Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανθρωποι και ποντίκια.


Η δουλοκτησία στο ΕΣΥ

δουλοκτησία υπήρξε η πιο μεγάλη και μελανή περίοδος της ανθρωπότητας. Παλιές γκραβούρες δείχνουν τους μαύρους της Αφρικής να οδηγούνται στα πλοία δεμένοι με περιλαίμια, ενώδίπλα στους ένοπλους δουλοκτήτες φιγουράρουν χριστιανοί ιερωμένοι που ευλογούν την πραμάτεια, ώστε να φτάσει ζωντανή στη απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και να δουλέψει αλυσοδεμένη στις φυτείες βαμβακιού.
Χρειάστηκαν τεράστιες κοινωνικές εξεγέρσεις ώστε να εκλείψει η δουλεία και
να καταγραφεί στα συντάγματα των χωρών διάταξη που τιμωρεί τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη εργασία. Τέτοια διάταξη υπάρχει και στο δικό μας σύνταγμα (άρθρο 22 παρ. 4)
Ως νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε η πρώτη κοινωνική ομάδα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να επιβάλλει εξαναγκασμό σε απλήρωτη εργασία μέσω του περίφημου πακέτου εφημέρευσης που εισήγαγε στο νόμο 3868/10 η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου. Στη θέση των ιερωμένων που ευλογούσαν τους δούλους της Αφρικής έχουμε πλέον την τρόικα, η οποία έχει προσλάβει για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ιερές διαστάσεις, υποκαθιστώντας την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και τα
Απόκρυφα Ευαγγέλια.
Το Μνημόνιο υπεράνω όλων.
Η υπουργός Υγείας και οι μυστικοσύμβουλοί της δεν ονόμασαν ευθέως το εφεύρημά τους «επίδομα εφημέρευσης», διότι θα έπρεπε να καθορίσουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για το επίδομα. Το άφησαν αβάφτιστο, χωρίς ονομασία, προσδίδοντας του όμως μια πρωτοφανή ιδιότητα: ελαστικότητα!
Κάθε Διοικητής Νοσοκομείου μπορεί να μεταφράζει κατά το δοκούν αυτό το
πακέτο, ώστε να καλύψει με απλήρωτη εργασία όλο το μήνα και δεδομένης της υποχρεωτικότητας των εφημεριών να προκύπτει εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία χωρίς να χρειαστεί να κατονομαστεί ως τέτοια.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή που
παρουσιάστηκε στο τραπέζι των συζητήσεων το «πακέτο Μαριλίζας», καταγγέλλοντας ότι οδηγεί σε πλήρη ανατροπή τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών και θα φέρει τεράστια προβλήματα και συγκρούσεις στα Νοσοκομεία. Μάλιστα η πραγματοποίηση πενθήμερης απεργίας μεσοκαλόκαιρο είχε αυτό ακριβώς το νόημα: την δήλωση της πλήρους και κατηγορηματικής άρνησης στην απόπειρα του υπουργείου Υγείας να επιβάλλει απλήρωτη και καταναγκαστική εργασία.

νόμος3868/10 ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου τα παρατράγουδα στη σύνταξη των προγραμμάτων Σεπτεμβρίου. Η λέξη «αντιστοιχεί» προσέλαβε ιδιότητες μαγικού λυχναριού. Η υπουργός και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τηρούσαν σιγήκαι εξέδιδαν δήθεν διευκρινιστικές εγκυκλίους που αποτελούσαν απλή αντιγραφή του νόμου, ενώ τη βρώμικη δουλειά ανέλαβαν ως πραιτοριανοίοι Διοικητές ΥΠΕ και οι Διοικητές Νοσοκομείων.
Ζητούσαν εκβιαστικά αλλαγή των ασφαλών προγραμμάτων που είχαν εκπονήσει τα Επιστημονικά Συμβούλια χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο εξαγοράς και εκβιασμού. Ακόμη και την ΟΕΝΓΕ προσπάθησαν να εμφανίσουν ως σύμφωνη με την καρατόμηση προγραμμάτων! Όπως προσφυώς ανέφερε συνάδελφος φαίνεται πως πολλοί Διοικητές έχουν υστέρηση ενημέρωσης, πιστεύοντας ότι η ΟΕΝΓΕ βρίσκεται ακόμη στην εποχή του συμπλέγματος Λαοπόδη- Τσούκαλου.
Πρώτο γραπτό δείγμα εντολών μετατροπής εφημεριών υπήρξε από τον Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης
1, το οποίο ο Γενικός Γραμματέαςτου ΥΥ&ΚΑ εσκεμμένα αποδοκίμασε με θολό και ασαφή τρόπο
2. Επακολούθησε το μνημειώδες τρισέλιδο έγγραφο της Διοικητού 2ης ΥΠΕ ΧριστίναςΠαπανικολάου
3, με το οποίο προσπαθεί να συνετίσει τα διορισμένα μέλη του ΔΣ στο Νοσοκομείο Κω διότι
ενέκριναν για τον Σεπτέμβριο πρόγραμμα εφημέρευσης βάσει αυτού που είχε προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο.
Το έγγραφο Παπανικολάου
Η κυρία Παπανικολάου είναι συνάδελφος. Υπήρξε επί πολλά χρόνια στέλεχος και συνδικαλίστρια του ΚΚΕ. Κάποια στιγμή ανέβλεψε και μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ, όπου και πάλι δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά, διατελώντας Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ το διάστημα 1993-97. Επειδή ο συνδικαλισμός δεν κάλυπτε πλέον τις υψηλές φιλοδοξίες της αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει κυβερνητικό στέλεχος. Την εποχή Σημίτη υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Καταναλωτή- Πρόεδρος ΕΦΕΤ και από το 2004 επανήλθε στο ΕΣΥ. Αρχές του χρόνου διορίστηκε και πάλι σε κυβερνητική θέση: Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.
Πρόσφατα έκανε περιοδεία στα Νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου και οι συνάδελφοι έμειναν έκπληκτοι από τον σκαιό τρόπο που τους αντιμετώπισε.
Τουναντίον φαίνεται πως είναι απόλυτα συμβατές με τις αντιλήψεις της κ. Παπανικολάου συμπεριφορές όπως αυτήτου Διοικητήτου Νοσοκομείου Νάξου, τον οποίο έχουν καταγγείλει κατ΄επανάληψη η ΟΕΝΓΕ και άλλοι ιατρικοί φορείς.
Τούτων δοθέντων μπορούμε να δώσουμε μια αδρή ερμηνεία της οργής που εκδηλώνει η κ. Παπανικολάου για την περίπτωση του Νοσοκομείου Κω, όπου τα μέλη του ΔΣ ενέκριναν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Σε τρισέλιδο έγγραφό της και με ύφοςπου δείχνει πως η κυρία βρίσκεται εκτός εαυτού εκτοξεύει απειλές στα διορισμένα μέλη ότι ォμπορούν αυτεπαγγέλτως να βρεθούν υπόλογα για παράβαση καθήκοντοςサ.
Στη συνέχεια η κ. Παπανικολάου δίνει ρεσιτάλ των γνώσεων νομοθεσίας που
κατέχει, τις οποίες επιθυμείνα μεταλαμπαδεύσει στουςυπόδικους που ενέκριναν ασφαλή προγράμματα, στα οποία τους οδήγησαν ォα βασάνιστα και αφοριστικάサ οι εκπρόσωποι του Ιατρικού σώματος. Αποφαίνεται λοιπόν η κ. Διοικητής ότι ォτο συνολικό ποσόν εφημεριών κάθε γιατρού είναι προϋπολογισμένο και για την κατάρτιση των προγραμμάτων εφημεριών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο σαφείς περιορισμοί:
α) ο οικονομικός που θέτει το πλαφόν του παρόντος προϋπολογισμού και
β) το συνταγματικό πλαφόν, δηλαδή τον περιορισμό της υπέρβασης του ορίου αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου».
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η κ. Παπανικολάου, αν και γιατρός ΕΣΥ και
επί χρόνια κυβερνητικό στέλεχος, αγνοεί ποια είναι τα δύο πλαφόν αποδοχών στους γιατρούς ΕΣΥ, τα οποία εν τη αγνοία της συνέπτυξε σε ένα. Μπορούσε βεβαίως να ρωτήσει έναν νομικό πριν γράψει αρλούμπες και τις συμπεριλάβει σε έγγραφο που ερμηνεύει νόμους και γραφάς. Μάλιστα η κ. Διοικητής φαίνεται πως δεν πληροφορήθηκε ακόμη κάτι: ότι δεν υπάρχει πλέον
πλαφόν Προέδρου Αρείου Πάγου, αλλά έχουμε πέσει στον Εφέτη!
