Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Του χρωστάν δεν τους χρωστάει


Του χρωστάν δεν τους χρωστάει!
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ο συνταξιούχος γιατρός ατενίζει το μέλλον με πίκρα και απαισιοδοξία. Τι θα γίνει; Πόσες περικοπές θα δεχτεί η ορφανή η σύνταξή του; Για τι πρέπει οι συνταξιούχοι να πληρώσουν τις λάθος επιλογές των πολιτικών; Πόση σμίκρυνση θα υποστεί το εισόδημά του; Για τι η μοίρα του επιφύλαξε τέτοιο τέλος; Τι έφταιξε ;Που δεν ήταν εντάξει ο ίδιος και πού το ταμείο του; Ποιος συμφώνησε στην λεηλασία των τακτικών συντάξεων;
Οι περισσότεροι γιατροί μαζέψανε ένσημα, δουλέψανε σκληρά και πληρώσανε τακτικά τις εισφορές τους στα διάφορα ταμεία. Στα περισσότερα ταμεία και να ήθελες δεν μπορούσες να το αποφύγεις. Ξεκινάς ως γιατρός ειδικευόμενος και έχεις πολλές κρατήσεις(ΙΚΑ., ΤΣΑΥ, Επικουρικό, Μετοχικό) .Φτάνεις μετά γιατρός του ΕΣΥ άρα δημόσιος υπάλληλος και έχεις κρατήσεις για το κύριο ταμείο (Δ.Υ.) αλλά συνεχίζει και για τα άλλα. Οι κρατήσεις καταγράφονται στο χαρτί μισθοδοσίας και αναρωτιέται για τι συνεχίζουν αφού η κύρια σύνταξη του θα είναι από το Δημόσιο. Δεν τον ρωτάνε του τα παίρνουνε!
Μετά από 40 χρόνια στα ελληνικά νοσοκομεία έφτασε η στιγμή να εισπράξει αυτά τα λεφτά που κατέθεσε τόσα χρόνια. Την σύνταξή του. Το εφάπαξ του. Την επικουρική σύνταξή του(ΤΣΑΥ).Πήγε ,κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά του. Έχασε εβδομάδες με την τακτοποίηση κάποιων εκκρεμοτήτων και πιστοποιητικών. Και τώρα που περιμένει να δει πόσα από αυτά που του χρωστάνε θα του δώσουνε πίσω ανακαλύπτει ότι τον ξεγελάσανε. Αλλιώς του τα είπαν και αλλιώς είναι. Στο ένα ταμείο του λένε ότι θα πάρει το εφάπαξ του σε δύο χρόνια ,αν είναι τυχερός. Ο λόγος; Δεν υπάρχουν λεφτά! Συγκεντρώθηκαν 16.000 αιτήσεις και το ταμείο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε τέτοιο όγκο πληρωμών. Στο άλλο του είπαν να περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να τελειώσει η γραφειοκρατία.Όταν έρθει η σειρά του θα τον ειδοποιήσουνε στο σπίτι του. Πέρασαν έξι μήνες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Ευτυχώς έχει οικογένεια και δεν είναι στους πέντε δρόμους .Σκέφτεται τι θα γινόταν αν ήταν μόνος του. Πως θα ζούσε με αξιοπρέπεια τα τιμημένα γερατειά του; Πού έφταιξε ο ίδιος; Για τι δεν ήταν διαβασμένος; Αφενός δεν μπορούσε να ελέγξει τις κρατήσεις που του κάνουν και που πάνε αυτά τα λεφτά. Αφετέρου για τι αντί να τον προστατέψει, το κράτος, από τους κλέφτες, τον δώσανε τόσο στεγνά;
Ώρες ώρες του έρχεται να πάει και να πιάσει έναν από τους 33 συναδέλφους ιατρούς της Βουλής. Να τον βάλει κάτω και να του φωνάξει κατάμουτρα ότι δεν τους χρωστάει τίποτα. Ως γιατρός και ως τίμιος φορολογούμενος δεν έκρυψε τίποτα. Ο εργοδότης του ήταν το κράτος .Πόσο χρωστάει στα ταμεία και ποίος τα έκλεψε ; Μήπως το κράτος παίρνει τα λεφτά του ελληνικού λαού, χρωστάει στα ταμεία, χαρίζει και δίνει στις εταιρείες, τα ταμεία επίσης χαρίζουν και κάνουν συμβάσεις με επιχειρηματίες, η δημόσια υγεία καταρρέει, τα ταμεία γίνονται ελλειμματικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται; Αυτός όμως δεν φταίει! Πλήρωσε όλα τα απαραίτητα για να εξασφαλίσει μία ήσυχη σύνταξη και να χαρεί τα γεράματα του. Δεν χρωστάει σε κανέναν του χρωστάνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: