Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ι.Κ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ(ΑΡ.ΠΡΩΤΟΔ.1874/01)
ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ (210-4132242 6976603109
Πειραιάς 20/03/09
Συνάδελφοι,σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά το Δ.Σ του Π.Ι.Σ με ομόφωνη απόφασή του, (απουσίαζε η παράταξη του κ.Βλασταράκου), υιοθέτησε μετά από εισήγηση του κ.Μπασκόζου Γιάννη (μέλος του Π.Ι.Σ και αντιπροέδρου του Συλλόγου Συμβ/χων Ιατρών Ι.Κ.Α)τις θέσεις του Συλλόγου μας, για τους γιατρούς του Ι.Κ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ 12/03/09
Τις προτεραιότητες του προγράμματος δράσης του Π.Ι.Σ. για την επόμενη τριετία εξέτασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τη συγκρότησή του σε σώμα το περασμένο Σάββατο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη συνεδρίαση σε χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν επί μέρους κατηγορίες ιατρών και τα οποία επιτάσσουν άμεση λύση.
Σχετικά με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. εκτίμησε ότι ο επίμονος αγώνας τους για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης δικαιώθηκε με το κείμενο που υπογράφηκε την 1 Δεκεμβρίου 2008 ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας. Ο Π.Ι.Σ. στηρίζει με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ώστε με την υπογραφή της επόμενης κλαδικής συμφωνίας να συμπεριληφθούν όλα τα σημεία της υπογραφείσας κλαδικής σύμβασης που απαλείφθηκαν από τον πρόσφατο νόμο και, ταυτόχρονα, να εισαχθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τη θέση του νοσοκομειακού γιατρού και του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο Π.Ι.Σ. θεωρεί την πρόσληψη 4.500 γιατρών μέχρι το τέλος του 2010 ως όρο ουσιώδη και απαράβατο για να γίνει δυνατό ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στις ιατρικές υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Αναφορικά με το ΙΚΑ, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. διακηρύσσει ότι απαιτεί και θα αγωνιστεί για την πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη όλων γιατρών του ιδρύματος που εργάζονται υπό σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, με την άμεση προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών για όλους τους συμβασιούχους. Σε κάθε περίπτωση, ο Π.Ι.Σ. ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κάλυψη από την ημερομηνία πρόσληψής τους, με καταβολή από τους ιατρούς της εισφοράς που αναλογεί στον εργαζόμενο και από το ΙΚΑ της αντίστοιχης που αναλογεί στον εργοδότη. Παράλληλα, ο Π.Ι.Σ. απαιτεί την κατάργηση της απαράδεκτης σύμβασης έργου και την πρόσληψη όλων των ιατρών που εργάζονται στο Ίδρυμα με σχέση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Κεφαλαιώδους σημασίας για τον Π.Ι.Σ. παραμένει η άμεση αναμόρφωση των πράξεων που αφορά κυρίως τους εργαστηριακούς ιατρούς ακτινοδιαγνωστες, βιοπαθολόγους κ.λπ.οι οποίες είναι καθηλωμένες από 15ετίας και πλέον σε απαράδεκτα για την εποχή επίπεδα.
Ομόφωνα δηλώθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. θα αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίηση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος.
Τέλος ο Π.Ι.Σ. τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της άμεσης καταβολής από τον ΟΠΑΔ των οφειλομένων από μήνες στους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς και δηλώνει πως θα κινητοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή και έγκαιρη καταβολή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών.

1 σχόλιο:

Χατζηδημητρίου Χρήστος είπε...

Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ...

Από τον ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟ και από την Ξάνθη

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορώ να πιστέψω ότι το νομοσχέδιο του κυρίου Αβραμόπουλου και των συνεργατών του… ( για να μην υπάρξει παρανόηση δεν εννοώ τους συνεργάτες του στο υπουργείο όπως π.χ. τον κύριο Καλογερόπουλο, αλλά τους καλοθελητές και παρεπιδημούντες άμισθους συνεργάτες στο εν λόγω υπουργείο… ) ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε.

Χαράς ευαγγέλια για ορισμένους… ιδίως για την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ , που έσπευσε με το έγγραφο που μας έστειλε στις 19 Μαρτίου του 2009 να μας πει ότι όλα ταχτοποιήθηκαν και ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη εφαρμογή του νόμου… όπως προκύπτει από το κείμενο που παραθέτω ευθείς αμέσως :

« Συνάδελφοι,
Σας αποστέλλουμε συνημμένα το ΦΕΚ του νόμου της Συλλογικής Σύμβασης.
Ως γνωστό ο νόμος δεν περιλαμβάνει Υπουργικές αποφάσεις και ως εκ τούτου είναι άμεσα εφαρμοστέος.
Παρακαλούμε και για δικές σας ενέργειες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ και ακολουθούν οι γνωστές υπογραφές …».

Τι θέλει να πει ο ποιητής άραγε μ αυτό το νόμο ποίημα …
Εγώ πάντως το μήνυμα – προτροπή που έλαβα, με απλά λόγια, είναι το εξής : «μάγκες το θέμα έληξε, όλα τακτοποιήθηκαν και από δω και πέρα τα κεφάλια μέσα και εμπρός στη δουλειά…»
Μας διαβεβαιώνουν ότι ο νόμος μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα δεν κατάλαβαν κάποιοι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και ο πραγματικός αγώνας από δω και πέρα θα είναι δυνατός και χωρίς άλλες υποχωρήσεις.
Καλή αρχή λοιπόν από το πλαφόν και τα ρεπό…

Ευτυχώς που στην Ελλάδα συνήθως δεν εφαρμόζονται πολλοί νόμοι, αφού είναι ανεφάρμοστοι … ειδικά κάποιοι σαν αυτόν που ψηφίστηκε ως «Συλλογική Σύμβαση» παραμορφωμένος και κουτσουρεμένος.
Το γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα χωρίς διορθώσεις και διευκρινήσεις οφείλεται πολύ απλά στο ότι θα δημιουργήσει περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από όσα θα λύσει… αν αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και τώρα, όπως μας ζητάει με το έγγραφό της η ΟΕΝΓΕ .
Ίσως με μία μόνο εξαίρεση, σε ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού ( υπάρχουν τέτοιες κλινικές άραγε…), να μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα…

Και δεν φτάνει μόνο το έγγραφο της ΟΕΝΓΕ έρχεται και έγγραφο από τον Διοικητή του νοσοκομείου μας με το εξής περιεχόμενο :
« Παρακαλούμε να προσκομίσετε τα προγράμματα εφημεριών Απριλίου 2009 , μέχρι 25-3-2009. Στα προγράμματα που θα κατατεθούν πρέπει να είναι δηλωμένα και τα ρεπό των ιατρών, σύμφωνα μα τις διατάξεις του Νέου Νομοσχεδίου. Ο Διοικητής ».
Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται , το τηλέφωνο δεν σταμάτησε ούτε λεπτό, όλοι οι συνάδελφοι με ρωτούσαν τα ίδια δηλαδή το αν θα παίρνουμε τα ρεπό από τώρα και αν θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα στο πρόγραμμα εφημεριών του μηνός…
Η απάντησή μου ήταν βεβαίως ότι τα ρεπό ισχύουν και είναι υποχρεωτικό να τα παίρνουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπως προβλέπεται στο νόμο , αλλά αν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εφημεριών ή να καταγράφονται κάπου αλλού για όλο τον μήνα δεν μπόρεσα να απαντήσω… στο νομοσχέδιο δεν βρήκα κάπου να λέει ότι θα περιλαμβάνονται στα προγράμματα εφημερίας και ευτυχώς γιατί τι θα γίνεται με τα ρεπό της τελευταίας εβδομάδας που θα πρέπει να τα πάρει κάποιος τον επόμενο μήνα και πως μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα πάρει τα ρεπό που αντιστοιχούν π.χ. στη τρίτη εβδομάδα… πώς να προσδιοριστούν επακριβώς οι ημερομηνίες … αφού δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πως θα διαμορφωθούν οι ανάγκες τις κλινικής εκείνη την εβδομάδα , τι θα γίνεται αν κάποιος χρειαστεί στο μεταξύ να πάρει άδεια κανονική ή αναρρωτική κλπ θα ξαναβγαίνουν νέα το προγράμματα εφημεριών κάθε τόσο…

Κατά την προσωπική μου άποψη στα προγράμματα εφημερίας δεν πρέπει να περιλαμβάνονται τα ρεπό, τα οποία θα πρέπει να προγραμματίζονται για κάθε εβδομάδα ανάλογα με τις δυνατότητες και τις συνθήκες χωρίς να καθυστερούν πέραν των 7 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος…
Τα προγράμματα εφημεριών θα πρέπει να αποτελούν τη βάση προσδιορισμού του αριθμού για τα ρεπό που θα πρέπει να πάρει ο καθένας… όμως το ποια συγκεκριμένη μέρα στην επόμενη εβδομάδα να δηλώνεται στο γραφείο προσωπικού την προηγούμενη ή να βγαίνει ανεξάρτητα από το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών, εβδομαδιαίο πρόγραμμα ρεπό που θα αποστέλλεται στο γραφείο προσωπικό και όλα τελείωσαν … αν υπάρχει κάποια άλλη που να είναι πιο απλή πρόταση είναι καλοδεχούμενη .
Θα μου πει κανείς τώρα ότι το πώς θα πάρομε τα ρεπό μας μάρανε…αλλά ας όψεται το έγγραφο του Διοικητή του Γ.Ν. Ξάνθης, εσάς μάλλον ίσως δεν σας κοινοποιήθηκε ακόμη…

Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ…

Η εκτίμηση κάθε κατάστασης βασίζεται στα δεδομένα και στα ζητούμενα…
Τα δεδομένα είναι τα παρακάτω:
1) Ο αριθμός των γιατρών για κάθε νοσοκομείο, κλινική κλπ είναι ο ίδιος…
2) Το πλαφόν παραμένει μέχρι σήμερα ως έχει και κάτι μου λέει ότι θα περιμένουμε πολύ ακόμη, αφού μεταξύ των υπουργών-υπουργείων – υπάρχει μέγα χάσμα..

3) Οι ανάγκες σε εφημερίες μηνός ( αριθμός και εφημερεύοντες κάθε μέρα) που πρέπει να πραγματοποιηθούν παραμένουν οι ίδιες…
Και μέχρι η αρμόδια επιτροπή να καθορίσει τα πρότυπα ασφαλούς εφημερίας… προς το παρόν ισχύουν τα ίδια…
4) Τα χρήματα, προϋπολογισμός για εφημερίες, αν και πέρασε το ¼ της χρονιάς ( πως περνάει ο καιρός…) δεν έχει προσδιοριστεί, μάλιστα αν λάβουμε υπόψη τα κακά μαντάτα από τον κύριο Αλμούνια μάλλον θα είναι λιγότερα από τα περσινά ή στη καλύτερη περίπτωση τα ίδια …
Το πλαφόν δεν έχει αλλάξει … αλλά και να άλλαζε σε ότι αφορά τις εφημερίες αν δεν δοθούν παραπάνω κονδύλια για εφημερίες τότε…
Μην ξεχνάμε ότι από το ισχύον ήδη πλαφόν, επειδή τα χρήματα των εφημεριών το γνωστό δωδεκατημόριο δεν έφταναν , είχαμε στο νοσοκομείο μας όλοι μείωση 15% …
Θα πρέπει εφόσον άλλαξε ο βασικός μισθός να προσαρμοστούν και οι εφημερίες ανάλογα μάλιστα θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η μία ώρα που αφαιρείται από το πρωινό ωράριο.
Έχω και μία απορία θα σχολάμε μία ώρα νωρίτερα το μεσημέρι ή θα προσερχόμαστε μία ώρα αργότερα το πρωί … παρακαλώ ας με βοηθήσει κάποιος …
Δεν ξέρω τι να απαντήσω στους συναδέλφους που με ρωτάνε σχετικά … Μην γελάτε , οι γνώμες διίστανται, τι να απαντήσω αν οι χειρουργοί θέλουν να έρχονται μία ώρα αργότερα ενώ οι αναισθησιολόγοι να φεύγουν μία ώρα αργότερα ή το αντίθετο …ξέρω κάποιοι μειδιούν αλλά το πράγμα μπορεί να λάβει σοβαρές διαστάσεις και τότε θα είμαστε για κλάματα…
5) Μία ώρα παραπάνω λοιπόν σε κάθε εφημερία…
6) Αφού τα ρεπό υποχρεωτικά θα πρέπει να δίδονται μέσα στις επόμενες 7 μέρες οι γιατροί που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες στο κανονικό πρωινό ωράριο ( τακτικά ιατρεία, χειρουργεία κλπ ) πχ αν εφημερεύει ένας γιατρός σε καθημερινή βάση τότε στο πρωινό ωράριο θα εργάζεται ένας λιγότερο … αν εφημερεύουν δύο … δύο λιγότεροι και αν οι όλοι γιατροί της κλινικής είναι τρεις ή τέσσερεις και… αν για κακή τύχη η κλινική έχει χειρουργεία αντιλαμβάνεστε ποιος θα βλέπει τα επείγοντα, τους ασθενείς στην κλινική κλπ την ημέρα του χειρουργείου…
Οι εργαζόμενοι τα πρωινά θα γλυτώνουν μία ώρα αλλά θα βγάζουν και τη δουλειά του συναδέλφου ή των συναδέλφων που θα έχουν ρεπό, 7 ώρες για κάθε ρεπό …
7) Τα ΤΕΠ από άποψη ύπαρξης, οργάνωσης, επάνδρωσης κλπ παραμένουν μέχρι νεωτέρας ως έχουν και περιμένουν την «μικτή επιτροπή» να λύσει το πρόβλημα…και επομένως η κάλυψη των εφημεριών συνεχίζεται να γίνεται όπως γινόταν …
8) Οι ειδικευόμενοι αφού εφημερεύουν θα πρέπει και δικαίως να παίρνουν κι αυτοί ρεπό.. οπότε και λιγότεροι ειδικευόμενοι στο πρωινό ωράριο…
9) Ο μέγιστος αριθμός ενεργών εφημεριών είναι 7 …και αν ΔΕΝ φτάνουν να καλυφθεί ο μήνας τότε τι γίνεται …
10) Το έγγραφο της ΟΕΝΓΕ για άμεση εφαρμογή και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή του νόμου έκτρωμα ο οποίος τονίζω δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως είναι…
11) Το έγγραφο του διοικητή το οποίο προς το παρόν αφορά τους γιατρούς του Γ.Ν. Ξάνθης…

Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα , τα λαμβάνουμε υπόψη, και προσπαθούμε να λύσουμε το Γόρδιο δεσμό των εφημεριών από δω και πέρα…
Ευτυχώς που ο Μέγας Αλέξανδρος προηγείται στους 100 μεγαλύτερους έλληνες ...
Το όνειρο που είχα δει και σας το είχα διηγηθεί βλέπω να βγαίνει και δεν ήταν καλό…

Και για να μην ξεχνιόμαστε έχω να κάνω μερικές ερωτήσεις προς την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ που μας έστειλε το πρόσφατο αυτό έγγραφο, αν και το περίμενα απ τον κύριο Καλογερόπουλο, όμως τον πρόλαβαν για να τονίσουν το πόσο τέλειος είναι αυτός ο νόμος…τέλειος στην εφαρμογή… κουστούμι μας ήρθε…
1η Θα πρέπει να υπογράφουμε στα προγράμματα ότι με τη θέλησή μας παραβιάζεται το 48ωρο…
2η Είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουμε μείωση μισθού αφού θα δουλεύουμε μία ώρα λιγότερο και θα παίρνουμε και ρεπό περίπου 7 ημερών το μήνα …απλά ρωτάω, γιατί μ αυτά που ακούω ότι οι γιατροί εξαιρούνται και δεν θα πάρουν καμία αύξηση… κάτι για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων με τρομάζουν…
3η Τι θα γίνει αν σε μία κλινική δεν μπορούν να δοθούν τα ρεπό όχι την επόμενη εβδομάδα αλλά ούτε τον επόμενο χρόνο… ( δεν εννοώ μερικά από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όσο βλέπω και τα ρεπό που οφείλονται στο νοσηλευτικό … ) , μήπως μπορείτε να μου πείτε πότε θα τα πάρουμε …κατά τα άλλα μας ζητάτε να εφαρμόσουμε άμεσα το νόμο … μάλλον δεν πάτε καλά και θα φανώ αστείος αν πω ότι πρέπει κάποιοι να πάνε σε γιατρό να κοιταχτούν … στον καθρέφτη να πάνε να κοιταχτούν μήπως και αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους …και για τα ρεπό του τριμήνου που πέρασε τι λέτε αναδρομική ισχύ έχει ή μήπως …δεν οπότε βλέπω πρόβλημα και με τους επιτρόπους… οι οποίοι δεν ξέρουν τι πλαφόν ισχύει… πολλά τα υποερωτήματα ( θα επανέλθω στο θέμα των επιτρόπων αφού σε λίγο θα πάνε για έγκριση τα εντάλματα…υπομονή ! )
4η Αν κάποιος , αφού μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος ( ή μήπως μπορεί? ) καταγγείλει παραβίαση του 48ώρου ή της σύμβασης τι θα γίνει μπορείτε να μου πείτε ή μήπως απαγορεύεται …

Οι απαντήσεις αν θα δοθούν , στα παραπάνω ερωτήματα και προβληματισμούς μου πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες σε όλους, αφού τα προβλήματα ιδίως στην επαρχία είναι κοινά…
Συνάδελφοι , ο αγώνας και τα δύσκολα , αφού κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν όταν έπρεπε …, τώρα αρχίζει … ετοιμαστείτε!