Aφού η κ. Παπανικολάου απείλησε και νομοθέτησε επιτέλους ηρεμεί και γράφει στους ταραξίες:
ォΟ νόμος από μόνος τους εμπεριέχει το στοιχείο της ελαστικότητας σε ότι αφορά στο είδος των εκτελούμενων εφημεριών, το οποίο μπορείτε με καλή θέληση και σε συνεργασία με τη Διοίκηση να προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκεςサ.
Εντέλει η κ. Παπανικολάου κατανάλωσε τρείς σελίδες, ώστε να γράψει όλα εκείνα που η υπουργός Υγείας απέφυγε επιμελώςνα πει, ώστε να μην εκτεθεί. Να τονίσουμε πως όσα αναφέρει η κ. Παπανικολάου περί αυτεπάγγελτης δίωξης του ΔΣ έγκυροι νομικοί τα θεωρούν επιεικώς ως πομφόλυγες. Τα μέλη του ΔΣ ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο (3754 άρθρο 1) και θα διωχθούν εάν εγκρίνουν μη ασφαλή προγράμματα και κινδυνεύσει η υγεία ασθενούς.
Εξάλλου η ίδια ομολογεί πως μπορούν να προκύψουν ασφαλή προγράμματα
με πρόσθετες εφημερίες από το Υπουργείο, τις οποίες όμως εκείνο προσπαθεί να περιορίσει στο ελάχιστο και ει δυνατόν να μηδενίσει, ώστε να μην υπερβείτα 400 εκατ. ευρώ.

Συμπεράσματα
Σήμερα που επιχειρείται απόαρκετούςΔιοικητέςνοσοκομείων είτε η αυθαίρετη περικοπήτων προγραμμάτων, είτε η μετατροπήενεργών εφημεριών με αποκλειστικά λογιστικά κριτήρια, αποδεικνύεται ότι αυτόπου προέχει είναι να πάρουν οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και τα ΕπιστημονικάΣυμβούλια την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλλουν στιςΔιοικήσεις την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μοντέλου εφημερίας που εξασφαλίζει επιστημονικά αποδεκτή στελέχωση των τμημάτων και επάρκεια ιατρικής φροντίδας όλων των ειδικοτήτων, καλώντας τις ταυτόχρονα να απαιτήσουν από τιςΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας την συμπληρωματική επιχορήγηση με τα απαραίτητα ποσάγια την αποπληρωμή των εφημεριών που θα πραγματοποιούνται. Κάθε υποχώρηση απόαυτότο στόχο κινδυνεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα μη αναστρέψιμα στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική ειδικο-
τήτων «πρώτης» ή «δεύτερης» γραμμής, ούτε τη λογική του επιδόματος εφημερίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την αντιστοιχία του σε εφημερίες, γιατί αυτή είναι λογική που προτάσσει τον έλεγχο του κόστους και όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, υποβαθμίζοντας αναγκαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προφανώς δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αυτόοφείλουμε να το καταστήσουμε σαφές στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.
Οι ενέργειεςπου μπορούμε να προβούμε είναι πολλές. Πέραν της υποβολής αναφορών
4 για ανάληψη ποινικής και αστικής ευθύνης εκ μέρουςτων Διοικητών που παραποιούν προγράμματα εφημέρευσης μπορούμε να προβούμε
και σε κατάθεση μηνύσεων και αγωγών. Μπορούν ακόμη να υπάρξουν μαζικά διαβήματα στη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ του Νοσοκομείου, κατάληψη
των γραφείων του Διοικητή, ανοιχτές συνεδριάσεις στις οποίες θα κληθούν
πολίτες και υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Ήδη σε αρκετά Νοσοκομεία
άρχισε να συζητείται το ξεκίνημα κινητοποιήσεων, ακόμη και υποβολής παραιτήσεων, ενδεχόμενα τα οποία θα συζητήσουμε στο προσεχές Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, ώστε να γίνουν πανελλαδικά και οργανωμένα.
Σε κάθε περίπτωση υπερασπιζόμαστε ανένδοτα τα προγράμματα εφημέρευσης.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ
varnava1@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: