Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Εγκληματική αδιαφορία της Διοίκησης ΙΚΑ και της υπουργού για το ΙΚΑ.


Στο ΙΚΑ είναι δύσκολο να συναντήσεις ......γιατρό

3 στους 4 ασφαλισμένους δεν καταφέρνουν να κλείσουν ραντεβ ού και καταφεύγουν σε ιδιώτες
19/10/2008
Μόνο ένας στους 4 ασφαλισμένους του ΙΚΑ καταφέρνει σήμερα να κλείσει ραντεβού μέσω του τριψήφιου αριθμού 184, εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.
Η διοίκηση του Ιδρύματος, αντί με προσλήψεις προσωπικού να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν τις μακριές λίστες αναμονής 3-7 μηνών, επέλεξε μια λύση που είναι δική της «ευρεσιτεχνία». Αποφάσισε να καταργήσει τις λίστες!
Τρεις στους 4 ασφαλισμένους, που επιθυμούν ραντεβού, παίρνουν την απάντηση ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και να ξανακαλέσουν όταν θ ανοίξει νέα λίστα σε 33 ημέρες. Ετσι, τυπικά, λίστα με αναμονή μεγαλύτερη του μήνα δεν υπάρχει καταγεγραμμένη, ουσιαστικά όμως το πρόβλημα μετατίθεται από μήνα σε μήνα.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο 184 μας εξηγούν ότι πάνε κάποια χρόνια τώρα, που είναι περισσότερες οι αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματα για ραντεβού των ασφαλισμένων, φτάνοντας πλέον στο σημείο να απαντούν στο 75% των αιτημάτων ότι «έχει συμπληρωθεί η λίστα» και να καλέσουν ξανά σε ένα μήνα!
Ασφαλισμένοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία και μιλούν για εμπαιγμό, ενώ γιατροί του ΙΚΑ μας δίνουν στοιχεία-σοκ για τις ελλείψεις προσωπικού.
Γιατρούς όλων των κρίσιμων ειδικοτήτων (παθολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο, νευρολόγο, δερματολόγου κ.α.) πολύ δύσκολα τους συναντούν ή δεν καταφέρνουν καθόλου να τους συναντήσουν οι ασφαλισμένοι.
Ετσι, οι 3 στους 4 ασφαλισμένους, παρά το γεγονός ότι μια ζωή πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ για να έχουν τον γιατρό όταν τον χρειαστούν, αναγκάζονται, εφόσον το πρόβλημά τους δεν παίρνει αναβολή, να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη τους!
Την περίοδο ακόμη που υπήρχαν οι πολύμηνες λίστες, πριν δηλαδή εφευρεθεί το μαγικό «τρικ» εξαφάνισής τους, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας διευθύντριας, το 25% των ραντεβού που κλείνονταν για μετά από μήνες, τελικά δεν πραγματοποιούνταν, επειδή ο ασθενής είχε στο μεταξύ καταφύγει σε ιδιώτη γιατρό. Σήμερα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο.
Αγνοούν τη στατιστική Και ενώ έπρεπε, για την κατάσταση αυτή, να σημάνει συναγερμός στο επιτελείο της διοίκησης του ΙΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες που απευθυνθήκαμε δείχνουν να την αγνοούν και αντί για στατιστικά και λίστες αναμονής που ζητήσαμε, να μας δείχνουν, αποσπασματικά «στοιχεία μηνός», με μια απίστευτη μέθοδο του ΙΚΑ, που αποτελεί... «παγκόσμια πρωτοτυπία».
Πρόκειται για πλαφόν στα ραντεβού, που δεν ξεπερνά για τους γιατρούς τις 33 ημέρες και για τα εργαστήρια τις 41ημέρες...
Αυτό σημαίνει ότι ήδη αρχές του μήνα η λίστα έχει συμπληρωθεί και δεν γίνονται δεκτά αιτήματα για ραντεβού, παρά μόνο μετά από έναν μήνα! Μ αυτό το «τρικ», δεν νιώθουν την ανάγκη να καλύψουν κενά, δεν συντάσσονται πλέον λίστες, πέραν του μηνός!
Η επίσημη εξήγηση που μας έδωσε, με σχετικό έγγραφο, η διοίκηση του ΙΚΑ, είναι ότι μπήκε το πλαφόν του ενός μηνός, «για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σε εύλογο(!) χρονικό διάστημα και για τον περιορισμό των ραντεβού, που, ενώ προγραμματίστηκαν λόγω της μεγάλης διάρκειας του ορίζοντα, δεν πραγματοποιούνται και δεν ακυρώνονται».
«Απορώ πώς ο κόσμος υπομένει αδιαμαρτύρητα αυτόν τον εμπαιγμό»
Για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και τις υγειονομικές υποδομές του ΙΚΑ, που αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές, μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, Γιάννης Μπασκόζος:
«Ο ασφαλισμένος που ζητά ραντεβού μ έναν γιατρό και βιάζεται, όταν του λένε να καλέσει τον άλλο μήνα και είναι ζήτημα αν θα δει γιατρό σε 40 ημέρες, καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνει από την τσέπη του.
Ταλαιπωρείται και για τις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς τον στέλνουν από τον Αννα στον Καϊάφα ώσπου να καταφέρει να κάνει την εξέτασή του, έχοντας εκχωρήσει το ΙΚΑ το μεγαλύτερο μέρος των εργαστηριακών εξετάσεων στους ιδιώτες, που συνήθως αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες κοντά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ.
Δυο και τρεις φορές πρέπει να επισκεφτούν το ΙΚΑ κάποιες κατηγορίες ασθενών, για ινσουλίνη, σάκους, γάζες και άλλα αναλώσιμα, συχνά, ακόμα και για μια σφραγίδα, πρέπει να ξαναρθούν στο ΙΚΑ, επειδή από τις ελλείψεις και στο διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχει διαθέσιμος γι αυτό υπάλληλος.
Βραχνάς για πολλούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα είναι η μεγάλη συμμετοχή 25% στα φάρμακα.
Είναι συγκλονιστικό να λες στον άρρωστο ότι «υπάρχει η δυνατότητα να σου γράψω ένα νεότερο και αποτελεσματικότερο φάρμακο για την πάθησή σου, αλλά έχει μεγάλη συμμετοχή» και να απαντά ο ασθενής «γιατρέ δεν έχω να πληρώσω αυτό το ποσό»! Μ όλα αυτά, καθίσταται ανύπαρκτη η δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους. Απορώ, πώς αυτός ο κόσμος», λέει ο κ. Μπασκόζος, «υπομένει αδιαμαρτύρητα αυτόν τον εμπαιγμό!».
Χαμηλόμισθοι Σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα υποκαταστήματα ΙΚΑ στην Αττική, στο ΙΚΑ Ν. Κόσμου, από τους 105 γιατρούς που υπήρχαν πριν 5 χρόνια και θεωρούνταν μάλιστα λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες, αντί να συμπληρωθούν τα δεκάδες κενά, οι γιατροί έχουν μειωθεί σήμερα σε 78! Λείπουν ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, ψυχίατροι, ακτινολόγοι, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, ΩΡΛ, νευρολόγοι κ.ά.
Η κατάσταση στο συγκεκριμένο υποκατάστημα δείχνει ποια είναι η εικόνα των υγειονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος σε όλη τη χώρα.
Οι γιατροί του ΙΚΑ, που καλούνται με πολύ χαμηλούς μισθούς να εξυπηρετήσουν 5.500.000 ασφαλισμένους (ήδη πολύ περισσότερους με τις ενοποιήσεις ταμείων), είναι περίπου 5.000.
Απ' αυτούς 950 περίπου είναι οι μόνιμοι, 350 συμβασιούχοι έργου ανασφάλιστοι(!) και χωρίς αναγνώριση συντάξιμου χρόνου και οι υπόλοιποι 3.700 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου.
4 ασθενείς που ζήτησαν περίθαλψη ...εισέπραξαν ταλαιπωρία
Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Μας είπαν σε 1,5 μήνα να τηλεφωνήσουμε ξανά«Σήμερα ζητήσαμε από το 184 να κλείσουμε ραντεβού για το παιδί με οφθαλμίατρο και μας είπαν να ξαναπάρουμε μετά ενάμιση μήνα», μας λέει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. «Ηδη κλείσαμε σε ιδιωτικό και θα πάμε να κάνουμε την εξέταση το απόγευμα».
Ι. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ο παθολόγος μου είπαν ότι θα με δει σε 15 μέρες«Ζήτησα παθολόγο, μάλιστα τον ήθελα άμεσα και μου έκλεισαν ραντεβού 15 ημέρες μετά», μας λέει η Ιόλη Φιλιππακοπούλου. «Απορώ τι είδους ασφάλιση έχουμε. Εγώ θέλω σήμερα να με δει ο γιατρός μου και μου λένε να ξανάρθω μετά δύο εβδομάδες...», καταλήγει η κ. Φιλιππακοπούλου.
Σ. ΓΚΑΒΕΡΑ Τους επισκέπτομαι στο ιατρείο τους πληρώνοντας 100 - 150 ευρώ«Τα ραντεβού για παθολόγο, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγο, πάνε έπειτα από έναν μήνα και, αν δεν επείγεσαι, μπορούν να φτάσουν έως και 5 μήνες», λέει η Σάντυ Γκαβέρα. «Τους ίδιους γιατρούς που προσπαθούμε να επισκεφτούμε στο ΙΚΑ, μπορούμε, την ίδια μέρα, να τους επισκεφτούμε στο ιδιωτικό τους ιατρείο, πληρώνοντας 100 έως 150 ».
Κ. ΒΑΡΒΑΡΙΔΟΥ Κάποτε μας υπενθύμιζαν τα ραντεβού, σήμερα δεν πιάνουμε καν γραμμή«Δεν καταφέρνουμε να κλείσουμε ραντεβού όταν έχουμε ανάγκη και, όταν μας λένε ξανακαλέστε σε έναν μήνα, πάμε έξω σε ιδιώτες και πληρώνουμε», λέει η Κατερίνα Βαρβαρίδου. «Στα πρώτα χρόνια, όταν κλείναμε ραντεβού, μας τηλεφωνούσαν και για να μας το υπενθυμίσουν, τώρα με δυσκολία πιάνουμε και τη γραμμή».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: