Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ελλείψεις στα ΙΚΑ όλης της χώρας. Νέος Κόσμος.
Φίλες και φίλοι ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Νέου ΚόσμουΠροσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις επείγουσες ανάγκες, που απαιτείται να καλυφθούν άμεσα ώστε η λειτουργία του παραρτήματος του ΙΚΑ να είναι πιο αποτελεσματική και οι συνθήκες αξιοπρεπείς για τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους.
Όπως φαίνεται το ΙΚΑ Νέου Κόσμου «ασθενεί », όπως εξάλλου και το σύστημα Υγείας συνολικά, όντας θύμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών των δικομματικών κυβερνήσεων. Των πολιτικών της εγκατάλειψης και της απαξίωσης κάθε δημόσιου αγαθού και υπηρεσίας καθόσον η κυρίαρχη « φροντίδα » τους είναι ημεγιστοποίηση των καπιταλιστικών κερδών και η εμπορευματοποίηση κάθε τομέα της ζωής.
Παράλληλα με τις προτάσεις για τα επείγοντα προβλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μια ριζική αλλαγή στο σύστημα υγείας που θα δίνει βάρος στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πραγματικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Χρειαζόμαστε ένα δημόσια σύστημα υγείας που δεν θα παραδίδει στο κέρδος όλο και μεγαλύτερα « φιλέτα » της παροχής υγείας αφήνοντας στονκρατικό ( δήθεν δημόσιο ) τομέα τα στοιχειώδη και την - ανεπαρκή - φροντίδα των φτωχότερων τάξεων. Ένα σύστημα υγείας που θα σέβεται και θα αμείβει αξιοπρεπώς τους εργαζόμενους και θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο τόσο των εργαζομένων σε αυτό όσο και των ασφαλισμένων.
Το ΙΚΑ του Νέου Κόσμου λειτουργεί από το 1955 και αποτελούσε μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος ( 1960 ) λειτουργίας με το σύστημα των οικογενειακών ιατρών, το οποίο περιελάμβανε κάποια υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ουδέποτε ολοκληρώθηκε.Το ΙΚΑ Νέου Κόσμου καλύπτει: το Νέο Κόσμο, το Κουκάκι, μέρος της Δάφνης. Επίσης την Άνω Νέα Σμύρνη ( για τα υγειονομικά, για τα συνταξιοδοτικά υπεύθυνο είναι το ΙΚΑ Καλλιθέας ). Είναι το 3ο στην Αττική σε κάλυψη πληθυσμού (1ο Πατησίων, 2ο Καλλιθέας ).
Κτηριακό: Το κτίριο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα ( διαρροές, σοβάδες που πεφτουν, 3 μετασχηματιστές της ΔΕΗ υψηλής τάσεως, κεραίες κινητής τηλεφωνίας). Έχει γίνει ανακαίνιση του 2ου ορόφου ( Διοικητικό ) αλλά το Ισόγειο και ο 1ος είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Θα μπορούσε να γίνει προσωρινή μεταστέγαση στο κτίριο που βρίσκεται παραπλεύρως ώστε να γίνει πλήρης ανακατασκευή ( διαμόρφωση άνετων χώρων για εξεταστήρια, γραφεία και χώρους αναμονής, καθώς και υπογείων παρκινγκ κλπ.).
Ιατροί: Μέχρι πριν από 4-5 χρόνια εργαζόντουσαν 95 - 105 ιατροί. Με βάση τις εκτιμήσεις της υγειονομικής υπηρεσίας αυτός είναι ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Σήμερα ο αριθμός των ιατρών είναι κάτω των 80!
Αναφέρουμε τις επείγουσες ανάγκες Οικογενειακοί ιατροί: Από τις 35 θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό είναι καλυμμένες 16 ( 14 στα ιατρεία τους και 2 που εξετάζουν στο ΙΚΑ ). Απαιτούνται άμεσα 10 οικογενειακοί ιατροί για την επείγουσα ανακούφιση τουσυστήματος.Ορθοπεδικοί: υπάρχουν 2 πρωινοί (στην πράξη 1 ,5 καθώς ο ένας, όντας ο υποδιευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας έχει και διοικητικά καθήκοντα ) και 3 απογευματινοί. Το 2000 υπήρχαν 9 ( μειώθηκε ο αριθμός λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποσπάσεων και δεν έγιναν αναπληρώσεις ).


Χρειάζονται 2 Καρδιολόγοι:Υπάρχουν 2 πρωινοί ( ο ένας συμβασιούχος )- 2 απογευματινοί. Χρειάζονται 1 πρωινός και 1 απογευματινός
Ψυχίατροι Χρειάζεται 1 πρωινός - 1 απογευματινός
Παθολόγοι: Χρειάζονται 4 Ουρολόγοι : Χρειάζεται 1 Οφθαλμίατροι : Χρειάζονται 1-2
ΩΡΛ: Χρειάζεται 1 απογευματινός Γυναικολόγοι: υπάρχει1 ( συμβασιούχος ). Χρειάζονται 1 πρωϊνός - 1απογευματινός Χειρουργοί: Χρειάζονται 1 πρωϊνός - 1 απογευματινός Νευρολόγοι: Χρειάζονται 2 Δερματολόγοι: Χρειάζονται 2 Ακτινολόγοι: υπάρχουν 2 ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 5. Ο φόρτος εργασίας και στο ακτινολογικό είναι αυξημένος και οι χρειάζεται να ξαναέρθουν το απόγευμά ή και την επόμενη μέρα για τη γνωμάτευση ( ενώ στην περίοδο πουυπήρχαν 5 ακτινολόγοι , οι ασφαλισμένοι την παραλάμβανα αμέσως, Χρειάζονται3
Θα πρέπει να συσταθεί Τ.Ε.Π. ( Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ) με ορθοπεδικό, καρδιολόγο και χειρουργό καθώς και με σύστημα εφημεριών. Κατ'αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν τα τακτικά ιατρεία, στα οποία αντιμετωπίζονται εμβόλιμα τα επείγοντα, αυξάνοντας έτσι και το φόρτο εργασίας και καθυστερώντας τα τακτικά ιατρεία. Θα αποσυμφορηθούν επίσης και τα εξωτερικά ιατρεία και οι εφημερίες των νοσοκομείων, στα οποία καταφεύγουνοι ασθενείς με επείγοντα προβλήματα τα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κάλλιστα στο ΤΕΠ χωρίς μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας και χωρίς να « φορτώνουν » τα επείγοντα των νοσοκομείων. Στα νοσοκομεία θα πρέπει να παραπέμπονται μόνο βαριά ασθενείς.
Νοσηλευτικό προσωπικό: Προβλέπονται 37 οργανικές θέσεις, υπάρχουν μόνο 11νοσηλευτές ( ήρθαν πρόσφατα 3 αλλά μέχρι το τέλος του 2008 θασυνταξιοδοτηθούν 3 ). Η άμεση ανάγκη είναι για 4 νοσηλευτές.
Εργαστήρια: μέχρι πριν 4-5 χρόνια υπήρχαν 4 ομάδες αιμοληψίας που πραγματοποιούσαν 400 συνολικά αιμοληψίες ημερησίως, σήμερα υπάρχει μόνο 1 (4 αιμολήπτριες, που πραγματοποιεί μόνο 60. Το ένα μέλος της ομάδας πηγαίνει κατ' οίκον ). Προσλήψεις ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον το προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας.
Σύστημα ραντεβού :Πρόκειται για το γνωστό 184. Αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα του ΙΚΑ. Υπάρχει μια ψευδής αναμονή που το μέγιστο φαίνεται να είναι 32 ημέρες. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά σε « κόλπο » της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα των ραντεβού. Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα δεν βγάζει ημερομηνίες πέραν της 32ης ημέρας, την 32η ημέρα «μηδενίζεται » η αναμονή και ούτω καθεξής! Αυτό το γραφειοκρατικό τερτίπι όμως σημαίνει περιττή ταλαιπωρία για τον ασφαλισμένο που δεν μπορεί να κλείσει ούτε μακροχρόνιο ραντεβού.!
Ο χρόνος εξέτασης, 10 λεπτά, είναι επικίνδυνα μικρός ( εξαιρείται η οφθαλμιατρική εξετάση ( 15 λεπτά ) και η ψυχιατρική ( 20 ). Ο λογικά απαιτούμενος χρόνος για μια επαρκή και πλήρη εξέταση είναι 20 λεπτά ( αυτά είναι και τα στάνταρ του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγειας ). Ενώ για τηνψυχιατρική θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30 - 40.
Παρεχόμενα υλικά:
Το ΙΚΑ παρέχει αναλώσιμα υλικά ( χαρτοβάμβακας, γάζες ), σάκους κολοστομιώνκαι σύριγγες ινσουλίνης. Μέχρι προ μερικών ετών το ΙΚΑ έκανε συμβάσεις οι οποίες και ήταν φθηνότερες από ότι στο ελεύθερο εμπόριο και οι ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν συμμετοχή. Επιπλέον οι ασφαλισμένοι χρειαζόταν να έρθουν μόνο μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο για να παραλάβουν τα υλικά. Εδώ και 4-5 χρόνια έχουν καταργηθεί οι συμβάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα υλικά αγοράζονται έως και 50% πιο ακριβά, οι εταιρείες να μην παίρνουν πίσω υλικά που δεν θα χρησιμοποιηθούν ( και τα οποία μπορούν ούτως ή άλλως να διαθέσουν ), οι ασφαλισμένοι πρέπει να έρθουν 2 και 3 φορές ( να πάρουν έγκριση και στη συνέχεια τα υλικά ).
Διοικητικό τμήμα:
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή το ΙΚΑ Νέου Κόσμου καλύπτει μεγάλο πληθυσμό. Στις άμεσες ανάγκες είναι η πρόσληψη 4 διοικητικών υπαλλήλων ( 1 στο τμήμαπαροχών,1 στις απονομές συντάξεων, 1 για εξωτερικές υποθέσεις, 1 για τις υπόλοιπες δραστηριότητες ). Και ένα διοικητικό υπάλληλο να καλύπτει το απογευματινό ωράριο στην υγειονομική υπηρεσία και να μην επανέρχονται οι ασφαλισμένοι για μια ...σφραγίδα.
Μια σειρά εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων γίνονται είτε στα κεντρικά του ΙΚΑ είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος, μαστογράφος και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας.
Φίλες και φίλοι,
οι παραπάνω προτάσεις έγιναν με μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, πουδιαμορφώσαμε με βάση τα στοιχεία που είχαμε υπόψη μας. Περιμένουμε τις δικές σας γνώμες, προτάσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις ώστε να διαμορφωθεί μια πλήρης και σφαιρική πρόταση διεκδίκησης.


ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου

syrizank@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: