Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

To IKA πόσο θα κρατήσει ανοιχτό;;


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ι.Κ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ
                                                                  Προς

                                      Διοικητή ΕΟΠΥΥ

                                κ.Γ.Βουδούρη
      Κοινοποίηση:       ΠΙΣ             ΙΣΑ         ΙΣΠ

 Κύριε Διοικητά,

Ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του και αναμένουμε ενέργειές σας για τα εξής:

1.Ρύθμιση των κενών οργανικών θέσεων ιατρών πρώην ΙΚΑ. Η καθυστέρηση της ρύθμισης, την οποία άλλωστε έχετε υποσχεθεί, δημιουργεί στα μέλη μας αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον.


2.Επαναλειτουργία των εργαστηρίων ΕΟΠΥΥ(πρώην ΙΚΑ)τα οποία σήμερα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών είναι κλειστά. Συνέπεια αυτών είναι να μετακυλείται το κόστος των εξετάσεων στους ασφαλισμένους με συμμετοχή 15% στα ιδιωτικά εργαστήρια και ο ΕΟΠΥΥ να χρεώνεται ποσά δυσανάλογα με τον προϋπολογισμό του. Επίσης οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια βρίσκονται σε εργασιακή αναστάτωση.

Πιστεύουμε οτι  πάντοτε προέχει η πλήρης αξιοποίηση των δημόσιων δομών του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                          ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ      
Update 12-03-2012

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Συνάδελφοι,

κατά την σημερινή συνάντηση των Συλλογικών μας οργάνων με τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ υπήρξε δέσμευση ότι η εγκύκλιος  του ΥΥΚΑ-ΦΕΚ 545/1-3-12 δεν θα εφαρμοστεί μέχρι να γίνει η ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αναμένουμε την επισημοποίηση και από το Υπουργείο Υγείας.

  Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και δηλώνουμε ότι με τις προχειρότητες  του Υπουργείου   η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθημερινά υποβαθμίζεται.

  Αν επιμείνουν στην εφαρμογή της εγκυκλίου, θα ληφθεί η απόφαση για αποχή από την συνταγογράφηση με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων. 


Update 15-3-2012


ΕΚΤΑΚΤΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών Ι.Κ.Α Αττικής καλεί τα μέλη του στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιεί  την Κυριακή 18 Μάρτη   και ώρα 17.30 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια(Πανεπιστημίου 52 )

ΘΕΜΑΤΑ

·       Συμβάσεις γιατρών πρώην ΙΚΑ με ΕΟΠΥΥ στα Ιατρεία

·       Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση-Εξοπλισμός –Πρόστιμα

·       Οικογενειακοί Γιατροί-Εργαστηριακοί Γιατροί –Οδοντίατροι Συμβάσεις με ΕΟΠΥΥ

·       ΚΕΠΑ –Μετακινήσεις  Γιατρών-Κινητοποιήσεις

Συνάδελφοι,

Η κρισιμότητα των θεμάτων επιβάλλει την παρουσία όλων μας .

Να ακουστούν όλες οι απόψεις .

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές.

10 σχόλια:

Δρ Εμμαν. Λουδάρος είπε...

«Η θέση μας για τα φάρμακα»

Θα προσπαθήσω με πολύ συνοπτικό τρόπο να τοποθετηθώ επί του θέματος αυτού που τον τελευταίο καιρό απασχολεί την κοινή γνώμη. Είναι γεγονός ότι ποικιλώνυμα κυκλώματα και οργανωμένα συμφέροντα αετονύχηδων εξωϊατρικών κύκλων έχουν παρασύρει γιατρούς –φαρμακοποιούς σ’ ένα συμμετοχικόν έγκλημα, συστρατεύοντάς τους, (όσους έχουν ενδώσει) με ορατό αποτέλεσμα την καταλήστευση, ταμείων, ιδιωτών και συνειδήσεων. Αν δεν έγραφες δεν σε ήξεραν αν δεν έγραφες δεν έπαιρνε προαγωγή. Αν δεν περνούσες από την κλινική για δοκιμή το «φάρμακό» μας ώστε να έχει τον μανδύα της δοκιμής και την συνταγογραφική κάλυψη επί των «θυμάτων» και «πειραματόζωων» των κλινικών του Πανεπιστημίου και του ΕΣΥ. Από κει βγήκαν καθηγητάδες και δόκτορες κι από εκεί δρομολογήθηκε το γαϊτανάκι της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής Πανεπιστημιακών και ΕΣΥτων. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο τώρα. Θα εφαρμόσουμε όμως μέθοδο «ξεβρακώματος» όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Εις το προκείμενο, το γενόσημο φάρμακο. Κανένα πρόβλημα. Ναι, το γενόσημο παντού. Αλλά ποιού γενόσημου; Στον λυσσαλέο αγώνα του κέρδους των τυμβωρύχων του εθνικού πλούτου, θα συμβεί ώστε να πλασσαρισθεί στην αγορά φάρμακο αντίγραφο του πρωτοτύπου με τον ίδιο χημικό τύπο αλλά φαρμακευτικώς αδρανές, η αξία του οποίου αντιστοιχεί απολύτως σε τιμή χώματος. Και γιατί είναι σε όλους γνωστό ότι η κάθε φαρμακευτική ουσία παράγεται στον χώρο του αντιδραστηρίου σε τρεις μορφές και συγκεκριμένα: (α) αριστερόστροφη του πολωμένου φωτός μορφή (Μορφή L) (β) η δεξιόστροφη (Δ) μορφή της ουσίας, αυτή που σε διάλυμα της ουσίας στρέφει τη δέσμη του πολωμένου φωτός προς τα δεξιά και (γ) η ρακεμική μορφή (Δ -L) φαρμάκου η οποία είναι χημικώς αδρανής και δεν εκτρέπει το φως. Το κάθε φάρμακο είναι δραστικό σε συγκεκριμένη μορφή βάσει των ανωτέρω. Το γενόσημο πρέπει υποχρεωτικώς να έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το πρωτότυπο φάρμακο της εταιρείας η οποία το πρωτοεκυκλοφόρησε.
Η επαγρύπνηση λοιπόν του ΕΟΦ, του Υπουργείου και λοιπών φορέων (Χημείο του Κράτους) έγκειται εις το γεγονός ότι θα πρέπει να ελέγχουν την πιστότητα του φαρμάκου όπως προελέχθη, διότι οι αδίστακτοι κύριοι θα κυκλοφορήσουν ρακεμικές ή χημικώς αδρανείς μορφές (μηδενικού κόστους) ή μίγμα των ανωτέρω μορφών που θα πουληθούν ως γνήσια γενόσημα, με απροσδιόριστες συνέπειες και επιπλοκές για τους δυστυχείς χρήστες αφ’ενός και τα ταμεία που θα πληρώσουν αναιτίως αφ’ετέρου. Ακροθιγώς επίσης θα αναφερθώ στην απαγορευτική για το ήθος μιας ευνομούμενης πολιτείας, καθεστώς, το οποίον αφορά τα ΙΑΤΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, πάσης μορφής όπου περιέργως ουδείς ομιλεί ή τουλάχιστον έχει διαφύγει της προσοχής μου, όπου ένα υλικό στοιχίζει π.χ. 10€ και μέχρι τον ασθενή φθάνει στα 100€. Και υπάρχουν κι άλλα βρωμερά πράγματα για τα οποία δεν αρκεί η καταγγελτική πέννα, αλλά θα χρειασθεί συσπείρωση εθνικά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που θα δημιουργήσουν και εις το προκείμενον, «σύστημα πατάτας Νευροκοπίου».
Αγαπητέ φίλε αν συμφωνείς στείλε το κείμενο αυτό, σ’ όσους φίλους διαθέτεις. Θα κάμεις πολύ καλό. Κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και θα αντιδράσουν όπως πρέπει.


Δρ. Εμ. Κ. Λουδάρος
Καρδιολόγος
Πρόεδρος Ένωσης
Εξωνοσοκομειακών
Ιατρών Αττικής

Κώστας Λουράντος είπε...

Σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων, θα οδηγήσει η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που τούς οφείλουν, ενώ οι φαρμακοποιοί της υπόλοιπης χώρας κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο κ. Λουράντος, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη διαφορετική μορφή κινητοποιήσεων που επέλεξε ο ΦΣΑ από την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για απεργία, κινδυνεύει η συζήτηση να μεταφερθεί από το ουσιώδες, που είναι η φαρμακευτική περίθαλψη, στο δευτερεύον, που είναι η μορφή κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Διάτρητη

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ περιέγραψε το σημερινό περιβάλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης ως εξής:

Η πολιτική για το φάρμακο του υπουργείου Υγείας είναι αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική. Το μόνο κριτήριο που υπήρχε δεν ήταν η διόρθωση των (πολλών) κακώς κειμένων, αλλά μια στενή λογιστική αντίληψη εξοικονόμησης πόρων 'από τα εύκολα'. Η Υγεία όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Αυτό οδήγησε σε ένα νόμο-τέρας, που δεν θα ισχύει για πολύ καιρό, καθώς θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αντιφάσεων και των ανεφάρμοστων μέτρων που περιέχει.

Ανέφερε, δε, ένα παράδειγμα: 'Υποτίθεται ότι ο νόμος έγινε για εξοικονόμηση πόρων. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα στα νοσοκομεία για τα ενέσιμα αντικαρκινικά φάρμακα, όπου για ένα θεραπευτικό cocktail μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο 10ml από ένα σκεύασμα 250ml και αξίας χιλιάδων ευρώ, και το υπόλοιπο να πεταχθεί. Μιλάμε για εκατομμύρια. Και όταν οι φαρμακοποιοί μιλάμε για νοσοκομειακές συσκευασίες και για εξορθολογισμό γενικά στις συσκευασίες, η πολιτεία κωφεύει'.

Προσδόκιμο

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη και στο προσδόκιμο επιβίωσης (π.χ. http://www.imshealth.com/). Αν για τους Έλληνες η κατά κεφαλή δαπάνη περιοριστεί σε 23 € τον μήνα, πάμε στο επίπεδο των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 75 χρόνια, μακριά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν προσδόκιμο πάνω από 80 χρόνια. Και μην μας πουν ο κ. Λοβέρδος και η κ. Δρέττα ότι τρομοκρατούμε τον κόσμο.

Τρομοκράτης δεν είναι αυτός που ενημερώνει για την πραγματικότητα, αλλά αυτός που με τις αποφάσεις του θέτει σε κίνδυνο την Υγεία του λαού. Δυστυχώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή!

Δ.Κ. είπε...

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η διαδικασία τροφοδοσίας της αγοράς με φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι τα μισά από τα 500 πρώτα σε κυκλοφορία σκευάσματα βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για φάρμακα για τον καρκίνο, το διαβήτη, την υπέρταση, αλλά και αντιγριπικά εμβόλια, καθώς και σκευάσματα για τις γαστρεντερίτιδες.

Οι ασθενείς αναγκάζονται να τα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο, ενώ ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν σχεδόν καθημερινά και οι φαρμακοποιοί.

Ο γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποδίδει τις ελλείψεις στις επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, τις 'παράλληλες' εισαγωγές, αλλά και στην περιορισμένη διάθεση προϊόντων από τις μητρικές στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα (λόγω κρίσης).
Δ.Κ.

ΙΣΑ είπε...

Ο ΙΣΑ ‘καταγγέλλει την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Εργασίας για την υπογραφή πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης στην οποία καθορίζονται οι παθήσεις για τις οποίες θα αναγράφονται φάρμακα μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής 10% .

Σε αυτή την απόφαση δεν έχουν συμπεριληφθεί παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής όπως στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμία, βαριές ανοσοανεπάρκειες, χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, χρόνιες νευροπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και τις κατατάσσει σε ποσοστό 25%.
Με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση με τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων οι άνθρωποι αυτοί που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής αδυνατούν να πληρώσουν τις υψηλές συμμετοχής στα φάρμακά τους.

Εάν θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συμμετοχής στη χορήγηση φαρμάκων τότε ας το κάνουν με οικονομικά κριτήρια και να πληρώνουν οι ‘έχοντες και κατέχοντες’.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ξεκάθαρη, είμαστε ΥΠΕΡ της περιστολής της δαπάνης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της Υγείας ΑΛΛΑ όχι σε βάρος των ασθενών, των χρονίως πασχόντων και εκείνων που πλήττονται οικονομικά.

Ζητάμε άμεσα να συμπεριληφθούν οι σημαντικές χρόνιες παθήσεις όπως στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμία, βαριές ανοσοανεπάρκειες, χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, χρόνιες νευροπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στο ποσοστό συμμετοχής 10% της χορήγησης των φαρμάκων, όπως άλλωστε γίνονταν και μέχρι σήμερα

Ανδρέας Πετρουλάκης είπε...

Όταν εκπρόσωποι πολιτικών και συνδικαλιστικών σχηματισμών λένε “το Κεφάλαιο πίνει το αίμα του λαού”, “ο λαός οδηγείται στον αφανισμό”, ”καταδικάζετε τους συνταξιούχους σε θάνατο”, όλοι αντιλαμβάνονται την συγγνωστή υπερβολή του δημόσιου λόγου και κανείς δεν σπεύδει να συντάξει διαθήκη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταση των εκφράσεων φτάνει στη στρατόσφαιρα όπου οι λέξεις χάνουν την βαρύτητά τους. Τα πράγματα διαφέρουν όμως όταν πρόκειται για επιστημονικούς συλλόγους.

Επί μέρες βομβαρδιζόμαστε από πληρωμένες διαφημίσεις των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας που πραγματικά έχουν τρομάξει τον κόσμο. Όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν τους πολίτες ότι “ η ζωή κοστολογείται 23 ευρώ”, “έχουμε ασθενείς δύο κατηγοριών”, “η Υγεία παρέχεται σε δόσεις”, “θα γεμίσουμε επικίνδυνα φάρμακα”, “η ζωή των πολιτών μπαίνει σε κίνδυνο”, εύλογο είναι να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία. Η πιο άμεση αντίδραση θα είναι να ωθηθούν οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν απ΄το υστέρημά τους πανάκριβα πρωτότυπα φάρμακα γιατί θα φοβούνται να πάρουν τα πολύ φτηνότερα γενόσημα που δικαιολογούν τα Ταμεία τους.

Οι επιστήμονες όμως δεν συνθηματολογούν, δεν κινδυνολογούν, δεν αοριστολογούν. Ο πρώτος ρόλος τους, κυρίως των επιστημών που σχετίζονται με την Υγεία, είναι να αποτελούν πυλώνα νηφαλιότητας και ηρεμίας της κοινωνίας και να αποφορτίζουν το κλίμα τρομοκρατίας που συχνά εμφανίζεται όταν τα θέματά τους υπάρχουν στην επικαιρότητα. Όχι να το δημιουργούν οι ίδιοι. Οι επιστήμονες οφείλουν να μιλούν επιστημονικά και όχι δημοσιογραφικά και πολιτικά. Να μιλούν δηλαδή με στοιχεία, στατιστικές, αριθμούς και να δίνουν υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν. Ας πούμε:

1.Γιατί μέχρι τώρα η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων κινείτο στη χώρα μας στα επίπεδα του 18% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 50% και στις ΗΠΑ 70%; Στις χώρες αυτές οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν ή οι μέθοδοι ελέγχου των γενοσήμων που διενεργούνται εκεί είναι ασφαλείς; Γιατί απλώς δεν ζητούν και εδώ ανάλογης ασφάλειας ελέγχους της βιοισοδυναμίας των φαρμάκων; Ο ΕΟΦ έχει ανακοινώσει ότι το ποσοστό των ελαττωματικών αντιγράφων που έχει διαπιστώσει στην χώρα μας είναι 4%, περίπου όσο και των πρωτοτύπων. Έχουν αυτοί άλλα στοιχεία;

2.Γιατί τα ελληνικής παρασκευής γενόσημα είναι ακριβότερα από τα εισαγωγής; Καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας θέσεων εργασίας στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αλλά την ίδια στιγμή δεν ζητούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής για το ελληνικό γενόσημο και τα Ταμεία ακριβότερα φάρμακα; Έχουν δεδομένα ότι οι φαρμακοβιομηχανίες τρίτων χωρών, που τελούν υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, παράγουν επισφαλή γενόσημα ή απλώς επιμένουν ελληνικά;

Ανδρέας Πετρουλάκης είπε...

3.Ποιές ακριβώς είναι οι ενστάσεις τους στην αναγραφή από τους ιατρούς της δραστικής ουσίας και την επιλογή από τους φαρμακοποιούς τους φθηνότερου φαρμάκου; Πέραν της περιγραφής της μεθόδου περίπου σαν να ήταν η Πύλη της Κολάσεως, μια ψύχραιμη επιστημονική εξήγηση δεν ακούσαμε.

4.Πιστεύουν ότι μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαιναν καλά; Επιθυμούν να διατηρηθούν ως έχουν; Η δαπάνη για φάρμακο στη χώρα μας αυξήθηκε σε μιά δεκαετία 400%, φτάνοντας στα 5,2 δις ετησίως όταν στο ίδιο διάστημα ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αυξήθηκε 50%. Είναι εντάξει αυτό; Και αν όχι πιστεύουν ότι υπάρχουν μέλη τους που με πράξεις ή παραλείψεις συνέβαλαν στην παράδοξη αύξηση αυτής της δαπάνης; Αν μας πουν “πάντα υπάρχουν λίγοι επίορκοι” θα τους πούμε ότι λίγοι δεν φτάνουν για τέτοιο πάρτυ. Και τι έχουν κάνει οι ίδιοι για αυτό το φαινόμενο; Δεν είναι ανεύθυνες επιστημονικές εταιρείες αλλά επιστημονικοί σύλλογοι που χορηγούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στα μέλη τους και εγγυώνται την τήρηση της δεοντολογίας. Ο Προέδρος των Φαρμακοποιών, στο διάστημα που αναφέρω, υπήρξε για πολλά χρόνια Διοικητής του ΙΚΑ και τότε κατήγγειλε την υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη. Με τη νέα του ιδιότητα έχει να καταγγείλει μόνο το Κράτος;

Αυτήν τη στιγμή ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί το μόνο αντίβαρο που θα διαφωτίσει τον πολίτη αν οι επιλογές της Κυβέρνησης είναι προς το συμφέρον του ή όχι. Κάποιες μεμονωμένες φωνές που νηφάλια εξήγησαν ορισμένους κινδύνους (π.χ. αλλεργίες στα έκδοχα, μη επαρκές δείγμα στους ελέγχους βιοισοδυναμίας κλπ. ) οπωσδήποτε συμβάλλουν σε διεξοδικότερη επιστημονική συζήτηση και ενημέρωση. Η αμιγώς συντεχνιακή και συνδικαλιστική συμπεριφορά των επιστημονικών συλλόγων όχι.

Αιμιλία Σταθάκου είπε...

Η... κερκόπορτα


Την πόρτα για να φτάσουν τα αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα σε κάθε σπίτι άνοιξε το υπουργείο Υγείας με σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει ότι οι γιατροί θα συνταγογραφούν πλέον μόνο τη δραστική ουσία και στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα χορηγεί στον ασθενή το φθηνότερο αντίγραφο που υπάρχει στην αγορά.

Η ελαστική νομοθεσία για την εμπορία αυτών των σκευασμάτων, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και την αδυναμία του να διενεργεί επαρκείς εργαστηριακούς ελέγχους στην αγορά, έχουν κάνει τη χώρα μας τον «παράδεισο» των τριτοκοσμικών προϊόντων, πολλά από τα οποία δεν κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Παραμάγαζα» έχουν στηθεί ακόμη και μέσα σε πολυκατοικίες όπου αποθηκεύονται φάρμακα που προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου και διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Η έγκρισή τους από τον ΕΟΦ βασίζεται σε «ύποπτες» μελέτες βιοϊσοδυναμίας (μελέτες που αποδεικνύουν τη θεραπευτική τους ισοδυναμία με το πρωτότυπο φάρμακο), για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι δεν έχουν γίνει ποτέ, αλλά πωλούνται έτοιμες στην αγορά και μπαίνουν εκ των υστέρων στον φάκελο που κατατίθεται στον ΕΟΦ!


«Είναι επικίνδυνα»



Τις σοβαρές αυτές καταγγελίες κάνει στην «R» ένα από τα μέλη της Επιτροπής Εγκρίσεων Φαρμάκων του ΕΟΦ, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας.

«Πολλά από τα αντίγραφα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά επικίνδυνα», λέει ο Δ. Κούβελας και αποκαλύπτει: «Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες της "συμφοράς" που διακινούν φάρμακα, των οποίων τόσο η παραγωγή όσο και η μελέτη βιοϊσοδυναμίας που έχουν καταθέσει είναι από χώρα του Τρίτου Κόσμου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Πολλές φορές βλέπουμε την ίδια μελέτη βιοϊσοδυναμίας για 15 ή 20 διαφορετικά σκευάσματα που ζητούν έγκριση!».

Παράλληλα, ο Δ. Κούβελας υποστηρίζει ότι η απόκλιση στη θεραπευτική ισοδυναμία με το πρωτότυπο φάρμακο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 40%. «Όταν είναι σε μικρότερη ποσότητα, το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό, ενώ σε μεγαλύτερη γίνεται δηλητήριο. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για αντιπηκτικό ή ογκολογικό φάρμακο, ο ασθενής μπορεί να πεθάνει».

Σύμφωνα με τον Δ. Κούβελα, σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στην αναισθησιολογική κλινική, δύο ασθενείς έπαθαν αλλεργικό σοκ και εισήχθησαν επειγόντως στη ΜΕΘ, μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου αντιγράφου.


Αλλεργική αντίδραση



Ανάλογη περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση αντιγράφου ογκολογικού φαρμάκου αναφέρεται σε Κίτρινη Κάρτα που είναι στη διάθεση της«R», την οποία συμπλήρωσε και απέστειλε στον ΕΟΦ πριν από μερικές ημέρες ιδιώτης γιατρός.

Επίσης, στη διάθεση της «R» έχουν τεθεί από γιατρούς μπουκάλια ογκολογικών φαρμάκων, στα οποία υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια και είναι τελείως ακατάλληλα για χρήση.

«Υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι τέτοια φάρμακα αποδεικνύονται προβληματικά, προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και δεν είναι αποτελεσματικά, με συνέπεια οι γιατροί να πρέπει να χορηγούν μεγαλύτερες δόσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι θα θρηνήσουμε θύματα. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αυτών των προϊόντων και την απόφαση για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φθηνότερων από αυτά - και μάλιστα από μη γιατρούς με μοναδικό στόχο όχι επιστημονικά κριτήρια, αλλά οικονομικά», υποστηρίζει.

Αιμιλία Σταθάκου είπε...

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, που συμμετείχε σε δύο μεγάλες έρευνες, καταγγέλλει ότι ουδέποτε υπήρξε εγγύηση από τον ΕΟΦ ότι οι κατασχεμένες παρτίδες συγκεντρώθηκαν και καταστράφηκαν.

Η έγκριση των γενόσημων φαρμάκων από τον ΕΟΦ βασίζεται σε «ύποπτες» μελέτες βιοϊσοδυναμίας, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι δεν έχουν γίνει ποτέ, αλλά πωλούνται έτοιμες στην αγορά και μπαίνουν εκ των υστέρων στον φάκελο που κατατίθεται στον ΕΟΦ!


Με αυστηρές προδιαγραφές τα ελληνικά γενόσημα



ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι 3.048, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 520 τέτοια προϊόντα και το ποσοστό μη κανονικότητας ήταν 4%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνει ότι ο οργανισμός έχει κάνει εισήγηση στο υπουργείο Υγείας να γίνει πολύ πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία και την εμπορία των γενοσήμων, να μπουν πιο αυστηροί κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών που τα εμπορεύονται και αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς νοσοκομείων.

Στον αντίποδα βρίσκεται το επώνυμο ελληνικό γενόσημο φάρμακο, το οποίο εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου και πληροί αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. «Τα ελληνικά εργοστάσια που παράγουν γενόσημα φάρμακα πληρούν στο ακέραιο τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας και ελέγχονται μέσω τακτικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων όχι μόνο από τον ΕΟΦ, αλλά και από τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), Θεόδωρος Κωλέτης, και προσθέτει: «Οι επιθεωρήσεις αυτές γίνονται, αφενός, επειδή ελληνικά γενόσημα φάρμακα εξάγονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ και, αφετέρου, επειδή τα ελληνικά εργοστάσια σε πολλές περιπτώσεις παράγουν για λογαριασμό φαρμακοβιομηχανιών του εξωτερικού. Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι η περαιτέρω ένταση των ελέγχων, προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες».

Γιάννης Μπασκόζος είπε...

Το θέμα δεν είναι ούτε η δραστική αύξηση της χρήσης γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στο σύνολο της συνταγογράφησης στη χώρα μας ούτε η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, υποστηρίζει σήμερα στην "Αυγή" της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο Γιάννης Μπασκόζος κατηγορεί τον υπουργό Υγείας για ανακολουθία, για επιχείρηση συγκάλυψης της περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και για προετοιμασία του εδάφους για την αθρόα εισαγωγή αβέβαιης ποιότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα.


* Γιατί γίνεται τόσος θόρυβος και έχουν προκληθεί τέτοιες αντιδράσεις για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, όταν είναι γνωστό ότι η δραστική ουσία συνταγογραφείται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.,καθώς και ότι, με αυτόν τον τρόπο, σπάει ο δεσμός γιατρών - φαρμακευτικών εταιρειών;

Δεν είναι ακριβές πως η αναγραφή της δραστικής ουσίας είναι υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Υποχρεωτική είναι μόνο στην Πορτογαλία και τη Λιθουανία. Στην Ιταλία απορρίφθηκε με απόφαση του ανώτατου δικαστήριο, ενώ σε άλλες χώρες είτε παραμένει ως προαιρετική, είτε δοκιμάστηκε και κρίθηκε αποτυχημένη. Το μεγάλο ζήτημα με τη δραστική ουσία είναι ποιος είναι υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Είτε θεωρούμε σημαντική την ιατρική ευθύνη για τη φαρμακευτική αγωγή, είτε έχουμε φιλοσοφικές ή πολιτικές απόψεις για υπερβολές του «ιατροκεντρικού» συστήματος υγείας, ένα είναι σίγουρο. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σχέση γιατρού-ασθενούς και η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής θεραπευτικής λειτουργίας. Ποιος αν όχι ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που έχει την ευθύνη και οφείλει να ελέγχει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, πώς είναι δυνατόν ο θεράπων ιατρός να μη γνωρίζει ποιο ακριβώς σκεύασμα λαμβάνει ο ασθενής και πως μπορεί κάποιος άλλος να αλλάζει το σκεύασμα σε κάθε επίσκεψη στο φαρμακείο;

Όσο για τη διαπλοκή του ιατρικού σώματος με τις φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι αντιδεοντολογικές πρακτικές συναδέλφων έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα του ιατρικού σώματος και είναι απολύτως καταδικαστέες. Ο ΠΙΣ υπερασπίζεται το δικαίωμα των λειτουργών της υγείας να ζουν με αξιοπρέπεια μόνο από τις νόμιμες αμοιβές τους, αλλά δεν αποδέχεται την τεχνητή διόγκωση των υπαρκτών φαινομένων και την υποκριτική επίκληση τους από αυτούς που με πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ολοκληρωμένη και λειτουργική αποτελεί απαραίτητο εργαλείο και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται, όχι με αντιεπιστημονικά λογιστικά κριτήρια, αλλά με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο με συμμετοχή των ιατρικών φορέων και των επιστημονικών ενώσεων, και η τιμωρία να είναι αυστηρή για αποδεδειγμένες περιπτώσεις προκλητής και άσκοπης υπερσυνταγογράφησης.



* Τι βάση έχουν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας και του προέδρου του ΕΟΦ, σύμφωνα με τις οποίες τα γενόσημα φάρμακα είναι απολύτως ασφαλή στη χώρα μας; Ποια είναι η εικόνα και η πληροφόρηση που έχετε σχετικά με τους διενεργούμενους ελέγχους στα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας;

Αρχικά επιτρέψτε μου να τονίσω πως ο δημόσιος διάλογος για τη φαρμακευτική πολιτική και τα γενόσημα γίνεται πολλές φορές προσχηματικά. Κανένας δεν μπορεί να έχει αντίρρηση γενικά για τα γενόσημα. Θα πρέπει οι αναγνώστες μας να γνωρίζουν πως ένα πρωτότυπο από ένα γενόσημο φάρμακο διαχωρίζονται από το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) και από τη διάρκεια ισχύος του. Το δικαίωμα αυτό που υποτίθεται πως καλύπτει τα έξοδα έρευνας, μελετών-δοκιμών και εκπαίδευσης των πολυεθνικών κάνει τα πρωτότυπα να είναι πολύ ακριβότερα από τα «ουσιωδώς όμοια» γενόσημα μετά τη λήξη της «πατέντας». Άρα μια ουσιαστική πολιτική φαρμάκου θα πρέπει να αξιοποιήσει τα γενόσημα, με ουσιαστικούς ελέγχους ποιότητας, βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας και έλεγχο τιμών.

Γιάννης Μπασκόζος είπε...

Το πρόβλημα με τον εφαρμοστικό νόμο είναι η πάση θυσία μείωση των φαρμακευτικών δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των καταστροφικών περικοπών στις δαπάνες υγείας που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής γίνονται εκβιαστικές, βιαστικές και ανεύθυνες κινήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Το θέμα δεν είναι γενόσημα ή δραστική ουσία. Το θέμα είναι η συνεχής αύξηση της επιβάρυνσης των πολιτών στο φάρμακο που έχουν ανάγκη. Το θέμα είναι η πλήρης ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΟΦ, που έχουν υποβαθμιστεί συνειδητά από τις κυβερνήσεις, και ομολογείται και από υπεύθυνους επιστήμονες.

Τελικά αυτό που συμβαίνει είναι η προετοιμασία του εδάφους για επιβολή μονοπωλιακών καταστάσεων και αθρόας εισαγωγής αβέβαιης ποιότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα. Όταν ο ίδιος ο υπουργός ισχυρίζεται πως δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας, αλλά υποχρεούται από το μνημόνιο να τη νομοθετήσει πώς μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός τις επιλογές τους; Και όταν τη μια μέρα διαβεβαιώνει για κάτι που την άλλη μέρα αναιρεί πώς να πείσει για τη σοβαρότητα του;



* Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους ενιαίους οργανισμούς σε ένα μεγάλο μέρος των νοσοκομείων του ΕΣΥ; Έχετε μερικά παραδείγματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην περίθαλψη από την ενιαιοποίηση οργανισμών νοσοκομείων του ΕΣΥ;

Οι ενιαίοι οργανισμοί αποτελούν τον «δούρειο ίππο» για τη συγχώνευση και το κλείσιμο νοσοκομείων. 50 νοσοκομεία οδηγούνται εντός του 2012 σε κλείσιμο δια της «συγχωνεύσεως» και τα υπόλοιπα θα «φυτοζωούν» με μοναδικό μέλημα την αύξηση των εσόδων τους και τη δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους. Είναι βεβαίως γνωστό από την εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν μείωσαν τα οικονομικά τους ελλείμματα ούτε βελτίωσαν την απόδοση τους. Τη μνημονιακή κυβέρνηση όμως ενδιαφέρει μόνο το πώς θα «ξεφορτωθεί» το «βαρίδι» της δημόσιας περίθαλψης και το πώς θα ιδιωτικοποιήσει περισσότερο το ΕΣΥ. Ήδη στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η συνένωση του «Ερυθρού» με το «Ερρίκος Ντυνάν» κάτω από ενιαία διοίκηση που θα ορίζεται από τον «Ερυθρό Σταυρό», ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τον έλεγχο δημόσιων νοσοκομείων από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι συγχωνεύσεις γίνονται όχι για να βελτιωθεί η λειτουργία των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αλλά για να κλείσουν τελικά νοσοκομεία απαραίτητα με μεγάλο κοινωνικό κόστος για τους πολίτες. Σκεφτείτε για παράδειγμα την αναμενόμενη υποβάθμιση δια της συγχωνεύσεως με το νοσοκομείο Μυτιλήνης του νοσοκομείου Λήμνου. Πώς θα καλύπτονται οι κάτοικοι, όταν τους χωρίζει θάλασσα;