Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κάπου από κει υπάρχει και το ΕΟΠΥΥ.


                                                                                      Πειραιάς 16/01/2012                                      

                                                                                                       Αρ.Πρωτ.6

Συνάδελφοι,

οι κινητοποιήσεις σύσσωμου του ιατρικού κόσμου και τα αποτελέσματά τους τις προηγούμενες ημέρες κατέδειξαν ότι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας δεν λύνονται με ευχολόγια και υποσχέσεις αλλά με αγώνες διαρκείας.



 Η προσπάθεια λειτουργίας του υποχρηματοδοτούμενου ΕΟΠΥΥ, που μόνο μνημονιακές επιταγές εκπληρώνει, μακριά από τις πραγματικές  ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν διακρίνεται τουλάχιστον από σοβαρότητα.

Αντίθετα βάζει την υγεία του ασφαλισμένου σε επικίνδυνα μονοπάτια και την εργασιακή μας σχέση σε άμεσο κίνδυνο.



 Κρίνεται γενικά θετική η δυνατότητα συνταγογράφησης και αναγραφής εξετάσεων αλλά χρειάζονται και οι επιστημονικοί όροι λειτουργίας. Η εισήγηση του ΔΣ ΕΟΠΥΥ για  δυο μόνο εμβαλάγια  φαρμάκου το μήνα πχ σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά. Η υγεία δεν λειτουργεί με αποκλεισμούς.



 Το τρέχον πολυνομοσχέδιο(εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής) που θα ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες προβλέπει αφενός μεν την δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μετέχουν στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και  αφετέρου την δυνατότητα γιατροί του πρώην ΙΚΑ να δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά  ιατρεία-με τους όρους της πράξης νομοθετικού περιεχομένου 262-16/12/2011.

Αυτές οι δύο δυνατότητες ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή να αμφισβητήσει τον λόγο ύπαρξής μας στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ(ΙΚΑ). 

 Η μη κατοχύρωση των οργανικών θέσεων του ΙΚΑ-παρά τις διαβεβαιώσεις των Διοικήσεων ΕΟΠΥΥ και ΙΚΑ ΕΤΑΜ- μας βάζει σε πλαίσιο διαρκούς αγωνιστικότητας. 

 Ο Σύλλογός μας έχει θέσει με έμφαση και το ζήτημα των οργανικών θέσεων και σε πρόσφατες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.





  Καλούμε όλους τους γιατρούς ,να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στο τρόπο που θα λειτουργούν στον ΕΟΠΥΥ και την ευθύνη τους απέναντι στον ασφαλισμένο.

  Καλούμε όλους τους γιατρούς, να βρίσκονται δίπλα στα συλλογικά τους όργανα ΠΙΣ,Ιατρικούς Συλλόγους, γιατί μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και δεν θα χάσουμε κεκτημένα ετών.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                              ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

2 σχόλια:

ΟΕΝΓΕ είπε...

Ελλείψεις προσωπικού και υλικών καταγράφονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για κατάρρευση του ΕΣΥ, με επίσημο και παταγώδη τρόπο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Βαρνάβας ανέφερε την Πέμπτη ότι σε κανένα νοσοκομείο δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Βαρνάβας κατήγγειλε ότι νοσοκομεία δεν μπορούν να εφημερεύσουν, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο Χαλκιδικής, είπε, δεν διαθέτει αναισθησιολόγο, και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο χειρουργικός τομέας.

Ο χειρούργος του νοσοκομείου Πατησίων κ. Χαράλαμπος Φαράντος είπε ότι το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να κάνει εφημερία στο τέλος του μήνα, καθώς έχει μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και υλικού, όπως αποστειρωμένα γάντια και οροί.

Στα νοσοκομεία Λήμνου και Κυπαρισσίας εφημερεύουν καρδιολόγοι για παθολόγους, ενώ στο νοσοκομείο Πατησίων ειδικευόμενοι παθολόγοι κάνουν εφημερία για καρδιολόγους.

Θάνατος

Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει μείνει με έναν επιμελητή νευροχειρουργό.

Ο διευθυντής του τμήματος παραιτήθηκε, εξαιτίας ενός τραγικού περιστατικού: Την ώρα που χειρουργούσε έναν 18χρονο, εισήχθη στα επείγοντα και ένα δεύτερο νευροχειρουργικό περιστατικό.

Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και στα δυο περιστατικά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος. Παρά το ότι ο γιατρός δεν είχε ευθύνη, οι συγγενείς του άτυχου ασθενούς κατέθεσαν μήνυση εναντίον του.

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΙΤΗ 17/01/12: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Η Ενωτική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 17/01. Την απεργία οργανώνουν εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, το ΠΑΜΕ, το ΕΚΑ. Μεταξύ των πρωτοβάθμιων σωματείων βρίσκονται το σωματείο εργαζομένων της ελληνικής χαλυβουργίας, το σωματείο του ALTER, της Ελευθεροτυπίας και άλλων εργασιακών χώρων που βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις.
Η νέα χρονιά ξεκινά με συνέχιση και κλιμάκωση της ολομέτωπης και πρωτοφανούς επίθεσης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση της μαύρης συμμαχίας, το ελληνικό κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΔΝΤ στους εργαζόμενους. Συνεχίζεται η συνθήκη κοινωνικής καταστροφής η οποία έχει φέρει την ανεργία στα ύψη, έχει αποδεκατίσει τους μισθούς και τις συντάξεις, κλείνει σχολεία και νοσοκομεία, φέρνει το ένα χαράτσι μετά το άλλο. Πάει ακόμη να περάσει με νομοθετική ρύθμιση τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του βασικού αλλά του 13ου κ 14ου μισθού κ στον ιδιωτικό τομέα! Σα να μην φτάνουν όλα αυτά απειλούν και πάλι με πτώχευση, και με πρόσχημα την υπογραφή της δανειακής σύμβασης επιβάλλουν εξοντωτική λιτότητα για πάνω από 10 χρόνια, κοινωνική ερήμωση και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ μπαίνουν στο στόχαστρο οι κατώτατοι μισθοί(!!!!!!) και τα δώρα. Η εφεδρεία έχει ήδη αποτιμηθεί ως αναποτελεσματική και ετοιμάζονται μαζικές απολύσεις, χωρίς να υπάρχει καμία συζήτηση για καμία πρόσληψη..πουθενά.
Πέρα και μαζί με τα αντιδραστικά αυτά μέτρα, όμως, έχει γίνει εμφανής και η ολοκληρωτική απογύμνωση της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος από τον οποιοδήποτε, έστω και τρύπιο, μανδύα δημοκρατίας επιχείρησαν να φορέσουν. Ο δοτός τραπεζίτης πρωθυπουργός δηλώνει απροκάλυπτα πως αν δεν συναινέσουν οι «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή αν δεν συμφωνήσει το πρόβατο να το φάει ο λύκος δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Πέρα και μαζί με την ανατροπή των μέτρων, λοιπόν, για κάθε εργαζόμενο προκύπτει ως καθήκον και η ανατροπή αυτής της μαύρης χούντας του κεφαλαίου και κάθε επίδοξου συνεχιστή της ίδιας πολιτικής.yΝα πέσουν και να τσακιστούν κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και αυτοί και τα μέτρα τους!
Το σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, παρά το γεγονός πως η γενική του συνέλευση δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί , καλεί στην απεργία. Η Ενωτική Πρωτοβουλία και ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλούν και το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ για συνδιοργάνωση κοινής συγκέντρωσης και πορείας. Παλεύουμε αυτή τη στάση να κρατήσει και το ΣΕΝΕ.
Στο κάλεσμα της κοινωνικής και πολιτικής αλητείας, που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα , για συναίνεση απαντάμε: δε θα υπακούσουμε, δε θα συναινέσουμε! Ανατρέπουμε την πολιτική της κρίσης και της πτώχευσης των εργαζομένων, συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία.
Η δική μας ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ είναι η αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται, η συμπαράστασή μας στον σκληρό και δίκαιο αγώνα τους, η περιφρούρηση των καταχτήσεών μας, της δουλειάς μας, των μισθών και των συντάξεών μας.
Η δική μας ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ είναι ο αγώνας για δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, δημόσια συγκοινωνία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για το λαό, να μπει φραγμός στη φοροληστεία των εργαζομένων, δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Προσυγκέντρωση 10:30μμ Σταδίου και Σανταρόζα. Κοινή πορεία όλων των εργαζομένων!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙA
Ανεξάρτητο αριστερό σχήμα στον Ευαγγελισμό