Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Χαστουκάκια στα golden boys






Θα φανταζόταν κανείς πριν λίγο καιρό ότι οι κολοσσοί της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, Ford, και Chrysler θα μαστιζονταν από την κρίση και θα έφταναν τάχα από υπερπαραγωγή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;;



Οι επικεφαλείς τους των "Big Three" Wagoner, Mullaly και Nardeli πάνε με ιδιωτικά jet τους και το χέρι απλωμένο στο Κογκρέσσο, βρίσκουν πόρτα μπροστά τους και όταν σε 10 μέρες ξαναπάνε με ηλεκτροκίνητα οικολογικά αυτοκινητάκια βρίσκουν ευήκοα ώτα και κεφάλαια.



Οι καιροί αλλάζουν. Οι πολιτικοί πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και πέρα και πάνω από οικονομικές εξαρτήσεις με τα ολιγοπώλεια.



Τα πραγματικά κόστη σε θέσεις εργασίας και καταστροφή ανθρωπίνων ζωών αλλού υπολογίζονται. Ετσι δείχνει.



Βέβαια η χρεοκοπία στις ΗΠΑ δεν είναι αναγκαστικά ολέθρια. Η υπαγωγή στο λεγόμενο Κεφάλαιο 11, απλά θέτει την εταιρεία υπο δικαστικό έλεγχο αλλά και προστασία έναντι των δανειστών της, με σκοπό την αναδιάρθωσή της βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.



Κολοσσοί όπως η Lehman Brothers, η Worldcom, η Texaco, και η Delta Airlines έχουν υπαχθεί στο κεφάλαιο 11.



Συγκρίσεις με τα Ελληνικά δρώμενα δεν ξέρω αν κανείς μπορεί να φανταστεί.........



Το κείμενο βάσει σημειώματος Κλεάνθη Τριανταφυλλίδη Ελευθεροτυπία 29-11-08



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικάνοι νεοφιλελεύθεροι «Διόνυσε», εμπνευσμένοι από την Θάτσερ(;) άπληστοι και αποικιοκράτες διεθνιστές, αντικατέστησαν το κράτος και ουσιαστικά τον καπιταλισμό αμερικάνικου τύπου, στολίζοντας το προϊόν που παρήγαγαν οι σκλάβοι στις νέες αποικίες και οι νοικιασμένοι εργάτες των 2$ την ημέρα από το «κόμμα» στη Κίνα, με αμερικάνικες σημαιούλες. Επειδή στην Αμερική τα συνδικάτα βγάζουν τον πρόεδρο, δεν τόλμησαν να μειώσουν αισθητά τις αποδοχές των εργαζομένων για να κάνουν και το παραγόμενο προϊόν στην Αμερική ανταγωνιστικό. Η κατάρρευση ήρθε γρηγορότερα μάλλον απ΄ ότι περίμεναν. Τώρα ζητούν το κράτος δηλ. ο φορολογούμενος να «στηρίξει» το προϊόν τους ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν την αθρόα εισαγωγή ομοειδών από τις δουλοπαροικίες. Μου κάνει εντύπωση που όλοι στηρίζουν «τη λύση» και όχι το αυτονόητο. Έπαιξες, έχασες, φεύγεις, κι έρχεται κάποιος άλλος. Το θέμα είναι πολιτικό και η ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης τεράστια (της Ελληνικής).

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Εχω βάλει λινκ Μιχάλη ,τάχα στα ΜΜΕ φτάιξαν τα μαφιόζικα συνδικάτα ή τα διεθνιστικά ....αμερικάνικα εργατάκια φάγαν πολλά χαρμπουγκερ και κάναν πολύ τζοκιγκ....Εγώ λέω φταίν τα 3 καθήκια και 40-50 golden boys που διοικούν τις Big 3.
Εμείς γιατί παίρνουμε αυτό που παράγουν οι "φίλοι" μας Τούρκοι Γερμανικά και Αμερικάνικα;;;;
Πάντως οι ρεμπουμπλικάνοι από 25 τους δίνουν 15 δις βοήθεια.Οι δημοκρατικοί φρένιασαν είχαν πάρει πιό πολλά προεκλογικά από το εν λογω λόμπυ. Εδώ παίζεται ο θάνατος του εμποράκου στο Μποντγουέη έχει επιτυχία το η αυτοκινοβιομηχανία με τα σπίρτα.! Ξυλο που θέλουμε υμείς αί συντηρητικαί...!