Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Με ανειδίκευτους δεν γίνονται εξειδικευμένες εργασίες αλλά μπαλώματα.


  Πειραιάς 18/1/2013                                                                                         Αρ.Πρωτ.3

ΠΡΟΣ Το  ΔΣ του ΙΣΑ

Σχετικά με την λειτουργία των ΚΕΠΑ
 

" Το  θέμα των ΚΕΠΑ είναι ύψιστης οικονομικής σημασίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία.

Η διαχείριση του συστήματος είναι αναγκαίο να γίνεται με την εγγύηση από το Ιατρικό δυναμικό του ευρύτερου Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Υπάρχουν διαχρονικές αξίες στην λειτουργίας των θεσμών, που δεν παζαρεύονται σε καμία περίπτωση. Αποποιούμαστε μελλοντικό κίνδυνο διαχείρισης από ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ έχουν την γνώση και την εμπειρία ετών. Ειδικότερα στην Αττική τα τελευταία 10 χρόνια, οι Επιτροπές λειτούργησαν με αξιοπιστία και τα αποτελέσματα είναι ίδια με τα Ευρωπαϊκά στάνταρ, μάλιστα το ποσοστό των αναπήρων στην Αττική (προ ΚΕΠΑ) είναι μικρότερος από τον μέσο  όρο στην Ευρώπη. Αυτό δικαιώνει τις πολυετείς θυσίες και προσπάθειες των συγκεκριμένων γιατρών.

Η εκπαίδευση των γιατρών δεν είναι στατική αλλά συνεχόμενη μέσα από την εμπειρία. Η μαζική είσοδος νέων γιατρών δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση την επαρκή τους εκπαίδευση και θα κληθούν χωρίς ασφαλιστική εμπειρία να "διαχειριστούν" σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού. Η λειτουργία μέσα σε ένα τέτοιο θεσμό απαιτεί πλήρη γνώση και εκπαίδευση. Ήδη οι Σύλλογοι έχουν αντιδράσει με την εκπαίδευση παρωδία παλαιότερα σε συναδέλφους.

  Η όποια δυσαρέσκεια έχει εκδηλωθεί από μερίδα των συναδέλφων έχει να κάνει καθαρά με την ανοργανωσιά των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ με τον κάκιστο προγραμματισμό και τις αδικίες που δημιουργεί.  Για παράδειγμα πολλοί νευρολόγοι και ψυχίατροι εντέλλονται να μεταβούν εκτός έδρας 3 και 4 φορές τον μήνα ενώ στην πραγματικότητα τους αναλογεί μία φορά τον μήνα. Πολλές φορές συνάδελφοι ενώ έχουν εντολή να βρίσκονται στην επιτροπή την ίδια στιγμή τα ραντεβού στο υποκατάστημα δεν έχουν ακυρωθεί. Αυτό ταλαιπωρεί τον ασφαλισμένο και εκθέτει στα μάτια του τον θεράποντα γιατρό. Επίσης τα έξοδα μετακίνησης δεν καλύπτονται επαρκώς και η ζημία αθροίζεται  αν πρόκειται για πολλαπλές μετακινήσεις μέσα σε ένα μήνα.
 
 

 Η ανοργανωσιά αυτή δεν συνάδει με την Διοικητική εμπειρία πολλών ετών των Υπηρεσιών του ΙΚΑ και δημιουργεί εύλογες απορίες. Ο Νόμος 4038/12 που προβλέπει την σύμβαση με ιδιώτες γιατρούς είναι έμπνευσης του Δ/τή του ΙΚΑ κ.Σπυρόπουλο και των  συμβούλων του. Ο Διοικητής του ΙΚΑ προπαγανδίζει με πάθος την πρόσληψη 400 γιατρών, όταν ο ίδιος απέτυχε πλήρως να διαχειριστεί τον θεσμό. Κάνει προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα, γιατί είναι εκτεθειμένος στα μάτια της κοινωνίας και του Υπουργείου Απασχόλησης και Υγείας. Οι σπασμωδικές  κινήσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ περιγράφονται σε πολλά ΜΜΕ όπως πχ στο παρακάτω απόσπασμα της "Ζούγκλας"(συν/νο). Ο κ. Σπυρόπουλος κατά την γνώμη μας λειτουργεί χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με τον Υπουργείο Απασχόλησης και Υγείας.

Οι χρήσιμες θέσεις και προτάσεις, μετά από συνεργασία των Συλλόγων, ΣΕΥΠΙΚΑ και του Συλλόγου Συμβασιούχων των γιατρών  ΙΚΑ Αττικής,  ποτέ δεν εισακούστηκαν από την Διοίκηση. Πρόκειται για συγκεκριμένες θέσεις που μέσα σε ένα-δύο μήνες κατ' εκτίμηση μας θα είχε επιλυθεί το πρόβλημα.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο Νόμος 3996 περί προσωρινής απονομής αναπηρικών συντάξεων δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η εφαρμογή του Νόμου θα αποσυμφόριζε την μακρά, σε αρκετές περιπτώσεις, αναμονή των ασφαλισμένων.

Η μνημονιακή επιταγή για απόλυση γιατρών του ΕΟΠΥΥ πρέπει να μας βρίσκει αντίθετους ιδιαίτερα τώρα, που προκύπτει ανάγκη παρουσίας γιατρών στα ΚΕΠΑ. Μάλλον ως εκπρόσωποι των γιατρών πρέπει να πείσουμε για την αναγκαιότητα πρόσληψης νέων γιατρών με σχέση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ και με υποχρέωση συμμετοχής στα ΚΕΠΑ . Άραγε η σύμβαση 400 ιδιωτών θα βρει σύμφωνη την Τρόικα; 

 

Τέλος με ποιά κριτήρια θα γίνονται οι συμβάσεις αυτές, θα χρειαστεί ΑΣΕΠ; Ποιός θα αναλάβει να τους εκπαιδεύσει;

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: