Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Στη σκιά


ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ήρθαν οι ζέστες και ο κόσμος κυνηγάει την σκιά. Κρύβεται. Μακριά από το πολύ φώς. Μακριά από την αντηλιά. Μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία που σε κάνει να ιδρώνεις .Ακόμα και στο τρένο, που έχει κλιματισμό ,βλέπεις ότι αποφεύγουν τις θέσεις κοντά στο παράθυρο .Μέσα στον ήλιο.Ξέρουν ότι ο ήλιος είναι πλέον επικίνδυνος και ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι πλέον εχθρική απέναντι στο δέρμα τους.
Παρατήρησα την ίδια …αποφυγή και στην στάση του τρόλεϊ. Όλοι κολλημένοι στις λιγοστές θέσεις κάτω από το σκέπαστρο .Οι υπόλοιποι πίσω του.Η Αθήνα έχει λίγα δέντρα. Πού να βρεις σκιά και δροσιά; Οι κυρίες κουνάνε βιαστικά τις βεντάλιες τους και οι άνδρες καπνίζουν υπομονητικά. Αύριο θα είναι καλύτερα. Η ΕΜΥ ανακοίνωσε μία πτώση της θερμοκρασίας. Αλώστε τα εκσυγχρονισμένα ΜΜΜ των Αθηνών προσφέρουν δροσιά και σκιά. Ποιος θυμάται τα παμπάλαια, τα ρώσικα τρόλεϊ, και τα λεωφορεία που γέρνανε από το πολύ βάρος; Ούτε κλιματισμό είχαν και χρειαζόσουν μάσκα για να μην λιποθυμήσεις από την ιδρωτίλα και την σκορδίλα. Άλλοι καιροί. Άλλες εποχές.
Άθελα η σκέψη μου ταξίδεψε στην φιλοσοφική και ψυχολογική προέκταση της σκιάς. Στην έννοια της ανθρώπινης σκιάς. Πόση ασφάλεια προσφέρει στο μυαλό κάποιων ανθρώπων; Πόσοι είναι οι τολμηροί που ζουν και δραστηριοποιούνται στο φως της ημέρας; Αυτόνομα .Δεν φοβούνται ότι θα τους ΄΄κάψει΄΄ η ζωή. Αψηφούν ΄΄τις αυξημένες θερμοκρασίες΄΄. Παίρνουν πρωτοβουλίες. Δίνουν έναν αγώνα. Παίρνουν την ζωή στα χέρια τους. Ξέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας. Τόσο στην εκτίμηση αλλά και στην κίνηση αλλά παίρνουν το ρίσκο .Της αυτοθυσίας αλλά και του λάθους .Στην επιλογή τους. Δεν είναι υποχρεωτικά ήρωες. Στέκονται στα πόδια τους. Δεν τους αρέσει η σκιά. Κανενός.
Υπάρχουν όμως πολλοί που συνειδητά επιλέγουν. Την σκιά των άλλων. Επιλέγουν την παθητική προσαρμογή. Συνειδητά αποφεύγουν την ενεργητική παρέμβαση. Στα γεγονότα. Δεν στερούνται ικανοτήτων και γνώσεων. Και ούτε νοημοσύνης. Για συγκεκριμένους λόγους. Δανείζονται ή κλέβουν φως και δύναμη .Δηλαδή αυτά που δεν έχουνε. Τους βολεύει η σκιά. Τους προστατεύει από φουρτούνες και τρικυμίες. Υπαρξιακές .Βρίσκονται πίσω ή κάτω από τις μεγάλες πλάτες αυτών που κυνηγάν την δόξα και… ησυχάζουνε. Νιώθουν προστασία και αφήνονται όπου τους πάει το κύμα. Καθησυχάζουν την ψυχή τους. Θα ζήσουνε καλά! Άλλοι θα παλέψουνε.

Άλλοι θα πάρουν πρωτοβουλίες. Οι σκληροί, οι διεκδικητικοί και οι αποφασισμένοι. Οι σκληροτράχηλοι που δεν ενδιαφέρονται να αναπτύξουν άλλους ηγέτες .Δεν θέλουν οι συνεργάτες τους να γίνουν καλύτεροι από αυτούς και τους υποχρεώνουν να μένουν πάντα στην σκιά .Τους. Ηγετικές φυσιογνωμίες που , έχοντας ως κίνητρο να αξιοποιήσουν την δύναμη και την γοητεία που απορρέουν από αυτούς τους ρόλους, δεν υπολογίζουν τίποτα προκειμένου να φτάσουν στην καρέκλα. Τους.
Είναι καλή η θέση στην σκιά ;Εύκολη δικαιολογία είναι ότι το κάνουν για το μέλλον τους. Κρύβονται ,πίσω από τους δυνατούς, ξέροντας ότι η έλλειψη φιλοδοξιών τους εξασφάλισε την επιβίωση. Δεν τους ενοχλεί η καθήλωση στην μετριότητα. Εκεί ,ανάμεσα στους αυλικούς του μεγάλου άντρα, εξασκούνται .Στο γλείψιμο και στην δουλικότητα. Ζουν και εργάζονται εκ του ασφαλούς. Στην σκιά. Των μεγάλων ανθρώπων και των μεγάλων γεγονότων .Η ελπίδα ότι το σκυμμένο κεφάλι βοηθάει στην εξέλιξή ,τροφοδοτεί την φιλοδοξία τους. Μηδαμινή ή ικανοποιητική. Μάλλον αρκετή για να προχωρήσουν .Στην επόμενη .Σκιά..

1 σχόλιο:

DIONYSOS είπε...

Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατι δεν σκέφτηκε τον Αλλο. Στην ουρά, στο γηπεδο,τι τούλεγε στο τηλέφωνο, γιατί μπέρδευε τα λόγια, γιατί δεν έπαιζε καλό σκάκι.Ηταν απλό δεν είχε αγαπήσει ποτέ έτσι χωρίς πρόγραμμα, γιατί το αισθάνθηκε και βγήκε αληθινό από μέσα της εκείνο το αγγιγμα. Χωρίς το τικ στο δεξιό βλέφαρο.......όταν έλεγε τα κατα συνθήκη ψέματά της.Για σκιές ο λόγος!