Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


6 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Α. ΞΑΝΘΟΥ , βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνου της ΕΚΕ Υγείας στην εκδήλωση του ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ (Αθήνα, 11/9/2012)

Καθολική , ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη και το φάρμακο, με έλεγχο της κοινωνικής ανταποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών


Το θέμα του φετινού συνεδρίου HEALTH WORLD2012 «Επανεξετάζοντας και αναθεωρώντας το Μνημόνιο- οι επιπτώσεις στην Υγεία και την περίθαλψη» , είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της εντεινόμενης κρίσης στο Σύστημα Υγείας της χώρας μας η οποία έχει οδηγήσει την κοινωνία στην απόγνωση και τους ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα μπροστά στον εφιάλτη της στέρησης της αναγκαίας ιατρικής φροντίδας και των απαραίτητων για τη ζωή τους φαρμάκων.
Επιτρέψτε μου μια εισαγωγική παρατήρηση . Εμείς θεωρούμε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να κινηθεί σε μια γραμμή «επανεξέτασης ή αναθεώρησης» του Μνημονίου , οι καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στο χώρο της Υγείας θα της έδιναν το καλύτερο επιχείρημα .
Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης ή απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο αλλά υλοποιείται με ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα η ίδια αποτυχημένη και καταστροφική συνταγή , ελπίζοντας πια μόνο στον «εξευμενισμό» της τρόικας .
Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προβλέπει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας , δραματική μείωση του ΑΕΠ και συνέχιση της υφεσιακής πορείας τουλάχιστον μέχρι το 2016, κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους και ταχεία οπισθοδρόμησης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συνταξιούχων στα επίπεδα της δεκαετίας του ΄70 .
Εμείς πιστεύουμε ότι την ώρα της διευρυνόμενης ανέχειας στην κοινωνία και της αυξημένης ανάγκης για επαρκείς και δημόσιες υπηρεσίες υγείας , αυτό που χρειάζεται δεν είναι η κατεδάφιση και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του Κράτους Πρόνοιας, όπως κάνει η κυβέρνηση με το πρόσχημα του εξορθολογισμού και του περιορισμού της σπατάλης , αλλά η στήριξη της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα.
Προφανώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα προκλητής ζήτησης, συναλλαγής , ανυπαρξίας ελέγχου , σπατάλης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας. Και κανείς δεν μπορεί να υπερασπίζεται ένα τέτοιο σύστημα αποδιοργανωμένο, προβληματικό, αδιαφανές , που εξουθενώνει τους ευσυνείδητους εργαζόμενους και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Το πολιτικό ερώτημα είναι γιατί, παρά τις διακηρύξεις κάθε Υπουργού Υγείας για πάταξη αυτών των φαινομένων, για «εξολόθρευση των πιράνχας και των τρωκτικών» , η κατάσταση επιδεινωνόταν αντί να βελτιώνεται. Η δική μας απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι η «αντίσταση των συντεχνιών» όπως πολύ βολικά διαδίδεται στο δημόσιο λόγο, αλλά η συστηματική διαπλοκή της μεγαλύτερης συντεχνίας της χώρας , αυτού του άθλιου, πελατειακού, και διαβρωμένου πολιτικού συστήματος, με τα οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο της περίθαλψης και του φαρμάκου, με τους «εθνικούς εργολάβους» της Υγείας , με το μεγαλοδιευθυντικό και καθηγητικό κατεστημένο της Ιατρικής αλλά και με μια σημαντική μερίδα του ιατρικού σώματος που με την ανοχή και τη συγκάλυψη των μηχανισμών εξουσίας λεηλατούσαν το δημόσιο χρήμα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις τσέπες των πολιτών.

Ανδρέας Ξανθός 2 είπε...

Γι’ αυτό και σήμερα , στο βαθμό που όλο αυτό το κύκλωμα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο, η πολιτική της οριζόντιας περικοπής των δημόσιων δαπανών υγείας οδηγεί – παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού Υγείας ότι δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα της περίθαλψης- σε λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ , σε κλείσιμο τμημάτων και κλινικών με αποδεδειγμένο έργο , σε τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά , σε εργασιακή και μισθολογική εξαθλίωση του ανθρώπινου δυναμικού και σε «κατάρρευση ηθικού» των εργαζομένων που απειλεί με ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Μίλησε ο Υπουργός Υγείας για αναπτυξιακές πολιτικές , για τουρισμό Υγείας και άλλα πολλά. Δυστυχώς τουρισμός Υγείας υπάρχει αλλά με αντίστροφη φορά . Είναι οι χιλιάδες Έλληνες που μεταβαίνουν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες για να έχουν την ιατρική , τη φαρμακευτική και την οδοντιατρική περίθαλψη που δεν μπορούν να έχουν στη χώρα τους.
Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις πολλών ότι το κόστος υγείας δεν μπορεί να συμπιεστεί άλλο και ότι αυτό θα οδηγήσει - όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που δέχθηκαν τη «σωτήρια» παρέμβαση του ΔΝΤ- στη δραματική επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών της χώρας, εξακολουθεί να μιλά για «λίπος» στη Υγεία και το Φάρμακο, επιδεικνύοντας μια εγκληματική άγνοια κινδύνου.
Κάνει ένα σοβαρό μεθοδολογικό λάθος : πρώτα βάζει το δημοσιονομικό στόχο ( πχ. περικοπή 800 εκ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη ή 1,3 δις. ευρώ συνολικά στην Υγεία τη διετία 2013-2014 ) και μετά αναζητεί τρόπους να στριμωχτούν οι υπηρεσίες σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο. Ενώ αυτόν που χρειάζεται είναι να πάμε από την επιδημιολογικά τεκμηριωμένη ανάγκη ( με σοβαρό και επεξεργασμένο Υγειονομικό Χάρτη) στην πολιτική οικονομία της υγείας .
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θεωρεί ότι η στήριξη της Δημόσιας Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους δεν είναι «δημοσιονομικό βαρίδι» για να το «ξεφορτωθούμε» , αλλά αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του λαού μας, για την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας .
Για μας η ιατρική φροντίδα και το φάρμακο δεν είναι εμπορεύματα που διατίθενται με όρους αγοραστικής δύναμης και ανταποδοτικότητας ασφαλιστικών εισφορών διευρύνοντας την ανισότητα στην πρόσβαση και στο τελικό αποτέλεσμα της περίθαλψης, αλλά είναι κοινωνικά αγαθά που η Πολιτεία έχει υποχρέωση – ειδικά στην κρίση που αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα- να αντιμετωπίζει με όρους καθολικής και δωρεάν κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών , ανεξάρτητα από το εργασιακό ή ασφαλιστικό status των ασθενών. Η διευρυνόμενη ζώνη αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας του 25-30% των πολιτών που είναι μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι αποτελεί πραγματική «υγειονομική βόμβα» που πρέπει να εξουδετερωθεί άμεσα και δραστικά .
Ακόμα και στις ΗΠΑ , με ένα από τα πλέον ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας στον κόσμο, η συζήτηση την τρέχουσα προεκλογική περίοδο εστιάζεται στην ανάγκη επέκτασης της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού , έστω από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ανδρέας Ξανθός 3 είπε...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας( ΠΟΥ) πρόκειται να παρουσιάσει στη ΓΣ του ΟΗΕ στις 26/9 στη Νέα Υόρκη την εισήγηση του για ένα «Οικουμενικό Σύστημα Υγείας» στην οποία διατυπώνεται η θέση ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να είναι προσιτές σε όλους ανεξάρτητα από την εισοδηματική τους κατάσταση.
Πολιτικός λοιπόν στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας . Ένας στόχος συμβατός με την αντίληψη του ΠΟΥ «Υγεία για όλους» και όχι με τη νεοφιλελεύθερη λογική της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού που καταλήγει σε «υγεία για τους πλούσιους» . Ο τρόπος χρηματοδότησης αυτού του στόχου, δεν μπορεί να είναι το λεηλατημένο και χρεωκοπημένο από την ανεργία και τη μαύρη εργασία ασφαλιστικό σύστημα , αλλά η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της δίκαιης φορολόγησης του πλούτου. Το σημερινό φορολογικό σύστημα που το 60% των εσόδων είναι έμμεσοι φόροι , επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα και εντείνει τις οικονομικές, τις κοινωνικές αλλά και τις υγειονομικές ανισότητες.
Βεβαίως χρειάζεται έλεγχος ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών και των διατιθέμενων πόρων. Δεν μπορούμε όμως να στηριχτούμε μόνο σε ποσοτικούς δείκτες , σε αμφισβητούμενα μοντέλα εισροών-εκροών , σε αναλύσεις κόστους-οφέλους, στο κόστος/ασθενή, στις πληρότητες κλινών - λες και μιλάμε για ξενοδοχειακή αγορά- σε μια εντελώς επιχειρηματική δηλαδή λογική για τα δημόσια νοσοκομεία που έχει επιβληθεί εδώ και καιρό μέσω των managers αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό που απαιτείται είναι ο έλεγχος της κοινωνικής αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του ΕΣΥ , με δείκτες που θα αξιολογούν τον συνολικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, τις γενικότερες ανάγκες του αρρώστου, την ανταπόκριση στις ανάγκες φροντίδας των πλέον αδύναμων και ευάλωτων ομάδων και όχι μόνο το κόστος σε σχέση με μια συγκεκριμένη ιατρική πράξη ή θεραπεία .

Ανδρέας Ξανθός 4 είπε...

Άξονες μια εναλλακτικής πολιτικής στην Υγεία με τα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα , μπορούν να είναι :

• H άμεση και κατά απόλυτη προτεραιότητα χρηματοδότηση του ΕΣΥ , της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ, με αναμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Η με κάθε τρόπο διασφάλιση της επάρκειας σε φάρμακα και υλικά μέσω της δημιουργίας Εθνικής Φαρμακαποθήκης – Αποθήκης Υγειονομικού Υλικού και Αναλωσίμων .
• Η στήριξη της έρευνας στο χώρο του φαρμάκου- προοπτική ανάπτυξης Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας
• Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για τη μέγιστη κάλυψη των αναγκών του συστήματος Υγείας σε ποιοτικά και φτηνά γενόσημα φάρμακα
• Η επιβίωση του ΕΣΥ πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και της κοινωνίας- ενίσχυση , στήριξη και επιστημονική αναβάθμιση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού- απεμπλοκή των υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων ( σίτιση, καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη κλπ) από ιδιωτικές εργολαβίες μέσα από πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας – κοινωνικός έλεγχος της λειτουργίας των νοσοκομείων- εδραίωση κλίματος κοινωνικής υπευθυνότητας και προσφοράς
• Θεσμική και λειτουργική ενίσχυση της συνεταιριστικής οργάνωσης των ιδιωτικών ιατρείων – φαρμακείων- εργαστηρίων
• Διασύνδεση των δημόσιων δομών υγείας-πρόνοιας με τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης ( κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία)
• Πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της παραοικονομίας στο χώρο της Υγείας, της προκλητής ζήτησης , της σπατάλης, τη συναλλαγής με τις εταιρείες και της εκμετάλλευσης του αρρώστου . Η διαφθορά στην Υγεία ισοδυναμεί με κοινωνικό έγκλημα .
• Ολιστική προσέγγιση της Υγείας – σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα , την πρόληψη και την αγωγή υγείας, την αποθεραπεία και αποκατάσταση , την παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος , από την εργασία και τη διατροφή ως την ατμοσφαιρική ρύπανση , τα αγροχημικά , το οδικό δίκτυο, τη ρύπανση των ακτών και των υδάτων και την καταστροφή των δασών .

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕΡΓΙΑ



Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην



24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου



-Όχι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.
-Όχι στις καταστροφικές πολιτικές υγείας.
-Όχι στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.
-Όχι στην κοινωνική-οικονομική εξαθλίωση.

Οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας







ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Πρόβλημα στην υγεία μας!
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι το ξέρουμε και το βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν με κατήφεια και απόγνωση τα μέτρα λιτότητας που μας έχουνε επιβληθεί. Περιορίζουν πολλά και βρήκαν φθηνές λύσεις για την διατροφή την ενδυμασία και τον τρόπο διασκέδασης τους. Για την υγεία τους όμως τι μπορούν να κάνουν; Μερικά επαγγέλματα άνθησαν εκεί που είχαν ξεχαστεί για δεκαετίες. Πολλοί ανακαλύψανε ότι οι οικιακές συσκευές όταν χαλνάνε δεν πρέπει να αντικατασταθούν αλλά να επισκευαστούν. Το ίδιο με τα ρούχα που, με την κατάλληλη πινελιά της ράφτρας ,μπορούν να ξαναφορεθούν. Κόπηκε η φόρα στην καταναλωτική μανία των ελλήνων. Ο ψυχισμός μας βάρυνε αφού νοιώθουμε παγιδευμένοι και εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια .Φως δεν βλέπουμε από πουθενά. Πολλοί προσπάθησαν να δώσουν λύση αυτοκτονώντας. Άλλοι αντιστεκόμαστε και αντιδράμε. Λίγοι ,που προφανώς δεν επηρεάζονται και δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, επιμένουν στην χλιδή και ανακαλύπτουν καινούργιες μορφές διασκέδασης προκαλώντας με τις σπατάλες που κάνουνε. Πολέμους με αστακούς στην Μύκονο και η βότκα να ρέει!
Περνάμε δύσκολες στιγμές και τα βάσανα μας δεν έχουν τελειωμό .Υπομένουμε την λιτότητα και επιμένουμε να διατηρήσουμε κάποιο επίπεδο ζωής. Το πρόβλημα στην υγεία μας δεν λύνεται με ημίμετρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν περικοπές στην υγεία ,σε αυτό το υπέρτατο συνάμα αυτονόητο αγαθό του λαού .Εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Ο έλληνας δεν μπορεί να κόψει τα φάρμακα, τους ελέγχους υγείας και φυσικά ούτε τους γιατρούς. Ο ιατρικός κόσμος υφίσταται ραγδαίες περικοπές στον μισθό του και πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών και των βαρδιών. Οι ιατροί αντιστέκονται .38 νοσοκομεία βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί λαμβάνουν σήμερα μισθούς μειωμένους κατά 40% συγκριτικά με τις αρχές του 2010.Ο μισθός του ειδικευόμενου Ιατρού, μετά από 12 χρόνια σπουδών, με τις νέες περικοπές θα αγγίξει τα 800 ευρώ, ενώ αμείβεται περίπου 3 ευρώ ανά ώρα για τις εφημερίες του - ποσό χαμηλότερο από το κατώτατο ωρομίσθιο στην Ελλάδα!.
Το Ε.Σ.Υ. σε ποιους απευθύνεται; Στον λαό που λύγησε και αδυνατεί να επιβιώσει; Για ποιο λαό νοιάζεται η κυβέρνηση όταν τα νοσοκομεία έχουν τόσες ελλείψεις; Πως να ασκήσουμε ελεύθερα το ιατρικό λειτούργημα, να εξετάσουμε και να παρέμβουμε στον ασθενή; Πως περιορίζεις τα υλικά για την ιατρική φροντίδα των ασθενών; Νοσηλεύεις ασθενείς με προβλήματα σοβαρά και δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στα φάρμακα τους. Επιτρέπεται να στέλνεις, ενώ νοσηλεύεται ο ασθενής, τους συγγενείς του να αγοράσουν φάρμακα εκτός νοσοκομείου; Για τι το υπουργείο κωφεύει στην κραυγή αγωνίας τόσων ασφαλισμένων ασθενών που ξοδεύουν τόσα για τα φάρμακα που υποτίθεται ότι είναι δωρεάν ; Πώς να κάνουμε την δουλεία μας όταν καθημερινά περιορίζονται τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ο υπουργός μας δηλώνει στην Βουλή ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι στερούνται τα φάρμακά τους ή ασθενείς οι οποίοι δεν βρήκαν γιατρό για να θεραπευτούν.(21.09.2012).Μήπως θα έπρεπε να μεταμφιεστεί σε ασθενή και να κάνει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ για να δει την γλύκα;