Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ζώντας με τον καρκίνο.



Ca μαστού ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μία περιπέτεια υγείας, μου ανακάλυψε πόσος ελλιπής είναι ο τρόπος ανεύρεσης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και κυρίως πόσο ανήξερες είμαστε σε ότι αφορά στα δικαιώματα μας. Η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την ύπαρξη κάποιων παραγόντων όπως :η κληρονομικότητα(καρκινοπαθή μέλη της ίδιας οικογένειας με όχι υποχρεωτική την ίδια εντόπιση) ηλικία, η ηλικία εμηναρχής, η ατεκνία ή η ηλικία πρώτης τελειόμηνης εγκυμοσύνης, και η ψυχική ένταση. Η θηλυκότητα μας κρύβει πολλά μυστικά και αν δεν την προσέχουμε βάζουμε τον εαυτό μας σε απίστευτους πολλούς κινδύνους. Το στήθος μας κρύβει στην ουσία ένα μεγάλο ναρκοπέδιο.
Όλα ξεκίνησαν όταν στην απλή μαστογραφία εμφανίστηκε μία σκιά. Η διάγνωση ήταν Ca μαστού με ερωτηματικό. Η πρώτη αντίδραση ήταν η αμφισβήτηση. Της διάγνωσης . Για να τεκμηριωθεί η διάγνωση είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: η αυτοεξέταση και η ετήσια μαστογραφία μετά από κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό Προχώρησα στην επιβεβαίωση της Το ελληνικό δημόσιο εγκρίνει την απλή μαστογραφία αλλά όχι την ψηφιακή (110 ευρώ ). Ο προγραμματισμός για την ψηφιακή γίνεται μήνες πριν αφού είναι ελάχιστα τα δημοσία νοσοκομεία όπου πραγματοποιείται.



Η απλή μαστογραφία θεωρείται ξεπερασμένη σαν διαγνωστική αξία .Δηλαδή αν δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις ψηφιακή βάζεις και στην ουσία καταδικάζεις τον εαυτό σου σε μία επικίνδυνη πορεία Στην συνέχεια για καλύτερη εντόπιση της βλάβης απαιτείται η πυρηνική ιατρική δηλαδή μία μαγνητική τομογραφία (MRI= Magnetic Resonance Imaging). Αρκετά δημόσια νοσοκομεία έχουν και μπορείς να προγραμματιστής, αλλά μετά από μήνες. Υπάρχουν πληθώρα ιδιωτικών μαγνητικών τομογράφων αλλά πολλοί αμφισβητούν την πιστότητας των φιλμ (μηχανήματα Philips ,Siemens) και κυρίως την ακρίβεια στην διάγνωση. Στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη αναλογία αξονικών τομογράφων / κατοίκων αλά αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρουν και μία σωστή διάγνωση. Το δημόσιο αναγνωρίζει ,άρα δικαιολογεί, μόνο την μαγνητική μαστών και θώρακος αλλιώς θα δώσεις 375 ευρώ.
Επιβεβαιώθηκε η διάγνωση και προχώρησα στην επέμβαση και στην αφαίρεση λεμφαδένων από την σύστοιχη μασχάλη. Και εδώ υπήρχε πρόβλημα για τον γρήγορο προγραμματισμό της επεμβάσεως και φυσικά έφτασα πάλι στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Άνω των 5.000 ευρώ χωρίς τις αμοιβές των γιατρών που ευγενικά και δεοντολογικά δεν ζήτησαν αμοιβή. Η ιστορία σταμάτησε εδώ αλλά εγώ παραμένω ανήσυχη σχετικά με το θέμα και κυρίως με τις περιορισμένες δυνατότητες μιας απλής γυναίκας να θεραπευτεί από τον όγκο μαστού.
Τι θα κάνουν αυτές που δεν έχουν οικονομική άνεση;
Στην Ελλάδα 1 στις 12 γυναίκες (8.3%) έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον καρκίνο της ωοθήκης είναι 1 στις 70 (1.4%).O καρκίνος μαστού αφορά όλες τις γυναίκες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ευτυχώς οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Η έγκαιρη διάγνωση όγκου μαστού βασίζεται στο ότι κάθε χρόνο η γυναίκα, άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλεται ,δωρεάν, σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μαστογραφία, χωρίς να παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Δεν μιλάμε για την ομορφιά αλλά για την ζωή της. Για τι Η Ελληνική Δημοκρατία μας δεν μεριμνεί για τις γυναίκες που άλλωστε αποτελούν και το 51% του πλουτισμού της; Αυτό συμβαίνει στην Γαλλία όπου σε όλες τις γυναίκες (Securite sociale με carte d;assurance maladie) άνω των 40 ετών στέλνονται προσκλήσεις για δωρεάν μαστογραφία και άνω των 50 προσκλήσεις για δωρεάν κολωνοσκόπιση. Για τι η οικονομική κρίση και τα ασφυκτικά χρέη των νοσοκομείων μεταφέρονται στις πλάτες των ασθενών που θα πληρώσουν τη «νύφη» ; Για τι ασθενείς που είναι ασφαλισμένες πρέπει πάντα να φροντίζουν να έχουν μαζί τους αρκετά χρήματα κάθε φορά που η ανάγκη τις φέρνει στο κατώφλι του Νοσοκομείου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: