιωτών γιατρών µε γιατρούς του ΙΚΑ στους οποίους θα εκχωρηθούν τα πολυϊατρεία µελετά το υπουργείο Εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα ενοικιάζουν τις δοµές του ΙΚΑ, προσφέροντας πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας στους ασφαλισµένους.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού στους ασφαλισµένους, αρκεί οι ιδιώτες να... Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
είναι «πιστοποιηµένοι» – δηλαδή, να δέχονται να υπόκεινταισε έλεγχο µέσωπ.χ.τηςηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Μελετάται η εκδοχή να δηµιουργήσουν κοινοπραξίες οι γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία µε ιδιώτες γιατρούς , µετά την ένταξη των µονάδων υγείας των Ταµείων στον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυϊατρεία ενδέχεται να µετατραπούν σε πολυδύναµα διαγνωστικά κέντρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Οι γιατροί θα διαχειρίζονται τα έσοδα των µονάδων υγείας, παράλληλα όµως, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επωµιστούν και ταέξοδα λειτουργίας και δαπανών – ή έστω µέρος αυτών – για τηναγορά εξοπλισµού στο πλαίσιο του ανταγωνισµού.

Σηµειώνεται ωστόσο πως το σχετικό νοµοσχέδιο που θα ορίζει το γενικό πλαίσιο δράσης του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δέκα ηµέρες. Συνεπώς, οι λεπτοµέρειες για περαιτέρω ρυθµίσεις θα οριστούν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα.

Το στοίχηµα, σύµφωνα µε τους αρµοδίους, είναι να συρρικνωθεί η λίστα αναµονής στις µονάδες υγείας του Ταµείου, η οποία είναι συχνά τεχνητή όπως καταγγέλλουν. Και αυτό, γιατί η… ουρά οδηγεί τους ασφαλισµένους στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΙΚΑ, που κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πελατεία.

Οι αµοιβές
Πάντως, στην περίπτωση που δοθεί πράσινο φως να εισχωρήσουν καιιδιώτες γιατροίστα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισµένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Αντίθετα, οι γιατροί θα αµείβονται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις βάσει του ενιαίου πακέτου παροχών υγείας, που θα αποτελέσει κοινό «τιµοκατάλογο» για όλους τους ασφαλισµένους και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταµεία.

Επιπλέον, σύµφωνα µε τον κ. Σπυρόπουλο, στην περίπτωση που η πρόταση γίνει πράξη δεν θα θιγούν ούτε οι εργασιακές σχέσεις των περίπου 5.000 µόνιµων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να λαµβάνουν τον µηνιαίο µισθό τους µέχρις ότου συνταξιοδοτηθούν. Αλλωστε, ο διοικητής του ΙΚΑ προσθέτει πως το σχέδιο – αν εγκριθεί – θα λειτουργήσει πιλοτικά ώστε να συνεκτιµηθούν τα οφέλη και οι ζηµίες. Ελεύθερη πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς εξετάζεται να έχουν οι ασφαλισµένοι µετά την κατάρτιση τουενιαίου πακέτου παροχών υγείας. Ο κοινός «τιµοκατάλογος», σύµφωνα µε τους αρµοδίους, θα εξαλείψει το πρόβληµα των ασφαλισµένων δύο ταχυτήτων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να λαµβάνουν ιατρική κάλυψη χωρίς περιορισµούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να καλύπτονται οι εργασίες των ιδιωτών γιατρών από τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι να υπόκεινται σε έλεγχο. Αυτό σηµαίνει πως πρέπει και αυτοί να δεχθούν να ενταχθούν στο σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Με αυτό τον τρόπο, οι αρµόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν αν η συνταγογράφηση συµπίπτει µε τη φαρµακευτική δαπάνη και κατανάλωση, εντοπίζοντας περιπτώσεις σπατάλης.

Πηγή : http://nonews-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_2923.html

Νέος γύρος μαζικών διοχετευμένων στα ΜΜΕ δημοσιευμάτων από το υπουργείο και το ΙΚΑ.
Όσο για την νέα τους ιδέα , τι να πει κανείς!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://assets.tovima.gr/files/igia.pdf

το σχέδιο νόμου

Ανώνυμος είπε...

http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2011/01/19/aitiologiki_ygeia.pdf

για πιο λιανά!

Ανώνυμος είπε...

apo tvxs.gr

Ιατρικός Σύλλογος:
«Το υπουργείο μας αγνοεί, δεν μας καλεί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα»
«Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν διαλέγεται με τους αρμόδιους φορείς, όπως θα έπρεπε. Αποφασίζει μέτρα τα οποία οι ιατρικοί φορείς, όχι μόνο οι γιατροί, αλλά το σύνολο των εργαζομένων σε αυτούς, τα μαθαίνουνε από τις ειδήσεις ή από τις ιστοσελίδες»
διαμαρτύρεται ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου,
Γιώργος Ελευθερίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξηγεί, το νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος κατάφερε να συγκεντρώσει ο,τι πληροφορίες έχει από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση. «Ο κ. Λοβέρδος δεν μας κάλεσε, παρόλο που του έχουμε ως τώρα αποστείλει τρεις επιστολές για συνάντηση. Θεωρητικά ο Ιατρικός Σύλλογος είναι σύμβουλος του υπουργού για τα θέματα αυτά. Πρακτικά η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να μας μιλήσει», επισημαίνει.

Όσον αφορά τα μέτρα αυτά καθεαυτά, ο κ. Ελευθερίου κάνει λόγο για «αποσπασματικά μέτρα, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση». «Η εκτίμηση μας είναι ότι γίνονται μόνο κατ’επιταγήν του μνημονίου και θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης. Αυτό ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται από τις τεράστιες ουρές των πολιτών για να εξεταστούν στο ΙΚΑ ή να πάνε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο» εξηγεί ο κ. Ελευθερίου.

Η υγεία δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημειώνει, καθώς «η κυβερνητική πολιτική για θέματα υγείας δεν δίνει λύση στα προβλήματα, παρά αντιμετωπίζει την υγεία λογιστικά. Να μειωθούν μεν οι δαπάνες αν πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε και την ποιότητα των υπηρεσιών», αναφέρει.

«Άλλωστε να σας θυμίσω σε δημόσια δήλωση του ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν είναι πολιτικός αλλά λογιστής και ότι η δουλειά του είναι κυρίως το λογιστικό κομμάτι της διαχείρισης της υγείας. Αυτό όμως είναι απαράδεκτο γιατί η υγεία δεν είναι εμπορικό αγαθό» τονίζει ο κ. Ελευθερίου.

Ο Ιατρικός σύλλογος και η ιατρική κοινότητα θα συνεχίσει και θα εντείνει τις κινητοποιήσεις της, μας ενημερώνει ο γενικό γραμματέας του συλλόγου. «Πέρα από τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική, πανιατρική απεργία, έχουν προγραμματιστεί άλλες δυο 24ωρες την επόμενη βδομάδα. Επίσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν επ’ αόριστο οι συνάδελφοι να συνταγογραφούνε στα ασφαλιστικά βιβλιάρια, να χορηγούνται συνταγές σε απλό χαρτί και να σταματήσουν τις βεβαιώσεις και πιστοποιητικά εκτός από αυτά θανάτου» καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.