Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Αρθρο του Γιάννη Μπασκόζου


Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Oι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ελάττωση του ΑΕΠ, την αύξηση του χρέους και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών, οι μνημονιακές πολιτικές συνδέουν τις δαπάνες υγείας με υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά επί του καταρρέοντος ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας-πρόνοιας. Σε πρόσφατη έκθεση της ΟΚΕ (Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής) αναφέρεται ότι το 34.6% των πολιτών στη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Πόση σχέση έχει αυτή η ζοφερή πραγματικότητα με το κυβερνητικό success story για το τέλος του Μνημονίου και την ανάπτυξη που έρχεται; Πίσω από τις θριαμβολογίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος κρύβεται η δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, το υποστελεχωμένο και ανεπαρκές ΠΕΔΥ, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές, το «κούρεμα» των χρεών του ΕΟΠΥΥ μέσω του rebate και του claw back, η μετακύλιση μεγάλου μέρους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς.
Η λιτότητα και οι περικοπές δημόσιων δαπανών μαζί με την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης δημιουργούν ένα «μείγμα» πολιτικής που «παράγει» υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ακάλυπτες ανάγκες, επιδείνωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, ανισότητα, αποκλεισμό, ανασφάλεια και αναξιοπρέπεια.

H βασική προτεραιότητα
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μείζον πολιτικό αίτημα σήμερα είναι η άμεση ανακούφιση της κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά. Και η πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα στην Υγεία είναι η δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και η πλήρης (ιατρική, εργαστηριακή, φαρμακευτική, νοσηλευτική) και δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων.
Απαιτείται η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και ΚΥ, καθώς και η επανεξέταση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, που σήμερα, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργού Υγείας για μείωση των τιμών στα φάρμακα, βαίνει αυξανόμενη και επιβαρύνει δυσανάλογα τους φτωχούς και αδύναμους. Είναι απαραίτητο να επανέλθουν άμεσα στη μηδενική συμμετοχή όλοι οι χρονίως πάσχοντες και τα ΑμεΑ και να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών, να καταργηθεί το 1 ευρώ ανά συνταγή. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού που σήμερα δεν υπάρχει, με ορατό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης «ξεχασμένων» λοιμώξεων, καθώς και ο δωρεάν προγεννητικός έλεγχος των εγκύων γυναικών, που η έλλειψή του έχει αρχίσει να αυξάνει τους δείκτες περιγεννητικής και βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα.


Για να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας σ' αυτόν τον πολιτικό στόχο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε δημόσια διαβούλευση το δικό του εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΦΥ και το ΕΣΥ, οι βασικοί άξονες του οποίου είναι:
1 Η στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ, των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Σε περίοδο αυξημένης ανάγκης και ζήτησης δημόσιων υπηρεσιών δεν περισσεύει ούτε δομή, ούτε γιατρός, ούτε προσωπικό, αλλά αντίθετα απαιτείται στοχευμένη ενίσχυση με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος και αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του, έτσι ώστε η πρόσβαση όλων να είναι ισότιμη και η αποτελεσματικότητα διασφαλισμένη.

2 Ο στρατηγικός στόχος είναι ένα καθολικό, δημόσιο, ποιοτικό και δωρεάν Σύστημα Υγείας, με βασικό πυλώνα του την ΠΦΥ, ΚΥ αστικού Τύπου 24ωρης λειτουργίας ενταγμένα στο ΕΣΥ, με οικογενειακούς γιατρούς αλλά και γιατρούς ειδικοτήτων, με έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη, στην ολιστική προσέγγιση της Υγείας και στη διατομεακή παρέμβαση στους «ανθυγιεινούς» παράγοντες του κοινωνικού περιβάλλοντος που πολλαπλασιάζονται καθημερινά (ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, ανεπαρκής διατροφή και θέρμανση, ελλιπής κοινωνική φροντίδα ευάλωτων ομάδων, ψυχικό stress, οικολογική καταστροφή και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ). Γιατί, όσο και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας, αν επιδεινώνονται οι κοινωνικές συνθήκες και οι όροι ζωής των ανθρώπων, η σωματική και ψυχική υγεία τους θα υπονομεύεται.
3 Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ πρέπει να στηριχθεί σε έναν αξιόπιστο Χάρτη επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, με βάση τον οποίο θα γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων και υλικών πόρων του Συστήματος. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, σε συνδυασμό με αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου της συνολικής κοινωνικής και υγειονομικής αποδοτικότητας του συστήματος, ο αυστηρός έλεγχος και η από μηδενική βάση εξέταση των συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα, θα εξοικονομήσει πόρους και θα διασφαλίσει την επιβίωση και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.
4 Η αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών στο ΕΣΥ και η αναβαθμισμένη δημόσια παρέμβαση στον χώρο του φαρμάκου (αναβάθμιση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, Εθνική Φαρμακαποθήκη και Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού -Αναλωσίμων), καθώς και η ένταξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με ποιοτικό έλεγχο και διαφανές σύστημα τιμολόγησης.
5 Ο αξιόπιστος έλεγχος στον τομέα της συνταγογράφησης, της παραγγελίας εξετάσεων και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η συναλλαγή, η προκλητή ζήτηση και η σπατάλη και ότι η διαφθορά στο Σύστημα Υγείας και η εκμετάλλευση του ασθενή αποτελεί κοινωνικό έγκλημα που δεν μπορεί να έχει την παραμικρή κοινωνική ή πολιτική ανοχή.

Στο εύλογο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» απαντούμε ότι η εξασφάλιση επαρκών πόρων για τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης προϋποθέτει κατ' αρχήν την υλοποίηση της βασικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης στα πλαίσια συνολικής ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, με διαγραφή μεγάλου μέρους του και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν γίνεται να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια για ένα μη βιώσιμο χρέος, την ώρα που καταρρέουν τα νοσοκομεία και χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν -επειδή δεν έχουν ασφάλιση και χρήματα - να κάνουν εξετάσεις, να πάρουν τα φάρμακά τους και να νοσηλευτούν όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι η υγεία χρειάζεται εγγυημένη χρηματοδότηση που, σε συνθήκες ανεργίας και «μαύρης» εργασίας, μπορεί να εξασφαλιστεί κυρίως από τη γενική φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου και όχι από το χρεοκοπημένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ή τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
O Γιάννης Μπασκόζος είναι μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος τομέα Υγείας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 19-4-2014 ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: