Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Να ΕΟΠΥΥ κανείς ή να μην ΕΟΠΥΥ;;


  Πειραιάς 19/03/2012                                      
                                                                                                                                                 Αρ.Πρωτ.22

Συνάδελφοι,

 όπως είναι γνωστό μετά την άρνηση των αποκλειστικά ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών να συμβληθούν σε ικανό αριθμό με τον ΕΟΠΥΥ με την εξευτελιστική τιμή των 10 ευρώ(μικτά), γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ να στηρίξουν την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με πάλι την απαξιωτική αμοιβή των 10ευρώ(μεικτά) εξετάζοντας στο ιατρείο τους μέχρι 150 ασθενείς τον μήνα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υπογράψει κανείς αυτή την σύμβαση υπό αυτές τις συνθήκες γιατί βάζουν σε κίνδυνο την συνέχιση της λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου. Επίσης η πράξη αυτή χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μέσω  Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης αποδυναμώνει την εργασιακή  μας σχέση στον ΕΟΠΥΥ . Πρέπει να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε να γίνει ρύθμιση των κενών οργανικών θέσεων του πρώην ΙΚΑ.

   Συνάδελφοι, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό για την λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας ψηφίζει Νόμο που υποχρεώνει τον ιατρό να πληρώνει πρόστιμο 1(ένα)ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή ανεξάρτητα αν είναι αδυναμία της υπηρεσίας και ταυτόχρονα λέει στους γιατρούς να προμηθευτούν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή μέχρι 31/3 με έξοδα δικά τους που δεν ξέρουμε πότε και αν τα αποδώσει. Κάτω απ` αυτό τον εκβιασμό  πολλοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν  να προμηθευτούν Η/Υ. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ δε ότι όσοι συνάδελφοι δεν προσκομίσουν στην υπηρεσία Η/Υ θα υποστηριχτούν  συνδικαλιστικά και νομικά γι` αυτήν τους την απόφαση.          

  Συνάδελφοι συσπειρωθείτε στα μαζικά μας όργανα για να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας και μαζί με την κοινωνία  να παλέψουμε για μια ΠΦΥ αντάξια της.





ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                              ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Update 21-3-2012


Eφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με βάση την υπ. αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 545Β/1-3-2012), με θέμα «Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και στους άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης», η κάθε χειρόγραφη φαρμακευτική συνταγή θα κοστίζει από  1ης Μαρτίου 2012 ένα ευρώ στο γιατρό που θα την  υπογράφει και θα παρακρατείται από τον μισθό του γιατρού του ΕΟΠΥΥ.

Τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυϊατρείων πρώην ΙΚΑ, εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ. δεν υφίσταται ούτε ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός αλλά ούτε και η απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο, αμφότερα απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-συνταγογράφησης), ενός μέτρου που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πλην όμως κακοσχεδιασμένου και δυσλειτουργικού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την εφαρμογή της ΥΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγροτικοί ιατροί που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μηνιαίος Μ.Ο. συνταγών που γράφει ένας αγροτικός ιατρός) για να κάνουν τη δουλειά τους, γινόμενοι οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πληρώνουν για να δουλεύουν, δεδομένης της μισθολογικής απολαβής των 780 ευρώ το μήνα την οποία λαμβάνουν καθαρά με το ενιαίο μισθολόγιο.


Ομοίως, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες εφαρμογής, καθώς, μεταξύ άλλων, η δυνατότητά του είναι για 48.000 συνταγές/ ημέρα, ενώ απαιτείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση άνω των 200.000 συνταγών.

Η εν λόγω ΥΑ δικαίως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, καθώς και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε (05.03.2012) υποστηρίζει ότι «οι γελοιότητες περί προστίμου στους γιατρούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή, όταν με ευθύνη των διοικούντων δεν υπάρχουν οι υποδομές για πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρέπει να σταματήσουν άμεσα», ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στα μέλη του οποίου μετατίθεται η ευθύνη της e-συνταγογράφησης, σύμφωνα με την ίδια ΥΑ.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε απόφαση (Αρ. Πρωτ.: 10480/14.03.2012 – ΑΔΑ: Β44ΤΟΞ7Μ-ΘΤΓ), σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του νέου μέτρου αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας καθώς «οι γιατροί των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ έχουν προθεσμία μέχρι 31.3.2012 να προμηθευτούν φορητούς Η/Υ και παράλληλα δεν έχει ολοκληρωθεί η δικτύωση των Μονάδων Υγείας, οι οποίες εντάσσονται σταδιακά».

Ακόμη όμως κι αυτή η απόφαση, εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει το οικονομικό βάρος στους γιατρούς για την αγορά εξοπλισμού και σύμβασης με παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, χωρίς να λύνει το πρόβλημα αφού δίνει προσωρινή λύση.

Σε περίπτωση που, ειδικά οι αγροτικοί ιατροί, λάβουν συλλογική απόφαση για τη μη συνταγογράφηση φαρμάκων χειρόγραφα, ώστε να μην επιβληθούν τα πρόστιμα, οι μόνοι που θίγονται είναι οι ασθενείς συμπολίτες μας, που ξαφνικά θα βρεθούν χωρίς τα φάρμακά τους.

Επειδή εδώ και δύο έτη το ΥΥΚΑ δεν έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει στα πολυϊατρεία αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επειδή, τέλος, η Υπουργική Απόφαση αποτελεί κίνηση ακραίου αυταρχισμού προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και αδυναμίες της πολιτικής του ΥΥΚΑ, τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:



1.    Θα ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 “Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και στους άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης”, έως ότου και το πλέον απομακρυσμένο ιατρείο της ελληνικής επικράτειας αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγογράφησης;

2.    Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την εγκατάσταση σε κάθε ιατρείο αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;

3.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή και πότε αναμένεται να εκδοθούν τα τελικά του αποτελέσματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Μιχάλης Κριτσωτάκης

                                      

8 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Γύρω μας στη κοινωνία εκρήγνυνται ηφαίστεια και μείς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τη ....φωτιά. Διαγιγνώσκουμε τον πόνο της ανεργίας και της πείνας στους γύρω μας και σε συναδέλφους ξεκρέμαστους, μείωση δραματική εισοδημάτων και χαζεύουμε το "έργα" των ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ" γιεσμεν που μοστράρουν την ηγεσία του φεσομάγαζου που κλίθηκε στην υγεία να παίξει τον στραμπουληχτή και κολαούζο. Αυτοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ο εκβιασμός είναι το παιγνιδάκι τους. Θλιβερό το θέαμα και τα έργα τους όπως και το παρελθόν τους. Το θέμα είναι ότι εγκληματούν κατά των "ασφαλισμένων" ΕΟΠΥΥ αποδιοργανώνοντας δομές όπως οι εργαστηριακές και οδοντιατρικές δομές του ΙΚΑ. Οι καταστροφείς των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει το συντομότερο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και η εκλογική περίοδος είναι μια καλή αφορμή για αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.
Ήταν 450 δις οι τραπεζικές καταθέσεις και έφτασαν 144 δις, οι αποτυχημένοι καταστροφείς της χώρας πρέπει να πάνε σε ελληνικές και όχι ελβετικές φυλακές

Ευγενία είπε...

Γιατρε, μερικές φορές έχω έντονη επιθυμία να πεθάνω. Τι να κάνω; - Αφήστε το σε μένα.
Γιατρέ μου, η καρδιά μου χτυπάει ακανόνιστα. - Μην ανησυχείτε. Σε λίγο θα σταματήσει..
Γιατρέ, πάσχω από αμνησία. - Τότε θα πληρώσετε προκαταβολικά.
Γιατρέ, είναι ένας αόρατος άνδρας στο σαλόνι. Να περάσει; - Οχι. Πες του ότι δεν μπορώ να τον δω τώρα.
Γιατρέ, νομίζω ότι θα πεθάνω.- Ανοησίες, αυτό είναι το τελευταίο που θα σας συμβεί!
Γιατρέ, δε μπορώ να σταματήσω να λέω ψέματα.- Και περιμένετε να σας πιστέψω;
- Γιατρέ, νομίζω ότι είμαι μήλο.- Ελάτε πιο κοντά, δε δαγκώνω.
- Γιατρέ, κάθε φορά που πίνω τσάι με πονάει το δεξί μου μάτι.- Το κουταλάκι το βγάζετε;
- Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους..- Οφθαλμίατρο έχετε δει;- Όχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους....
- Γιατρέ, συνεχίζω να βλέπω τις κηλίδες που σας είχα πει.- Δεν σας βοήθησαν τα καινούρια γυαλιά;- Πώς! Τώρα βλέπω τις κηλίδες καλύτερα.
- Γιατρέ, έσπασα το χέρι μου σε δυο μέρη.- Να αποφεύγετε αυτά τα δύο μέρη.
- Γιατρός: Δεν βρίσκω σαφή αίτια για τα συμπτώματά σας. Μάλλον φταίει το ποτό...- Εντάξει, γιατρέ. Να ξανάρθω όταν ξεμεθύσετε;
- Γιατρέ μου, μπορώ να έχω και μια δεύτερη γνώμη;- Βεβαίως! Ελάτε ξανά αύριο.
- Να παίρνετε όλα τα χάπια που σας έδωσα. Το πρωί το κόκκινο χάπι με ένα ποτήρι νερό, το μεσημέρι το πράσινο χάπι με ένα ποτήρι νερό, και το βράδυτο μπλε χάπι με ένα ποτήρι νερό.- Μα τι έχω, γιατρέ μου;- Δεν πίνετε πολύ νερό.
Οδοντίατρος: Κυρία μου, τι κάνετε;;; Εχετε πιάσει τα !@#$%^ μου!- Ακριβώς! Και από δω και πέρα δεν θα πονέσουμε ο ένας τον άλλον, έτσι;
- Γιατρέ, είμαι διχασμένη προσωπικότητα.- Αδελφή, φέρτε μια καρέκλα ακόμη..- Μα, γιατί φωνάζετε; Δεν άγγιξα ακόμα το δόντι σας!- Το ξέρω, γιατρέ, αλλά πατάτε πάνω στο πόδι μου!
- Γιατρέ, κάθε πρωί που ξυπνάω αισθάνομαι τρομερό πονοκέφαλο, ναυτία και δεν με κρατάνε τα πόδια μου. Μετά από ένα τέταρτο όμως, όλα μου περνάνε.. Τι να κάνω;- Να σηκώνεστε ένα τέταρτο αργότερα.
- Γιατρέ μου, έχω κίτρινα δόντια.- Τι να σας πω... ΦΟΡΕΣΤΕ ΚΑΦΕ ΓΡΑΒΑΤΑ!
Γιατρέ μου, κάθε βράδυ βλέπω τον ίδιο τρομαχτικό εφιάλτη. Κάποιος μεκυνηγά να με σκοτώσει. Τρέχω, τρέχω, τρέχω και φτάνω μπροστά σε μια μεγάλη πόρτα με τεράστια κόκκινη επιγραφή. Σπρώχνω για να ανοίξω την πόρτα, σπρώχνω, ξανασπρώχνω αλλά δεν ανοίγει η ρημάδα! Ο τύπος που με κυνηγά πλησιάζει συνεχώς με το μαχαίρι στο χέρι. Ουρλιάζω στον ύπνο μου και ξυπνώ ιδρωμένος και κατατρομαγμένος.- Μ$μμμ, ενδιαφέρον. Και δεν μου λέτε, σας παρακαλώ, μήπως θυμάστε τι γράφει η επιγραφή πάνω στην πόρτα;- ΕΛΞΑΤΕ.
Πόσα θέλετε γιατρέ, για να μου βγάλετε το χαλασμένο δόντι;- 200 Ευρώ.- 200 Ευρώ για δουλειά λίγων λεπτών;- Αν θέλετε, μπορώ να κάνω την εξαγωγή πάρα πολύ αργά.

Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού είπε...

Kαλεσμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας
για νικηφόρους αγώνες.
.
Η επιτυχημένη σκυταλοδρομία τρόικας-δοτής κυβέρνησης-υπουργών υγείας/εργασίας ώστε να παραδώσουν έγκαιρα τη δημόσια υγεία στα χέρια των εργολάβων και των τραστ υγείας ολοκληρώθηκε με τη ψήφιση του εφαρμοστικου νόμου. Ο προκλητικός εμπαιγμός του Υπ. Υγείας αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου μας, έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους υγειονομικούς.
Ο νέος εφαρμοστικος νόμος για την υγεία-πρόνοια υποβαθμίζει περισσότερο τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αναγκάζει χιλιάδες νέους, άνεργους, συνταξιούχους αλλά και εμάς τους ίδιους τους υγειονομικούς σε αφαίμαξη οικονομική, αφού πληρώνουμε μετρητοίς πολλές εξετάσεις, φάρμακα και γιατρούς.
Η κατάργηση 5 ψυχιατρικών νοσοκομείων –στο όνομα της αποσυλοποίησης- θα οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην λίστα για μια εξέταση από το δημόσιο νοσοκομείο μας ή σε ένα ράντζο για νοσηλεία, απ΄τα 20-30 που διαθέτουμε στον ένατο, στη καλύτερη.
Γενικεύεται ο θεσμός του επικουρικού σόλο το προσωπικό, δε γίνεται καμιά πρόσληψη μόνιμου, προχωρανε σε αξιολόγηση –λέγε απολύσεις, καταργούν όλες τις κενές οργανικές, μετακινούν υπαλλήλους όπου θέλουν.
Καταργούνται πολλά προνοιακά ιδρύματα. Οι ελλείψεις σε υλικά συνεχίζονται η πρόσβαση στα φάρμακα γίνεται δύσκολη.
Απλήρωτη δουλια από το Δεκεμβρη [εφημερίες /Κυριακές /νύχτες] σε χιλιάδες κουρασμένους υγειονομικούς, που κάθε μέρα γίνεται χειρότερη, αφού η προσέλευση χιλιάδων ασθενών στα ΤΕΠ είναι δυσβάστακτη.
Ταπεινωτικές μειώσεις μισθών, υπερωριών, εφημεριών .Τα χαράτσια να πέφτουν βροχή. Αποδεκατισμένα νοσοκομεία ,καμιά πρόσληψη ,αντίθετα εκατοντάδες συνάδελφοι οδηγούνται σε παραίτηση μήπως προλάβουν κάποιο χαρτζιλίκι απ΄τη λεγόμενη σύνταξη και τα επικουρικά ταμεία τους ,τα όποια με το κούρεμα χρέους ληστεύτηκαν για να σωθούν οι τραπεζίτες.
Το σάρωμα όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας δείχνει το σκληρό ταξικό πρόσωπο που επιβάλει η αγορά, οι εργοδότες κι οι ισχυροί και υλοποιούν χωρίς ντροπή, τα συνεταιρακια του μνημονίου. Η απάντηση μας σ΄άυτη τη ταξική σύγκρουση πρέπει να είναι μια:
Ενωτικός ,μαχητικός και ανυποχώρητος αγώνας για ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Δεν υπάρχουν αυταπάτες για μικρές επιμέρους νίκες ενός κλάδου ,μιας ομαδας, ενός νοσοκομείου. Η επιμονή μας να πάρουμε τώρα τα δεδουλευμένα -που για ορισμένους μας είναι θέμα επιβίωσης –αν και είναι ψίχουλα σάυτα που κάθε μέρα πληρώνουμε, δείχνει ότι δε τους χαρίζουμε ούτε σταγόνα από τον ιδρώτα μας.
Ο ξεσηκωμός 30 νοσοκομείων με επίσχεση εργασίας και μαζικές συνελεύσεις από νέους απλήρωτους, μαχητικούς γιατρούς μας καλεί όλους να σταθούμε στη πρώτη γραμμή για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης. Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για αντίσταση στα μετρά της δοτής κυβέρνησης.
Δεν πάει άλλο!!




Όσοι δεν έχουν ελπίδες και στοχασμούς πεθαίνουν από έκπληξη!

Η Ενωτική Πρωτοβουλία συμπαραστέκεται ενεργά και μαζί με τους μαχόμενους γιατρούς παλεύει για ένα κίνημα που θα παρασύρει ότι αντιστέκεται ,ότι αδρανεί αλλά και ότι βάζει εμπόδιο σε κάθε ελπιδοφόρα ενωτική πρωτοβουλία. Εμπιστευόμαστε τους νέους συναδέλφους που πρωτοστατούν σε συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες, που έχουν αλλεργία στις μόνες αλήθειες, που βάζουν πάνω απ΄όλα το εμείς ΄΄, που βλέπουν μακριά ,που είναι ανοιχτοί σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο συντονισμού όλων των υγειονομικών, όλων όσων χτυπιούνται από τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου και των εκφραστών τους.

Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού είπε...

Καλούμε το μονοπαραταξιακο ΔΣ του ΣΕΝΕ που κινείται σε ένα πλαίσιο αγωνιστικής αδρανειας, όπως και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ [ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ],με δήθεν αγωνιστικές στάσεις εργασίας, να αλλάξει ρότα. Αλλιώς ας παραμερίσει να πάρουν οι ίδιοι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα με μαζικές γενικές συνελεύσεις, που θα δώσουν προοπτική, ανάταση ,ελπίδα αλλά και νικηφόρα αποτελέσματα.

Απαιτούμε:
• Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλο το προσωπικό. Αύξηση του κονδυλίου για το 2012 κατά 50% [φέτος μειώθηκε κατά 40%],αφού δεχόμαστε όλο και περισσότερο κόσμο στις εφημερίες και τα τακτικά ιατρεία.
• Αύξηση της αποζημίωσης της εφημερίας, της αργίας, των νυχτερινών, των αργιών και των υπερωριών[με νόμο, οι πλέον των 36 ωρών δεν πληρώνονται πια]
• Ουσιαστικά μέτρα για την εκπαίδευση ,για την υγιεινή και ασφάλεια. Προσλήψεις τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας όπως προβλέπεται από αντίστοιχους ανεφάρμοστους νόμους.
• Μέτρα που θα ανακουφίζουν το νοσοκομείο μας που έγινε κέντρο υγείας. Ουσιαστικά μέτρα που θα αξιοποιούν τα μικρά διασυνδεόμενα νοσοκομεία και δομές [Πολυκλινικη,Οφθαλμιατρειο,3ο Θεραπευτήριο, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου] στελέχωση τους με επαρκές προσωπικό, υλικά και τεχνολογική υποδομή.
• Να γίνει επιτέλους πράξη η πολυπόθητη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σα το γεφύρι της Άρτας. Δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου που θα παίζουν το ρόλο ενός φίλτρου για τα τριτοβάθμια νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός , δίνοντας λύση σε χιλιάδες συμπολίτες που έχουν ανάγκη τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς πολύωρες αναμονές.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση της διάταξης που γενικεύει τη πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο κρεβατιού. Να απολυθούν οι εργολάβοι. Επαναπροσληψη της απολυμένης καθαρίστριας.
• Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ με μειωμένο ωράριο, σύνταξη ,ειδική άδεια, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
• Κούρεμα των δανείων από Ταμείο Παρακαταθηκών και τράπεζες
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ανεξάρτητο αριστερό σχήμα στον Ευαγγελισμό

Σταύρος είπε...

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κ. Α. Λοβέρδο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά από την μελέτη του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και την μέχρι τώρα λειτουργία του ΕΟΠΥΥ παρατηρήσαμε ορισμένες ανισότητες και αδικίες. Για την άμεση διόρθωση και αποκατάστασης της ισονομίας σας παραθέτουμε μερικές προτάσεις μας

Οι ιατροί που κατέχουν την ειδικότητα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) είναι κλινικοεργαστηριακή ειδικότητα και λειτουργούν Ιατρεία, Φυσικοθερπευτήρια, Εργαστήρια ΦΙΑπ, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (ΚΑΑ)
Προτείνουμε τα εξής
• Στα ΙΑΤΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΦΙΑπ)
(Σύμφωνα με το ΠΔ 84/2001 ΦΕΚ 70/10/4/2001 απαραίτητος χώρος είναι τουλάχιστον 20 τ.μ.)Να συνταγογραφούν και να εκτελούν Ιατρικές Πράξεις της ειδικότητάς τους όπως
(ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΤΑ ,ΑΤΑ ) σαν διαγνωστική εξέταση καθώς και τις Θεραπευτικές πράξεις ειδικότητάς τους (πχ Laser, Tens κλπ..)

Στα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΙΑπ που διευθύνεται από Ιατρό ΦΙΑπ (σύμφωνα με το ΠΔ 84/2001 απαραίτητος χώρος είναι τουλάχιστον 170 τ.μ. με χώρο Ιατρείου –διάγνωσης , χώροι φυσικοθεραπείας(4 θέσεις θεραπείας) ,γυμναστήριο (6-8 θέσεις θεραπείας) ,γραφείο φυσικοθεραπευτών, (άρα απασχολούν φυσικοθεραπευτές ), δινολουτρα (2 θέσεις θεραπειας) θέσεις πάρκινγ, πυρασφάλεια ,προσπέλαση ,WC αναπήρων κλπ ) να μπορούν να συνταγογραφούν και να εκτελούν θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις της ειδικότητας τους όπως Ηλεκτρομυογράφημα ΚΤΑ, ΑΤΑ σαν διαγνωστική εξέταση και τις θεραπευτικές πράξεις όπως και στο ιατρείο ΦΙΑπ.
Επιπλέον στα Εργαστήρια ΦΙΑπ να μπορούν να συνταγογραφούν και να εκτελούν την συνεδρία φυσικοθεραπείας ,σύμφωνα με τον Ενιαίο κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ άρθρο 14.
Υπενθύμιση : τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας , από το νόμο προβλέπεται χώρος τουλάχιστον 70 τ.μ. που εργάζονται φυσικοθεραπευτές και εκτελούν επίσης τη «συνεδρία φυσικοθεραπείας» στο 1/3 του προβλεπόμενου για τους Ιατρούς ΦΙΑπ χώρο , χωρίς να απασχολούν άλλους φυσικοθεραπευτές δεν υπάρχει πλαφόν ούτε έκπτωση από το κρατικό τιμολόγιο ! Επιπλέον δεν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου .

Προτείνουμε :1. όσον αφορά το πλαφόν να ισχύει κλιμακωτή έκπτωση ανάλογα του τζίρου όπως στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά εργαστήρια. (10% -20%κ.ο.κ) , 2. Να μην υπάρχει πλαφόν στην «συνεδρία φυσικοθεραπείας» και στα Εργαστήρια ΦΙΑπ .

Επισημαίνουμε ότι η ανισότητα και αδικία συνεχίζεται και μεταξύ ιδιωτικού ιατρείου και διαγνωστικών κέντρων και ΚΑΑ. Δεν μπορεί ένα διαγνωστικό κέντρο που εκτελεί την την ίδια διαγνωστική εξέταση με τον φυσίατρο να έχει άλλο πλαφόν > 10000-20000 ευρώ και άλλη έκπτωση από το κρατικό τιμολόγιο (10%) και ο ιατρός που εκτελεί την ίδια εξέταση να έχει έκπτωση 30% και πλαφόν 1500 ευρώ. !!!

Σταύρος είπε...

Επίσης σας πληροφορούμε ότι δεν μπορεί να συνάψουν την ίδια σύμβαση και να έχουν το ίδιο παλφόν και έκπτωση τα ιατρεία ΦΙΑπ με τα Εργαστήρια ΦΙΑπ ,δίοτι εκτελούν πράξεις σε περισσότερους ασθενείς(14 ταυτόχρονα σύμφωνα με το ΠΔ 84/2001) από το ιατρείο και οι λειτουργικοί χώροι σύμφωνα με το ΠΔ 84/2011 έχουν τεράστιες διαφορές!!! Όπως έχουμε αναλύσει πιο πάνω.

Να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ ειδικός χώρος που να αναφέρει Φυσικοθεραπείες η Συνεδρίες Φυσικοθεραπείας (σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται και σε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΙΑπ και να αναφέρει και τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Εργαστήρια ΦΙΑπ. Μέχρι τώρα υπάρχει ανηρτημένη η λίστα με τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές έτσι δεν μπορούν να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι που να πάνε για τις θεραπείες τους ,πράγμα το οποίο εμπίπτει στην « κατεύθυνση» από τον ΕΟΠΥΥ για εκτέλεση φυσικοθεραπειών μόνο σε φυσικοθεραπευτές..
Το ίδιο να ισχύει και για τις διαγνωστικές εξετάσεις ΗΜΓ, ΚΤΑ , ΑΤΑ που εκτελούνται και από τα Ιατρεία η Εργαστήρια ΦΙΑπ (Αρθρο 8 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο από τα μεγάλα Διαγνωστικά κέντρα .Με αυτή την επιπλέον λίστα θα πληροφορείται ο ασφαλισμένος που να εκτελέσει την εξέταση του (στη γειτονιά του π.χ.) κι όχι μόνο στα διαγνωστικά κέντρα που έχει αναρτήσει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ η λίστα του ΕΟΠΥΥ.


Αθήνα 15/03/2012 Ομάδα ιατρών ΦΙΑπ

Γιώργος Παπαδημητρίου
Μηνάς Ιατρίδης
Σωτήρης Ατσοπάρδης
Σταυρος Δημητρακοπουλος
Παναγιώτης Ντάρλας
Δημήτριος Λιάκος
Ελένη Κλείτσα ,
Μαρία Φωτεινου-Νομικού
Αναστάσιος Γιατράκος
Ευμενία Σαριδάκη
Βάνα Βαρβουτσιώτου
Λάμπρος Παπούλιας
Γιάννης Μανωλέας
Βασίλης Καλτσωνάκης
,κλπ.

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Υγείας
Γ.Γ Κοινων. ασφαλίσεων κα Α .Δρέττα
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Γ.Βουδούρη
Ατν/δο ΕΟΠΥΥ κ.Κ.Σουλιώτη

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πράματα!
http://pasidik.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=279%3A---open-health-alliance-28-03-2012&catid=1%3Alatest-news&Itemid=50&lang=el

Ακόμα πιο ωραία πράματα! http://hanet.gr/el/node/608

ΑΤΜ

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση στα ακόμα πιο ωραία πράματα! http://www.ohanet.gr/el/node/608

ΑΤΜ