Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Τα επώνυμα ρούχα


ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΡΟΥΧΑ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τα ρούχα πρέπει να τα αφήσεις, όπως και μερικά άλλα αντικείμενα να ξεκουραστούν από την παρουσία σου για να ….αντέξουν στο χρόνο. Α. Καραβασίλη

Πλησιάζει ο Αύγουστος. Θα φύγει σιγά σιγά το καλοκαίρι με τις αφόρητες ζέστες. Θα τελειώσουν οι διακοπές για τους περισσότερους μας. Θα ξαναγυρίσουμε στα σπίτια και στις δουλειές μας. Μετά θα έρθει ο Σεπτέμβρης που ίσως θα έχουμε πρόωρες εκλογές.. Αρχίζει και η σχολική χρονιά .Οι νέοι μας, το αβέβαιο και απρόβλεπτο κατά τα άλλα μέλλον αυτής της χώρας θα πάν σιγά σιγά προς τα θρανία τους. Οι καθηγητές προετοιμάζονται ,και αυτοί με την σειρά τους ,για καινούργιες κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις και φυσικά απεργίες .Το φθινόπωρο προμηνύεται πολύ πιο θερμό από το καλοκαίρι αφού πλησιάζουν και οι εκλογές. Γενικά ζούμε σε ένα απίστευτα ΄΄θερμό΄΄ κοινωνικό και πολιτικό κλήμα που δεν πρέπει κανέναν από εμάς να αφήσει αδιάφορο.
Μέσα στην μαθητική αναμπουμπούλα ξεχωρίζουνε και δρουν τα ΄΄καλά΄΄ παιδιά. Αδιάφορα προς το μέλλον τους ,αφού το έχουν πάρει απόφαση ότι τίποτα ,μα τίποτα δεν γίνεται σωστό σε αυτή την χώρα και φυσικά ότι ό τι και να σπουδάσεις σήμερα αύριο θα είσαι άνεργος. Η μόνη ,αξιόλογη στα μάτια τους, προσπάθεια σχετίζεται με το πού θα πάνε να γλεντήσουνε, που να κάνουν κλάμπινγκ .Ποία επώνυμα ρούχα …ζηλεύουν να αποκτήσουν. Αυτά τα νέα παιδιά ,που κάνουν τον άλογο ελέφαντα , καλλιέργησαν μία αδυναμία για το πώς να χαραμίσουν τον χρόνο τους. Στην αξιολόγηση των πραγμάτων που υπάρχουν γύρω τους ,μόνο αυτό αξίζει .Προτιμάνε να ζήσουνε με ΄΄δανεική΄΄ προσωπικότητά και στην ουσία επιδιώκουν να μεταμορφωθούν σε.. κινητό κατάλογο επώνυμων ρούχων.
Κάποτε η νέα γενιά έγραψε δική της ιστορία προσπαθώντας με αυτοθυσία και αυταπάρνηση να αλλάξει τον κόσμο. Αποτέλεσε κινητήρια δύναμη σε πολλές διεκδικήσεις και ξεχώρισε με την ικανότητα να μην φοβάται να πολεμήσει το κατεστημένο .
Η νεολαία ήταν γενναιόδωρη θυσιάζοντας τα χρόνια της και τα νιάτα της σε έναν αγώνα. Μία προσπάθεια με απρόβλεπτες θυσίες και εξελίξεις χωρίς να σκεφτεί τι έχει να κερδίσει .Δεν κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να αλλάξει τον δικό της κόσμο.!
Κοιτάζοντας τους καλοντυμένους νέους απογοητεύομαι. Είναι θλιβερή η καθήλωσή της στα πεζά .Η εξιδανίκευση των ρούχων και η μεταλλαγή του νέου σε εραστή των υλικών αγαθών και των ψευδαισθήσεων. Να απαιτήσουν από τους γονείς τους αυτά τα ρούχα και να κρύβονται πίσω από τα ΄΄άδεια από ζωή ΄΄αντικείμενα! Μερικοί μάλιστα χρησιμοποιούν τα ρούχα και ως διαβατήριο για την είσοδό τους σε ΄΄υψηλότερους΄΄ κοινωνικούς χώρους (όπου κυριαρχεί ο κοινώς παρανομαστής των επώνυμων ρούχων ως σήμα κατατεθέν της αξιολογήσεις και αξιοσύνης) και στην ουσία για την μελλοντική τους εξέλιξη.
Η ομορφιά της νιότης σε συνδυασμό με την ομορφιά των ρούχων θα τους εξασφαλίσουν την κοινωνική αναρρίχηση.
Η σωματική ομορφιά δεν φτάνει αν δεν συνοδεύεται από την ομορφιά της ψυχής και του πνεύματος. Είναι ένα επικίνδυνο δώρο της μάνας φύσης και όποιος δεν ξέρει τα στενά χρονικά της περιθώρια βγαίνει χαμένος από αυτή την κούρσα πολλαπλών ταχυτήτων. Το ρούχο δεν κάνει τον άνθρωπο λέγανε οι γέροι μας και κάτι ήξεραν Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που κρατάνε απόσταση ασφαλείας από την καταναλωτική μανία. Η Α. Καραβασίλη όταν συμβουλεύει να αφήσουμε λίγο τα ρούχα να ΄΄ξεκουραστούν΄΄ από το ανθρώπινο βάρος για να αντέξουν στο χρόνο καλά σκέφτεται για την αντοχή …των ρούχων. Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για την αντοχή των ανθρώπων … στο χρόνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: