Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

«ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ»... της Δημόσιας Υγείας




«ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ»... της Δημόσιας Υγείας

 

Παναγιώτης Ψυχάρης

 

Η κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας έχει πλέον δρομολογηθεί  με συνέπεια από τη μνημονιακή κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι υποχρέωση του ιατρικού κόσμου να συνεχίσει τον αγώνα ενημέρωσης και κινητοποιήσεων. Το ιατρικό κίνημα πρώτιστα ανέδειξε το θέμα δημόσια υγεία και  έπειτα το θέμα των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού.

Είναι σαφές πλέον ότι δια των απολύσεων προσωπικού κλείνει μονάδες άμεσα. Η αντίσταση των συλλόγων απέναντι στις απολύσεις κατ’ εντολή του μνημονίου, ανάγκασε την κυβέρνηση να εφεύρει άλλους τρόπους όπως είναι η «αυτοαπόλυση». Το εκβιαστικό δίλημμα « μέσα στο ΕΣΥ ή έξω» άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Ο εκβιασμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είναι ελιγμός φτηνός και πονηρός. Η «ειδική σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης» με μόνη προϋπόθεση το κλείσιμο των ιδιωτικών  ιατρείων των γιατρών, θα είναι μιά σύμβαση ανίσχυρη και διάτρητη εργασιακά, χωρίς κατοχύρωση και καμία σχέση δεν θα έχει με την σχέση εργασίας του γιατρού ΠΑΑ του ΕΣΥ. Έτσι σε δεύτερο χρόνο-πιθανό και σε 6-8 μήνες-οι γιατροί του «νέο-ΕΣΥ ΠΦΥ» θα απολυθούν. Το διάστημα αυτό των 6-8 μηνών θα είναι  μεταβατικό ώστε να αποδομηθεί πλήρως το όποιο δημόσιο σύστημα θα έχει απομείνει (δομές, προσωπικό) και να εκχωρηθεί πλήρως η ΠΦΥ αποκλειστικά και μονοπωλιακά στα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα ντόπια και ξένα.
 
 

Οι όποιοι πανηγυρισμοί από πλευράς αυτοαπασχολούμενων γιατρών(400 επισκέψεις κλπ) θα σταματήσουν, γιατί τότε σε ένα σύστημα μεγαλοϊδιωτικών συμφερόντων ο γιατρός ως φυσικό πρόσωπο δεν θα έχει θέση ως οικονομικά ασύμφορος στο σύστημα. Τότε κάποιοι θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με τη μορφή capitation ή θα εργαστούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Αυτά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης και των συμφερόντων. Απλά σήμερα βιώνουμε το μεταβατικό στάδιο .  Οι απεργιακές κινητοποιήσεις μας το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν τα επιτελεία συνεργασίας κυβέρνησης-μεγαλοϊδιωτικών λόμπυ να φρενάρουν. Δεν είναι τυχαίο που εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων γιατρών-υπουργείου χτες στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων είχαν κληθεί εκπρόσωποι μεγάλων ιδιωτικών ιατρικών ομίλων να τοποθετηθούν για το θέμα της προσφοράς υπηρεσιών υγείας... Όπως δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής το υπουργείο υγείας  μαζί με το περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του ΠΟΥ διοργανώνουν «Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου» με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στο τομέα της Υγείας: βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών». Τις μεταρρυθμίσεις αυτές τις έχουν σχεδιάσει εδώ και ένα χρόνο σε συνεργασία με την task force, τη Γερμανία σαν επικεφαλής του τομέα υγείας και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

12/12/2013

 

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ και μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: