- Γράφτηκε από τον/την Super User
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του έντονου ενδιαφέροντος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και των οξύτατων προβλημάτων από την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων. Η υποστήριξη και συμπαράσταση των αγώνων που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αποτελεί συνέχεια του ενδιαφέροντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, η οποία έχει εκφραστεί ήδη με κατάθεση ερώτησης της τον Σεπτέμβριο του 2012 προς το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με θέμα τις επιπτώσεις του μνημονίου στη δημόσια περίθαλψη την Ελλάδα.
Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2012 υπογράφηκε, μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υγείας, του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα, «Μνημόνιο Συνεργασίας» (Memorandum of Understanding), που προβλέπει την ανάληψη, από την πλευρά της Γερμανίας, πρωτοβουλιών ως συμβολή στην αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος υγείας. Η συμφωνία συνίσταται κατά κύριο λόγο στην παροχή υποστήριξης προς τις ελληνικές αρχές για την ανάπτυξη συνολικής δομής και στρατηγικής για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας Υγείας. Στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» εντοπίζονται τρεις κεντρικοί τομείς στους οποίους η Γερμανία αναλαμβάνει να συμβουλεύσει την Ελλάδα για την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων»: Η πολιτική διαμόρφωσης τιμών φαρμάκων, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η οργάνωση και διάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων (ΕΟΠΥΥ).
Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια
Ειδική μνεία γίνεται στη διεύρυνση της εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ)* στα νοσοκομεία. Στη Γερμανία, ήδη από το 2000, επί κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, αποφασίστηκε στη βάση των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (Diagnosis Related Groups-DRGs) η εφαρμογή των ΚΕΝ, τα οποία εισήχθησαν προοδευτικά τα επόμενα χρόνια. Σοβαρά μειονεκτήματα, όπως έχουν καταγραφεί από την εμπειρία εφαρμογής τους στη Γερμανία, είναι ότι τα νοσοκομεία αποκτούν κίνητρο να δώσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα εξιτήριο στον ασθενή, συχνά υπερβολικά νωρίς («αιματηρό εξιτήριο»), ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών (περιπτώσεων). Οι ασθενείς υποβάλλονται πολλές φορές σε δαπανηρές θεραπείες και έχει αυξηθεί ο αριθμός επεμβάσεων που θεωρούνται πιο ελκυστικές και οικονομικά συμφέρουσες, την ίδια ώρα που δεν καλύπτονται άλλες επεμβάσεις πιο φθηνές και θεραπείες περισσότερο αναγκαίες. Επίσης καταγράφονται περιπτώσεις, στις οποίες οι ασθενείς εμφανίζονται στη βάση διάγνωσης πιο άρρωστοι από ό,τι πραγματικά είναι (διαδικασία υπερτιμολόγησης ιατρικών πράξεων, upcoding). Η εφαρμογή τους στη Γερμανία έχει καταδείξει ότι δεν οδηγεί σε περιστολή των δαπανών, αντίθετα ενισχύει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τον ανταγωνισμό των νοσοκομείων. Ειδικά για την Ελλάδα όπου τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση και η χρηματοδότηση και ο προγραμματισμός αβέβαια, εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός για τη δυνατότητα επέκτασης της εφαρμογής τους.
Τον ίδιο σκεπτικισμό εκφράζει και ο Χάραλντ Βάινμπεργκ στην «Εποχή».
- Στο πλαίσιο της επίσκεψης σας στην Αθήνα επισκεφτήκατε το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Τι εικόνα έχετε από την επίσκεψη σας στο νοσοκομείο, πώς θα περιγράφατε εν συντομία αυτά που είδατε και ακούσατε;
- Καταρχάς με εντυπωσίασε η «υπερπληρότητα», υπερπλήρη δωμάτια με πολλούς ασθενείς, που έμοιαζαν περισσότερο με κουτιά παρά με νοσηλευτικούς θαλάμους νοσοκομείων. Δωμάτια, αν κάποιος μπορεί να τα αποκαλεί έτσι, στα οποία υπήρχε μόνο ένα ντουζ και μπάνιο για όλους τους ασθενείς.
Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τα σχετικά στοιχεία που άκουσα είναι απίστευτα. Η αναλογία νοσηλευτών και ασθενών, υπό «κανονικές» συνθήκες είναι δύο νοσηλευτές για κάθε 42 ασθενείς, και τη νύχτα μόνο ένας. Αυτό ακυρώνει κάθε έννοια σωστής νοσηλευτικής φροντίδας για τους ασθενείς. Οι αναλογίες αυτές παραπέμπουν σε αναπτυσσόμενη χώρα.
Αν συνυπολογίσει κάποιος σε αυτό και τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και ιατρικά υλικά είναι άσχημη κατάσταση. Απλά πράγματα όπως γάντια, μάσκες, εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται, αποστειρώνονται και ξαναχρησιμοποιούνται, πολλές φορές… Εξεταστικά διαγνωστικά μηχανήματα που δεν καθαρίζονται ικανοποιητικά.
Αυτά δε που άκουσα για τη λειτουργία και τις δυσκολίες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι απίστευτα. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα να αντικρίσω τέτοια κατάσταση. Δεν νομίζω ότι πληρούνται ούτε βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας ενός νοσοκομείου. Η κατάσταση που είδα επιβεβαιώνει αυτό που άκουσα ότι υπό αυτές τις συνθήκες αυξάνεται ο αριθμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των μεταδιδόμενων ιών.
Θεωρώ ότι αν κάποιος έπαιρνε από ένα νοσοκομείο στη Γερμανία εργαζόμενους γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό και τους έλεγε ότι πρέπει να εργαστούν σε ένα τέτοιο νοσοκομείο θα έφευγαν τρέχοντας. Είναι αδύνατο να εργαστείς υπό αυτές τις συνθήκες. Και όμως οι εργαζόμενοι εδώ το κάνουν!
Και εδώ πρέπει να καταθέσω όλο το σεβασμό μου για όλους εκείνους, γιατρούς και νοσηλεύτριες, στο νοσοκομείο που με ανθρωπιά και παρά τους μειωμένους μισθούς και τις δύσκολες συνθήκες, βάζουν όλη τη δύναμη και την ενέργεια τους για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Αυτή η κατάσταση δεν θα έπρεπε να υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη ή αλλού.
- Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας και από όσα είδατε, είναι λογικό να μιλάμε για την εφαρμογή και επέκταση των ΚΕΝ στα νοσοκομεία, όπως προβλέπεται στο «Σύμφωνο Κατανόησης»;
- Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων φαίνεται να είναι ένα περίπλοκο σύστημα. Έχει μειωθεί δραματικά, σε ποσοστό 15% για το τελευταίο έτος, 40% για την τελευταία τριετία. Το ποσό της χρηματοδότησης που θα αφορά την εφαρμογή των ΚΕΝ δεν θα αλλάξει την κατάσταση αν δεν υπάρξουν άλλες βελτιώσεις, θα είναι μια άσχημη κατάσταση σε ένα νέο περιτύλιγμα. Τα ΚΕΝ, από την εμπειρία μας στη Γερμανία, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και τον ανταγωνισμό, αλλά σε ποιο ανταγωνισμό ακριβώς εδώ; Δεν φαίνεται να έχει νόημα. Το μοντέλο των ΚΕΝ, που προήλθε στην πραγματικότητα από την Αυστραλία και διαμορφώθηκε στα δεδομένα της Γερμανίας, απαιτεί τεχνογνωσία και εκπαίδευση έμπειρου διοικητικού προσωπικού για την εφαρμογή και λειτουργία του καθώς και υποδομή σε εξοπλισμό και λογισμικό (που προφανώς πρέπει να αγοραστούν από εταιρείες του εξωτερικού) αλλά δεν βλέπω πουθενά τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για κάτι τέτοιο.
- Στην Ελλάδα εξαιτίας και των περικοπών έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στον τομέα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Υπάρχουν στη Γερμανία αντίστοιχα προβλήματα;
- Αυτό που ισχύει στη Γερμανία είναι ότι στις βιομηχανικές χώρες οι ψυχικές ασθένειες συνδέονται αρκετά με την εργασία και τον εργασιακό χώρο. Στη φαρμακευτική αγωγή των ψυχικά ασθενών δεν παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα, στη θεραπεία, αντίθετα, ναι. Λείπουν δηλαδή ψυχοθεραπευτές. Επίσης κάτι που ανέφερα και στη συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εξαιτίας των συμφωνιών για εκπτώσεις και τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, πολλοί ασθενείς παίρνουν φάρμακα που μπορεί να είναι ίδια ως προς τη δραστική τους ουσία αλλά επειδή φαίνονται διαφορετικά από αυτά που μέχρι τώρα έπαιρναν δυσκολεύονται να τα εμπιστευθούν και επηρεάζεται με αυτό τον τρόπο η φαρμακευτική αγωγή και η εμπιστοσύνη του ασθενή στη θεραπεία του. Συγκριτικά με την κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα αυτά που ανέφερα για τη Γερμανία ακούγονται ως μικρές λεπτομέρειες.
- Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου