Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Στο ΙΚΑ αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 8000 γιατροί από τους οποίους 1500 μόνιμοι , 5500 αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και περίπου 1000 με συμβάσεις έργου. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το ΙΚΑ έχουν μόνο οι μόνιμοι συνάδελφοι. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν επιδείξει αρνητική στάση στο χρονίζον αίτημα των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ για συνταξιοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ. Μετά από πολύχρονους αγώνες έγινε κατορθωτό να αναγνωριστεί η εργασιακή σχέση των συναδέλφων με σχέση 1204/72 σαν αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου χωρίς όμως αναγνώριση της προϋπηρεσίας και εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το ΙΚΑ, όπως συμβαίνει με τους μονίμους συναδέλφους. Ο Σύλλογος συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ Αττικής δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκφραστούν συνδικαλιστικά οι συμβασιούχοι 1204/72 στους οποίους αρνούνταν την εγγραφή η τότε ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και η παρουσία του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη και αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ. Η απροκάλυπτα εχθρική στάση της υπό τον κ. Βλασταράκο ηγεσίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και η επιλογή από την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ της τακτικής του κυβερνητικού συνδικαλισμού δυσχέρανε αποφασιστικά την ενωτική δράση των γιατρών του ΙΚΑ και κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη του συλλόγου συμβασιούχων στην Αθήνα , παρά τις μεγάλες δυσκολίες στη δράση και την άρνηση των κυβερνήσεων και της διοίκησης του ΙΚΑ να ακούσουν τη φωνή του συλλόγου.
Ο Σύλλογος συμβασιούχων αγωνιζόταν πάντα για την εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας για όλους τους συναδέλφους αορίστου χρόνου. Αυτός ήταν και ο λόγος που πιστεύουμε ότι ο προσφορότερος τρόπος ήταν και είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία με καταβολή από τους συναδέλφους των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στον εργαζόμενο. Ο σύλλογος συμβασιούχων πάντα εξέφραζε την αντίθεση του στους σχεδιασμούς που προέβλεπαν την τακτοποίηση ενός μόνο μέρους των συναδέλφων, σχέδιο που προωθούσε η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΙΚΑ και την απελθούσα κυβέρνηση. Και αυτό και για λόγους αρχής ,γιατί ασφαλώς δεν μας βρίσκει σύμφωνους η αδικαιολόγητη «σαλαμοποίηση» του συνόλου των συναδέλφων με 3232/2004 που όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εργαζόμενοι ακριβώς όπως οι μόνιμοι συνάδελφοι. Η χωρίς καμιά δικαιολογία μάλιστα επιλεκτική επαγγελία μονιμοποίησης δημιουργεί πολλές κατηγορίες συναδέλφων και δυσκολεύει τον ενιαίο αγώνα για τα δίκαια αιτήματα μας. Το απρόσφορο αυτής της τακτικής φάνηκε και από τις αδικίες που προκύπτουν από την προκήρυξη των 2000 θέσεων αλλά και από τη μη υλοποίηση μέχρι τώρα της μονιμοποίησης παρά τις επι χρόνια υποσχέσεις. Αυτό που είναι όμως αδιαπραγμάτευτο είναι πως δεν υπάρχει πιά κανένα χρονικό περιθώριο για καθυστερήσεις και απαιτούμε να λυθεί άμεσα το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό ζήτημα για τους 5.500 αορίστου χρόνου συναδέλφους με όποιο τρόπο είναι προσφορότερος. Ανησυχούμε λοιπόν μήπως το πάγωμα της τρέχουσας προκήρυξης δεν γίνεται για να διορθωθούν οι αδικίες και να καλυφτούν όλοι οι συνάδελφοι αλλά στα πλαίσια μιας γενικότερης δημοσιονομικής στενότητας. Η γνώμη μας είναι πως πρέπει με διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες να προχωρήσει η προκήρυξη των 2000 θέσεων με ταχύτατη συμπληρωματική προκήρυξη που θα αφορά το σύνολο των αορίστου χρόνου συναδέλφων. Σε κάθε περίπτωση επαναφέρουμε το αίτημα για άμεση νομοθετική ρύθμιση για αναγνώριση όλου του χρόνου προϋπηρεσίας από την ημερομηνία πρόσληψης με συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το ΙΚΑ με καταβολή από τους συναδέλφους της εισφοράς που αναλογεί στον εργαζόμενο σύμφωνα με το νόμο.
Πρόβλημα όμως δημιουργείται και με τους συναδέλφους που εργάζονται με τις συμβάσεις έργου. Εμείς είμαστε αντίθετοι στις απαράδεκτες αυτές συμβάσεις που είναι εξευτελιστικές για τους συναδέλφους. Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφιβολία πως η παρουσία των συναδέλφων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των ιατρείων του ΙΚΑ και πως εργάζονται με τους ίδιους όρους και συνθήκες που εργαζόμαστε όλοι.. Οι συμβάσεις αυτές πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει όμως να δοθεί στους συναδέλφους η δυνατότητα κατάληψης θέσης αορίστου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με ταυτόχρονη αναδρομική αναγνώριση και της προϋπηρεσίας τους και της ασφαλιστικής τους κάλυψης. Το ΙΚΑ δεν πρέπει ούτε μια μέρα να μείνει χωρίς γιατρούς που είναι απαραίτητοι και οι συνάδελφοι πρέπει να απαλλαγούν από την εξευτελιστική αυτή σχέση εργασίας και τις ποικίλες εξαρτήσεις. Αυτό όμως απαιτεί να επιλέξουν και οι ίδιοι το δρόμο του μαζικού αγώνα , να αποτινάξουν τη λογική του προσωπικού βολέματος και της αναζήτησης λύσης σε αυτούς που τους εκμεταλλεύτηκαν για πολιτικά οφέλη αλλά και στους συνδικαλιστές που μέχρι πριν λίγο καιρό τους έλεγαν ορθά κοφτά πως με τη συμπλήρωση 24μήνου θα απολυθούν και πως δεν μπορούν να διαμαρτύρονται αφού ήξεραν τι υπέγραφαν.
Για μας είναι σαφές πως χρειάζεται η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβών στους λειτουργούς της υγείας. Η εργασιακή και ασφαλιστική εξασφάλιση όλων όσων εργάζονται σήμερα στο ΙΚΑ αλλά και μεταβατικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ομαλή ένταξη όλων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις. Είμαστε βέβαιοι πως θα χρειαστούν σκληροί αγώνες για να διασφαλιστούν τα δίκαια αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΙΣ,ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΣΙΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: