Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Η επιβίωση μας την εποχή των ΜνημονίωνΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΕ ΕΝΩΤΙΚΕΣ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒIΩΣH ΜΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ

Μέλος ΔΣ Ι.Σ.Α.

Γενικά-Πολιτική Οικονομική εκτίμηση

Η γενικότερη πολιτική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Πρέπει να οδηγηθούμε σε συνολική αναθεώρηση των στόχων του ιατρικού και πανυγειονομικού κινήματος, ενταγμένων πάντα στην στρατηγική του κινήματος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας ήδη μπήκε σε τροχιά καταστροφής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες καμμία λογική συντεχνιασμού δεν χωράει στη σκέψη μας. Καμία λογική του “απυρόβλητου” και καμία λογική του “καθένας για τον εαυτό του”. Η εξαθλίωση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, κατεδαφίζει το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία αλλά και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων σε αυτή. Τα προβλήματα και ο κατακερματισμός τους οδηγούν σε διασπαστική λογική, που δίνει προοπτική στα νεοφιλελεύθερα σχέδια χωρίς αύριο για κανέναν, ασθενή ή εργαζόμενο. Αντίθετα, με την ενωτική συλλογική διαδικασία που έχει αρχίσει να αποκτά περιεχόμενο τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, μπορεί να υπάρξει προοπτική για ένα σύστημα υγείας αντάξιο των κόπων και της ιστορίας μας.Το πανιατρικό κίνημα που εκφράστηκε μαζικά πέρυσι το Φλεβάρη με την κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, είναι αυτό που θορύβησε και την εξουσία. Η συμπαράταξη και με άλλους φορείς είναι το ζητούμενο σήμερα.

Τα δώδεκα σημεία που υιοθετήθηκαν αποτελούν επίκαιρα σημεία αναφοράς του κινήματος.

Σήμερα στη χώρα μας ζει κάτω απ’το όριο της φτώχιας το 28% του πληθυσμού και σε περιβάλλον φτώχειας το 48%. Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει ραγδαία αν και εμείς δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία. Το αντιμνημονιακό μέτωπο σήμερα, όπως εκφράζεται, χρειάζεται άμεσα να δυναμώσει, να δώσει ελπίδα.

Η ραγδαία αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού πρέπει να ξεσκεπάσει τα σχέδια του διεθνούς κεφαλαίου και να καταδείξει οτι υπάρχει άλλη λύση και άλλος δρόμος από αυτόν που χάραξε το ΔΝΤ και τα διεθνή τοκογλυφικά κέντρα. Υπάρχει σχέδιο εξόντωσης του λαού σε όλα τα επίπεδα: Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Ελευθερία. Η γνωστή συνταγή έχει φέρει δυστυχία και σε άλλους λαούς-η ιστορία γνωστή.

Η με κάθε τρόπο μείωση των δαπανών για την Υγεία ελαττώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την εξουσία του κεφαλαίου. Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Νοσοκομεία, Προνοιακά Ιδρύματα, Μονάδες Αποκατάστασης καταργούνται. Λειτουργοί υγείας απολύονται, αποδοχές μειώνονται σε επίπεδα φτώχειας και η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού καταρρακώνεται κάτω από τη πίεση εκβιαστικών και ψεύτικων διλημμάτων που βάζουν Μνημονιακά Κόμματα-ΕΕ-ΜΜΕ. Στην πράξη σχεδιάστηκε η πλήρης κατάργηση του κράτους με την εισβολή μεγαλοϊδιωτικών συμφερόντων και στο χώρο της υγείας, χρησιμοποιώντας ακόμη και τις δημόσιες δομές του συστήματος. Η “απελευθέρωση” του ιατρικού επαγγέλματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και σκοπό έχει να ανοίξει στα μεγαλοσυμφέροντα πύλες διαχείρισης του συστήματος υγείας και κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας...για όσες θέσεις θα χρειαστούν. Η εισαγωγή των ΚΕΝ(κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων), θα πτωχεύσει τα ήδη “κουρεμένα” αποθεματικά των ταμείων και παράλληλα θα μετακυλίσει το κόστος στην τσέπη του ασφαλισμένου.


Το σκηνικό συμπληρώνεται με άγρια φορολογία και με χαράτσια που δεν έχουν τελειωμό.Με απειλές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος με απειλές για δήμευση περιουσιών, με απειλές για κατάργηση ατομικών δικαιωμάτων.

Η θέση για συνδιαχείριση του συστήματος υγείας, που δειλά-δειλά εμφανίζεται ανάμεσα σε συντηρητικές παρατάξεις που εξυπηρετούν νεοφιλελεύθερες επιλογές, είναι όχι μόνο επικίνδυνη αλλά είναι και οπισθοδρόμηση σε μονοπάτια αδιέξοδα για το κίνημα.Μάταια ελπίζουν μερικοί οτι θα επωφεληθούν. Το θηρίο του νεοφιλελευθερισμού πρώτα αυτούς θα καταβροχθίσει.

Ειδικότερα:

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - ΕΟΠΥΥ - Αυτοαπασχολούμενοι Γιατροί

Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάστηκε όχι για να αναβαθμίσει την ΠΦΥ αλλά για να διαχειριστεί με μόνο οικονομικά κριτήρια τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ο υποδιπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησηςαπό 1,4% του ΑΕΠ(γιά ΙΚΑ) στο 0,4% (για ΕΟΠΥΥ) προδιαγράφει μίζερη προοπτική στο σύστημα. Η ¨λειτουργία¨του ξεκίνησε με κοινωνικές εκπτώσεις. Με αύξηση εισφοράς των συνταξιούχων(από 2,55 σε 4%).Ο κανονισμός λειτουργίας παράλληλα καταργεί παροχές και υποβαθμίζει με άγριο τρόπο κεκτημένα ετών. Οι ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει μια ολόκληρη ζωή, καλούνται σήμερα να συμμετέχουν με 15% στις εξετάσεις. Οι εργαζόμενοι γιατροί στην ΠΦΥ καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες φτηνές που εξευτελίζουν τους ίδιους και τους ασθενείς.Μέσα σε 10 λεπτά της ώρας να πάρουν ιστορικό, να εξετάσουν και να γράψουν συνταγή ηλεκτρονικά σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που παραπαίει, υπολειτουργεί και που συνεχώς μάταια ¨αναβαθμίζεται¨. Η 20λεπτη εξέταση είναι επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η αξιοπρέπεια γιατρού-ασθενούς.

Επίσης δεν πρέπει να δεχτούμε την επιβολή εισιτηρίου για την πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα...κάτι που έχουν σχεδιάσει εδώ και καιρό. Οι κοινωνικές συμμαχίες επιβάλλονται και είναι ώρα ευθύνης για τον ιατρικό κόσμο.

-Γιατροί πρώην ΙΚΑ

Το ζητούμενο για τους γιατρούς πρώην ΙΚΑ είναι η κατοχύρωση των κενών οργανικών θέσεων-και όχι η κατάργηση τους-γιατί αυτό θα δημιουργήσει περιπέτειες στην εργασιακή σχέση, που σήμερα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να ρυθμίσει το θέμα και κάθε χρονοτριβή δημιουργεί υποψίες. Η υποψία ενισχύεται από τον ορατό κίνδυνο να κλείσουν πολλές μονάδες πρώην ΙΚΑ και από το γεγονός οτι τα εργαστήριά του δεν παρέχουν πλέον υπηρεσίες. Αντίθετα προωθούν τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικά κέντρα με συμμετοχή 15%. Καταδικάζουμε την νεοφιλελεύθερη άποψη που εκφράστηκε από μικρή μερίδα γιατρών να παραιτηθούν μαζικά όλοι οι συμβασιούχοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ. Το κίνημα έχει ήδη απομονώσει τέτοιες μεσαιωνικές απόψεις που δίνουν λαβή σε κάποιους να μιλάνε για ¨βαρίδια του συστήματος¨.

-Εργαστηριακοί Γιατροί ΕΟΠΥΥ

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με πλαφόν των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών γιατρών που παρέχουν υπηρεσίες, είναι πρόταση που πρέπει να ενισχυθεί από τα συλλογικά όργανα(συλλογική σύμβαση), με ταυτόχρονη αυστηρή πιστοποίηση εργαστηρίων,ώστε να μη πλανάται η φημολογία για μη αξιόπιστα κέντρα.

-Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί

Μόνη λύση η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα διαπραγματευτούν τα συλλογικά μας όργανα ΠΙΣ,Ιατρικοί Σύλλογοι. Κανείς να μην κάνει ατομικές συμβάσεις. Ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και να παρέχει αξιοπρεπείς αμοιβές. Υποχρέωση του ΠΙΣ να διασφαλίσει την ένταξη στο σύστημα με κριτήρια , δίνοντας διέξοδο και σε νέους γιατρούς. Η κατά περίπτωση αμοιβή που ισχύει σήμερα, είναι προσωρινή γιατί βάση μνημονίου θα ισχύσει το ¨capitation¨.

Επίσης είναι χρέος όλων μας να περιφρουρήσουμε την κατάκτηση της ελεύθερης συνταγογράφησης και αναγραφής παραπεμπτικών. Η αυθαίρετη και μονομερής απόφαση για ποινές λόγω ¨υπέρβασης¨ της συνταγογράφησης είναι έξω από κάθε λογική κράτους δικαίου. Η θεσμοθέτηση οργάνων ελέγχου με συμμετοχή ιατρικών συλλόγων είναι πάγια θέση μας. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα υποχρέωση της πολιτείας μετά από πρόταση και έγκριση δική μας.
-Άδεια λειτουργίας Υγειονομικών Σχηματισμών Ημερήσιας Νοσηλείας-η αυταπάτη του αυτοαπασχολούμενου γιατρού.

Είναι φανερό οτι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών κέντρων ημερήσιας νοσηλείας δεν έγινε για να ιδρύσουν οι γιατροί μονάδες, αλλά για να εισβάλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας στην αγορά και μάλιστα με χαμηλό κόστος λειτουργίας.Ας μην τρέφουν αυταπάτες μερικοί συνάδελφοι! Οι επιχειρήσεις αυτές, ξένες και ντόπιες,απλά θα απορροφήσουν γιατρούς και μάλιστα με μισθούς πείνας.

-Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας-Γιατροί ΕΣΥ-στόχος η πλήρης κατά το δυνατό κατάργηση των δημόσιων δομών του συστήματος-να ξεπεράσουμε ακόμα και την μητρόπολη του καπιταλισμού.-

Είναι αυταπάτη η άποψη κάποιων ΕΣΥτών οτι θα σπάσουν τα δεσμά του κρατισμού και θα βγουν ελεύθεροι στην αγορά. Θα γίνουν για λόγους βιοπορισμού απλά υπηρέτες των λόμπυ.

Η κατάργηση Νοσοκομείων, Ψυχιατρικών Μονάδων και Οργανισμών Αποκατάστασης συρρικνώνει τη δημόσια παροχή, δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια όχι μόνο στο γιατρό, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους. Η εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα-με τη μορφή ασφαλιστικών και άλλων εταιριών-χρησιμοποιώντας τις δομές του δημόσιου φορέα, έχει στόχο την αν είναι δυνατό και σήμερα πλήρη κατάργηση κεκτημένων του ελληνικού λαού. Πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά και για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αλλά και για την αξιοπρεπή παρουσία του γιατρού του ΕΣΥ. Η πάλη για την αντιμετώπιση των συνεχών μειώσεων μισθών (30%) και αποζημιώσεων εφημεριών πρέπει για το κίνημα να αποκτήσει χαρακτηριστικά ανένδοτου αγώνα. Όλοι οι γιατροί να παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και διαχέονται όπως στα συγκοινωνούντα δοχεία. Η υποβάθμιση του ρόλου των εφημεριών πχ να εφημερεύει ένας ειδικευμένος χειρουργικού τομέα για όλες τις ειδικότητες, πρέπει να αναδειχτεί και να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες. Απαιτούμε δε άμεσα οι συνάδελφοι που έχουν κριθεί για θέση στο ΕΣΥ να διοριστούν άμεσα και να ισχύσει η κλαδική συλλογική σύμβαση του 2008.Κανείς ιδιώτης μέσα στις δομές του ΕΣΥ. Οι πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί καθώς και οι γιατροί πρώην ΙΚΑ που εντάχτηκαν στα νοσοκομεία πρέπει να είναι ΠΑΑ, σύμφωνα και με τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ.

Λειτουργία ΚΕΠΑ-Αυστηρά Ιατροί Δημόσιου Συστήματος-Κανονισμός Λειτουργίας και Ποσοστά Αναπηρίας.

Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2010, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η εγκληματική ανεπάρκεια του συστήματος με πειραματισμούς και ¨καινοτομίες¨, με μοναδικό σκοπό την περιστολή δαπανών, δημιουργεί στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ταλαιπωρία και καθυστερήσεις που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα επιβίωσης. Ο ΚΕΒΑ (κανονισμός εκτίμησης βαθμού αναπηρίας) που δημοσιεύτηκε Νοε/11(ΦΕΚ2611) είναι αποτυχημένος και προκλητικά άδικος,στερείται δε της ελάχιστης επιστημονικής τεκμηρίωσης. Στους γιατρούς που μετέχουν στις επιτροπές δεν διασφαλίζεται στοιχειωδώς η αξιοπρεπής λειτουργία τους με πολλές και εξουθενωτικές μετακινήσεις εκτός έδρας και πενιχρή αποζημίωση, ενώ ταυτόχρονα είναι ανασφάλιστοι. Επιπλέον ο Ν4038/2-2-12 προβλέπει τη συνεργασία και ιδιωτών γιατρών με το σύστημα (ανοίγοντας δρόμους και εδώ ιδιωτικών εταιριών). Η θέση μας είναι στο σύστημα να μετέχουν αυστηρά γιατροί του δημόσιου φορέα.

Νέοι Γιατροί-Ειδικότητα-σχεδιάζουν τον αποκλεισμό για λόγους οικονομικής διαχείρισης του εξαθλιωμένου συστήματος.

Έχουμε δηλώσει οτι υιοθετούμε τις θέσεις του κινήματος των νέων γιατρών.Η πλήρης υποβάθμιση του ρόλου του ειδικευόμενου στο ΕΣΥ είναι πολιτική επιλογή του κράτους-η απαγόρευση συνταγογράφησης είναι παράνομη και έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του γιατρού.

Η ελάττωση των θέσεων ειδικότητας εντάσσεται στη λογική και μόνο των περικοπών, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Οι εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας είναι μέρος της ίδιας λογικής καθώς και η επικείμενη άμισθη θητεία του ειδικευόμενου που φημολογείται. Η εκπαίδευση κατά την ειδικότητα αποτελεί χρέος της πολιτείας μακριά από σχέδια για παραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού και υποψήφιων ¨ειλώτων¨ ιδιωτικών συμφερόντων.

Η προσπάθεια που γίνεται από ιδιωτικά θεραπευτήρια να παρέχουν ειδικότητα-και μάλιστα με δίδακτρα-προκαλεί βάναυσα την επιστημονική μας αξιοπρέπεια και είναι ¨αιτία πολέμου¨.

Η λογική του ¨πληθωρισμού γιατρών¨, που προβάλουν αρκετοί γιατροί καθώς και μερικές παρατάξεις, δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί από την πολιτεία, γιατί απλά η πολιτεία δε φρόντισε να ασχοληθεί με την υγειονομική χαρτογράφηση των σύγχρονων αναγκών.Επίσης δεν είναι πολιτικά δόκιμο ο ΙΣΑ να μετατραπεί σε μεταναστευτικό γραφείο γιά τους νέους γιατρούς, όπως έχει αρχίζει να διαφαίνεται.

Η ένταξη στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΦΥ νέων γιατρών πρέπει να αποτελέσει για τα συλλογικά όργανα θέση αρχής.

Ένα θέμα που πρέπει να αναδείξουμε επίσης είναι η ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης του γιατρού.

Αστική ευθύνη
Η ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης- μέσω κρατικού ταμείου-θα πρέπει είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας απέναντι σε όσους εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Φάρμακο - Ηλεκτρονικό Σύστημα - Παροχές - Εθνική Φαρμακοβιομηχανία -Να σταματήσουν εν ονόματι της μνημονιακής πολιτικής να παίζουν με την υγεία του λαού-Την επιστημονική ευθύνη έχει μόνο ο γιατρός

Η μείωση κατα τουλάχιστον 1 δις των δαπανών για την υγεία μέσω περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι ο στόχος του μνημονίου. Το μείζον είναι, η με όποιο τρόπο οικονομική επιβάρυνση του ασθενή. Η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας δεν ισχύει παρά μόνο στην Πορτογαλία και Λιθουανία και η προσπάθεια εφαρμογής της στην Ιταλία απέτυχε λόγω δικαστικής προσφυγής. Να καταδείξουμε την πλήρη ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών από τον ΕΟΦ,την έλλειψη ελέγχου βιοδιαθεσιμότητας και βιοϊσοδυναμίας.Ο μη έλεγχος τιμών αποτέλεσε στρατηγική επιλογή όλων των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων,όπως επίσης οι ανεξέλεγκτες εξαγωγές και υπερτιμολογήσεις. Στρατηγική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ήταν και η στενή,υπόγεια σχέση γιατρού-φαρμακοεταιρίας και η σχέση πολιτικής-μονοπωλίων.

Σήμερα προωθούνται μονοπωλιακές καταστάσεις με εισαγωγή ποσοτήτων φαρμάκων αβέβαιης ποιότητας. Προωθείται η λογική ο ασθενής να αγοράσει το¨ καλύτερο φάρμακο¨ με δικά του έξοδα. Προωθείται η λογική το κράτος κάποια στιγμή να απουσιάσει παντελώς.

Η ίδρυση Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακαποθήκης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σε υγιή βάση το φάρμακο. Πρέπει να γίνει στόχος όλων των κοινωνικών δυνάμεων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης πρέπει να είναι ασφαλές, ο δε εξοπλισμός του-υπολογιστές κλπ- σε ΙΚΑ,Νοσοκομεία,ΚΥ- να παρέχεται από το δημόσιο φορέα και να ανήκει σε αυτόν.Ο ανορθόδοξος και απαράδεκτος τρόπος “διάθεσης” των υπολογιστών στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ έχει τετραπλασιάσει το αναγκαίο κόστος προμήθειας και παραμένει ανοικτό ζήτημα για διερεύνηση. Τέλος, είναι υπόλογοι όλοι αυτοί που δεν ενημέρωσαν με πληρότητα γιά τα περιστατικά εισβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Πρέπει όλοι να μάθουμε επιτέλους ποιοί οι σκοποί της εισβολής στο σύστημα και αν έχουν θιγεί προσωπικά δεδομένα ασθενών και γιατρών.

Διαρκής Εκπαίδευση και Έρευνα

Η συνεχής εκπαίδευση και η έρευνα είναι πρώτιστα υποχρέωση της πολιτείας και όχι των φαρμακευτικών εταιριών. Πρέπει να θεσμοθετηθεί πλαίσιο και προγραμματισμός κυρίως για τους νέους γιατρούς, η δε πολιτεία να μην αποποιείται των ευθυνών της. Πλήρης αποδέσμευση από ιδιωτικές επιχορηγήσεις εμπορικών εταιριών κάθε μορφής.

Υγειονομικός Χάρτης

Η σύνταξη Υγειονομικού Χάρτη είναι το μεγάλο όπλο του λαού και του γιατρού σήμερα. Δεν είναι τυχαίο οτι ποτέ δεν έχει γίνει καταγραφή των πραγματικών αναγκών ανά περιοχή σε υγειονομικές μονάδες και προσωπικό σύμφωνα με πληθυσμιακά,γεωγραφικά,επιδημιολογικά και παραγωγικά κριτήρια. Το επίσημο κράτος δεν κατέγραψε στοιχεία για αναβάθμιση υπηρεσιών και ποιότητας αλλά η λογική είναι αυστηρά δημοσιονομική. Ο μερικώς δημοσιοποιηθείς χάρτης είναι μιά παρωδία που εξυπηρετεί τους δανειστές, συγκεκριμένες πολιτικές και τα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα. Επιβάλλεται τα συλλογικά μας όργανα να εκπονήσουν μελέτες με δική τους ευθύνη. Είναι το μεγάλο μας επιχείρημα απέναντι στην κοινωνία. Αφού γίνει η μελέτη,τότε ας μιλήσουμε με ακρίβεια και σοβαρότητα για τις πραγματικές ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΤΣΑΥ(ΕΤΑΑ)-Εργοδοτική Εισφορά

Το ΤΣΑΥ(ΕΤΑΑ) πρέπει να τεθεί κάτω από την στενή επιτήρηση μας. Η αύξηση των εισφορών είναι πέρα από κάθε λογική, όπως και η συνταξιοδότηση με 500 Ευρώ μετά 35ετία για ασφαλισμένους μετά το 1992. Η περιβόητη μηχανοργάνωση-αίτημα ετών-έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Προσωπικό δεν υπάρχει και η κατάσταση έξω από την Αχαρνών είναι προσβλητική για κάθε ασφαλισμένο από εμάς.

Ζητάμε διαφάνεια για όλα τα οικονομικά στοιχεία, έσοδα-έξοδα, επενδύσεις, ποιά τα χρέη προς το ταμείο από επιχειρήσεις-εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων υγείας. Ζητάμε να γνωρίζουμε ποιά η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας την λεπτομερή περιγραφή αξίας των ομολόγων και ποιά η τύχη τους μετά το ¨κούρεμα¨. Να μάθουμε επιτέλους ¨ πού βρίσκονται τα λεφτά¨. Επίσης να αρθεί η αδικία απέναντι στους νέους συναδέλφους (μετά το 1992).Να γίνουν ρυθμίσεις ευνοϊκές των χρεών νέων γιατρών και ρυθμίσεις για μείωση εισφορών σε άνεργους. Η δε αναγνώριση προηγούμενων ετών ως συντάξιμα να γίνει με όρους λειτουργικούς. Να παγιωθεί η επίσημη εκπροσώπηση από ΠΙΣ. Η ένταξη του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ σκοπό έχει να δώσει ανάσα ζωής λίγους μήνες στον ήδη πτωχευμένο φορέα υγείας, κατακρεουργώντας και τα τελευταία αποθεματικά του. Θεωρούμε πως το ζήτημα ΤΣΑΥ αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα και κάθε ολιγωρία θα μας στοιχίσει ανεπανόρθωτα.

Δεδουλευμένα

Οι κάθε μορφής αποδοχές τακτικές και μη σε γιατρούς ΕΣΥ και ταμειακούς, πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους. Mία από τις αιχμές μας είναι να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Το κίνημα δεν μπόρεσε να τα διεκδικήσει, με αποτέλεσμα και σήμερα να υπάρχει κίνδυνος μη αποπληρωμής. Πρέπει να γίνουν άμεσα δικαστικές προσφυγές με ευθύνη του ΙΣΑ.Η οικονομική εξόντωση είναι προ των πυλών για πολλούς συναδέλφους.

Αυτό ενισχύεται με τη σχεδιαζόμενη επιβολή άδικων Αντικειμενικών Κριτηρίων στους αυτοαπασχολούμενους. Θα απαιτήσουμε από τα αρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν σε θεσμοθέτηση εξωπραγματικών κριτηρίων που θα καταστήσουν απαγορευτική την άσκηση της ιατρικής και παράλληλα θα αναγκάσουν πολλούς αυτοαπασχολούμενους να εργαστούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας με τις γνωστές εργασιακές-μισθολογικές συνθήκες. Τα αντικειμενικά κριτήρια εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό και όχι την πάταξη της φοροδιαφυγής σε περίοδο ύφεσης.

Τίποτα δεν σχεδιάζεται αν δεν υπακούει στις διεθνείς αγορές και στα ξένα και ντόπια λόμπυ. Σε λίγο θα δούμε και ξένες εταιρίες να εισβάλουν στο χώρο της Υγείας αν δεν αντισταθούμε.

Να σταματήσουν εν ονόματι της μνημονιακής πολιτικής να παίζουν με την υγεία του λαού.

Είναι μέρες αγώνων και η επιμονή σε ενωτικές- συλλογικές διαδικασίες και σε κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας.

5 σχόλια:

Aποστόλης Κωνσταντής είπε...

Πεντε μερες πριν τις εκλογες εσκασε μυτη ο ''επικαιροποιημενος'' /με λαιμητομο ,νεος οργανισμος του Ευαγγελισμου.
Φερνει τις υπογραφες των υπουργων του μνημονιου :ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ / ΛΟΒΕΡΔΟΣ / ΡΕΠΠΑΣ.
Καταργει 486 κενες οργανικες θεσεις του νοσοκομειου.
Μειωνει σε 37 απο 64 τα ιατρικα τμηματα και μοναδες
Τα νοσηλευτικα μειωνονται σε 35 απο 53,συνολικα απο 150 μειωνονται σε 108.
Καταργουνται 42 οργανικες μοναδες συμφωνα με το ν4024/11 που προβλεπει μειωση 30%.
Απο 3370 οργανικες θεσεις εργασιας μειωνονται σε 2599,αυτοδικαια καταργουνται 44!!
Αν εχουμε 60% κενα κρεββατια μειωνονται κατα 486 οι θεσεις αντιστοιχα!
Οι προτεινομενες οργανικες θεσεις διαμορφωνονται ως εξης:
425 θεσεις γιατρων,1282 νοσηλευτικο προσωπικο και 723 διοικητικο και λοιπης ιατρικης υπηρεσιας [εργαστηρια,χημικοι,τεχνολογοι κ.άλ.] συνολο 2430.
Δημιουργειται αυτοτελες Τμημα Επειγοντων.
Η δυναμη καθε τμηματος καθοριζεται απο τον εκαστοτε διοικητη των διασυνδεομενων νοσοκομειων!
Οι πανεπιστημιακες κλινικες/τμηματα υπαγονται στον Ευαγγελισμο και στην ιατρικη του υπηρεσια.
Δημιουργειται Νοσηλευτικη Επιτροπη.
Δεν προβλεπεται Γυναικολογικη Κλινικη.
Εχουμε μια καρδιολογικη απο δυο που εχουμε τωρα.
Τρεις παθολογικες απο τεσσερις.
Δυο χειρουργικες απο τεσσερις.
Αναλυτικα :
• ο Α' ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
εχει: 2 παθολογικα,νεφρολογικο,αιματολογικο,γαστρο,ογολογικο.
• Ο Β' ΠΑΘΟΠΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
1 καρδιολογικο μαζι με αιμοδυναμικο,ηλεκτροφυσιολογια,κοπωσηκλπ,1 παθολογικο,δερματολογικο,νευρο,ενδο,ρευματολ.
• Ο Γ' ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ:
1 παθολογικο,την εντατικη πανεπιστημιακη με ολες τις μοναδες και τη πνευμο με 172 κρεββατια,ισως παγκοσμιο ρεκορ συγκεντρωτισμου,καθότι εδω γνωριζουμε ποιος κανει κουμαντο
• 2 Χειρουργικους τομεις:
• τον Τομεα Ψυχικης Υγειας
• και τον Εργαστηριακο Τομεα
• ΤΕΠ αυτοτελες με 28 κλινες ημερησιας νοσηλειας
• Παραιτρικο προσωπικο
• Κοινωνικη υπηρεσια
• Διαιτολογια /διατροφη
Νοσηλευτικη υπηρεσια

Σε συζητηση στο ποδι με τον διοικητη -δεν γνωριζε μας ειπε τον νεο οργανισμο, εμεις τον αναζητησαμε και τον βρηκαμε, μας ειπε πως θα τον διαβασει κ θα μας ενημερωσει εγκαιρα. Μαθαμε πως αυριο θελει να εκμαιευσει αποφαση του ΔΣ τπυ νοσοκομειου προκειμενου να εχει το κεφαλι ησυχο.Αμ δε!
Θα λογοδοτησει στους εργαζομενους πριν ολοκληρωσει τη καταστροφη, μαζι με τον δηθεν υπουργο της Υγειας κ.Λοβερδο.
Δεν προκειται να αφησουμε ενα δημοσιο νοσοκομειο σαν τον Ευαγγελισμο,να το διαλυσει ο καθε φακιρης.
Ας δοκιμασουν αλλου τη τυχη τους.
Εμεις σαν Ενωτικη Πρωτοβουλια Ευαγγελισμου δηλωνουμε πως θα σταθουμε απεναντι σόσους εχους αποφασισει τη διαλυση του ΕΣΥ.
Αμεσα πρεπει να οργανωσουμε την αντισταση μας με μαζικες γενικες συνελευσεις να εμποδισουμε τις διαφαινομενες αμεσες απολυσεις εργαζομενων αλλα και το κλεισιμο δεκαδων εργαστηριων,κλινικων και μοναδων του νοσοκομειου.
Η μαχητικη αντισταση παρα το προεκλογικο κλιμα αναμονης και ραστωνης που εχει κατσει το τελευταιο καιρο ,θα πρεπει να γινει αμεσα ,μεσα στις επομενες μερες,με προετοιμασια ενημερωση και πρωτοβουλιες συντονισμου.

Παπαδόπουλος Γιάννης είπε...

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/06/12
Συνάδελφοι, την Τετάρτη , όπως σας είχαμε προαναγγείλει, θα γίνει η σύσκεψη ΠΦΣ και ΔΣ ΦΣ. Καλό είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι, τουλάχιστον οι πιο κοντινοί ΦΣ, που δεν έχουν πρόβλημα αεροπλάνων, πλοίων κλπ. Υποτίθεται, ότι η όποια απόφαση θα είναι πρόταση προς τις ΓΣ , των ΦΣ. Ενημερωτικά σας στέλνουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την αποπληρωμή Μαρτίου και τι γίνεται με Απρίλιο.
Σήμερα έγιναν δυο επαφές με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη με τον κ. Σαμαρά δεν κληθήκαμε, στην δεύτερη κληθήκαμε και πήγαμε. Ο ΠΦΣ κοινοποίησε σήμερα αναλυτικά όλες τις δηλώσεις των κομμάτων και δη των αρχηγών για τον αγώνα μας. Σας το επισυνάπτουμε. (τις σημερινές τις έχουμε και παρακάτω).
Σας στέλνουμε επίσης την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη για την εξαίρεση των Ταμείων των Τραπεζών (Πίστεως , Πειραιώς κλπ) ,Εμπορικής και ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ από τον ΕΟΠΥΥ. Των τραπεζών και όχι όλου του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΗ , ΟΤΕ κλπ). Το τι θα γίνει και πότε θα αρχίσει το νέο-παλιό καθεστώς θα ενημερωθείτε. Μέχρι τότε δεν αλλάζει κάτι.

Τέλος αλλά το σημαντικότερο. Παρότι δεν μπορούμε εδώ να παραθέσουμε την κατάσταση της κινητοποίησης που υπάρχει σήμερα σε επαρχία και κέντρο, και παρότι η όποια απόφαση θα παρθεί από τους προέδρους κλπ
ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ!
Ήδη έχουμε απόψεις προέδρων και συναδέλφων και εμείς έχουμε άποψη ,την γράψαμε έμμεσα προχθές, αλλά θέλουμε να μας απαντήσετε ανεπηρέαστα και σίγουρα θα την πάρουμε υπ’ όψιν μας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας είπε...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ανακοινώνουμε ότι σήμερα, 08/06/2012, κατατέθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ στην Αγροτική τράπεζα για την εξόφληση της δαπάνης των φαρμακείων του μηνός Μαρτίου 2012. Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί η δαπάνη του μηνός Απριλίου 2012. Παρά τις δύσκολες οικονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, του ΕΟΠΥΥ έχουμε ενταλματοποιήσει προς πληρωμή δαπάνες που αφορούν εξόφληση λογαριασμών μέχρι και τον Μάρτιο, Ιατρών, Ιδιωτικών κλινικών, Μονάδων Αιμοκάθαρσης, Φυσιοθεραπευτών, Διαγνωστικών Κέντρων (εταιρείες και ιδιώτες), κέντρων αποκατάστασης και διαφόρων Ιδρυμάτων, Φαρμακευτικών εταιρειών (για Ιανουάριο – Φεβρουάριο) και μέρος των δαπανών των Κρατικών Νοσοκομείων.

ΝΔ Δελτίο Τύπου είπε...

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του Κόμματος με το Προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Περίθαλψη και η Υγεία των Ελλήνων είναι υψίστη προτεραιότητα.
Σήμερα, το σύστημα είναι υπό κατάρρευση, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και πολλαπλών προβλημάτων, που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και της ακυβερνησίας που προέκυψε με συγκεκριμένες ευθύνες πολιτικών δυνάμεων.
Εμείς θα στηρίξουμε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα ταμεία και τα νοσοκομεία, με τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των δαπανών. Αρνούμαστε τη δημαγωγία τύπου ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι τις ανάγκες των πολιτών και της δημόσιας υγείας.
Το κράτος σε συνάρτηση και με τα χρηματικά διαθέσιμα της δανειακής σύμβασης, οφείλει να εξοφλήσει τα παλαιά χρέη προς τους φαρμακοποιούς και όλους τους παρόχους υγείας.
Επίσης, τονίζω, ότι είναι βασική θέση της Νέας Δημοκρατίας ο συμψηφισμός των οφειλών με το Δημόσιο.
Αυτά τα μέτρα είναι προτεραιότητά μας, γιατί με τη Δημόσια Υγεία δεν παίζουμε. Ούτε με την αγωνία και τον πόνο όσων την έχουν ανάγκη.
Ζήτησα από τους φαρμακοποιούς να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξουν την απαιτούμενη κατανόηση».

ΣΥΡΙΖΑ./ ΕΚΜ είπε...

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
με εκπροσώπους Φαρμακευτικών Συλλόγων

Αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Σόφη Παπαδόγιαννη μέλος της ΠΓ ΣΥΝ υπεύθυνης για θέματα Υγείας και Γιάννη Μπασκόζο μέλος της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ συντονιστή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με επικεφαλής τους προέδρους τους Θεόδωρο Αμπατζόγλου και Κωνσταντίνο Λουράντο αντίστοιχα.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επεσήμανε τα έξης:

Για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Το δικαίωμα αυτό σήμερα καταστρατηγείται καθώς οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη από την τσέπη τους.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί, λόγω των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και της πιστωτικής ασφυξίας που τους ασκούν οι φαρμακευτικές εταιρείες οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθήθηκε στον χώρο της υγείας.

Ως μέτρο άμεσης ανακούφισης ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στηρίζει το αίτημα των φαρμακοποιών για συμψηφισμό των οφειλών προς το δημόσιο. Ταυτόχρονα θεωρούμε αναγκαία την άσκηση πολιτικής πίεσης προς της φαρμακευτικές εταιρείες για αλλαγή της ασφυκτικής πιστωτικής πολιτική τους προς τα φαρμακεία.

Τέλος η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ, με εξοικονόμηση και αναπροσανατολισμό πόρων, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτελεί πολιτική του προτεραιότητα.

11/06/2012 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