Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει κα Φάνη Πάλη Πετραλιά......





ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ Κα ΠΕΤΡΑΛΙΑ.......



Αφήνει τις ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ με ατέλειωτες ουρές γιατί λείπουν βασικές ειδικότητες Οικογενειακοί γιατροί, Καρδιολόγοι, Ορθοπεδικοί, Παιδίατροι, Ουρολόγοι, Νευρολόγοι, Δερματολόγοι, Παθολόγοι, Ψυχίατροι, Ενδοκρινολόγοι, Νεφρολόγοι, Αλλεργιολόγοι ,Ρευματολόγοι κλπ κλπ. Ο μύθος των κάποτε 8500 γιατρών μηρυκάζεται από παπαγαλάκια στα μέντια με κάθε ευκαιρία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι γιατροί του οργανισμού είναι σήμερα περίπου 5000 λιγότερο από 1000 οι μόνιμοι 350 οι συμβασιούχοι έργου με εμπνευσμένη από το μεσαίωνα σύμβαση, και οι υπόλοιποι 3650 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου. Οι 5.500.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που ταλαιπωρούνται από ακρίβεια φαρμάκων και ανθυγιεινή εργασία όπου υπάρχει αναγκάζονται να περιμένουν για ιατρική κάλυψη από 32 ημέρες και βάλε μια και το ευειδές πρόγραμμα του 184 μέχρι εκεί καταγράφει προγραμματισμό. Κάνουν δηλαδή οικονομία σε μισθούς γιατρών 5 συν 3 έτη στου κασίδη , ασφαλισμένου το κεφάλι. Λέτε νάχουν και bonus για το κατόρθωμά τους ; Νομίζουν ότι στρέφοντας τους αγανακτισμένους πολίτες κατά των γιατρών ,των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ ή των ωρομίσθιων υπαλλήλων του 184 καθημερινά η διοίκηση του ΙΚΑ, οι ενσωματωμένοι συνδικαλιστές που απολαμβάνουν ασυλία και η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΅Απασχόλησης΅ θα συσκοτίσουν την εικόνα τους.
Οπως είπα και έγραψα πριν τις εκλογές του ΙΣΑ 1 και 2 Ιούνη Ορυκτέλαια Υποσχεσιολογίας, διέπουν την νομοθετική έγκριση από ΣτΕ της ανεπαρκούς ήδη αλλά ανέφικτης προκήρυξης 2000 θέσεων γιατρών εκτός ΑΣΕΠ με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία τους επί 15 χρόνια στο ΙΚΑ. Δυστυχώς η πρόσφατη ειδησιογραφία μας επιβεβαίωσε φρικτά. Ακόμα υποσχέσεις μοιράζει η κ. Πετραλιά για υποτιθέμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ιδού το ΙΚΑ και τα προβλήματά του κα Υπουργέ. Εσείς έχετε να ασχοληθείτε με τίποτα καλύτερο;;;; Οι ελλείψεις γιατρών όμως σημαίνουν καθυστερήσεις στις χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, ανυπαρξία χρόνου για προληπτική και συμβουλευτική ιατρική, εντατικοποίηση και φθορά για όλους, ανυπαρξία πρωτοβάθμιας επείγουσας δωρεάν κάλυψης στα ιατρεία ΙΚΑ, καθυστέρηση ακόμα και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες (άδειες, επιτροπές, έλεγχοι, σφραγίδες) χρέη και μη σκόπιμα βάρη στους φαρμακοποιούς, μεταφορά του φόρτου στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Οι συμβασιούχοι γιατροί παραπονούνται με χαρακτηριστική ένταση ,εκθέτοντας και το πλήρες ιστορικό της κοροϊδίας. Από δικαιολογίες και περιστασιολογίες μέχρι να βαπτίσουμε το κρέας ψάρι, έχουμε χορτάσει κα Πετραλιά. Πείτε μας ευθέως φταίμε αν σας υπενθυμίζουμε ότι είστε αναξιόπιστη για πολλοστή φορά;;; Και σεις κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας που συμπλέετε με τέτοιες τακτικές δικαιολογούνται τα χαμόγελα έτσι ;;
Διόνυσος.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Ανακοίνωση συλλόγου συμβασιούχων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ι.Κ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ(ΑΡ.ΠΡΩΤΟΔ.1874/01)
ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ (210-4132242 6976603109
FAX: 2104132242 e-mail:sysi@otenet.gr
Πειραιάς 21/07/08
Αρ.Πρωτ.32
ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤA ή ΔΟΛΟΣ ;
Αντισυνταγματικό έκρινε με την υπ΄αρ 158/2008 απόφαση του, το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας το σχετικό Π. Δ. του Υπ.Απασχόλησης με το οποίο καθορίζονται τα κριτήρια πρόσληψης 2000 μονίμων ιατρών-οδοντιάτρων στο Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ και το παρέπεμψε λόγω μείζονος σπουδαιότητας για τελεσίδικη απόφαση στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.
Το Συμβούλιο Επικρατείας επεσήμανε στο σχετικό Π.Δ ότι ναι μεν οι προσλήψεις θα μπορούσαν να γίνουν και εκτός ΑΣΕΠ ,αλλά δεν μπορεί η Επιτροπή επιλογής των προσλήψεων του Ι.Κ.Α να έχει και ρόλο ελέγχου και νομιμότητας των προσλήψεων και ενστάσεων αντί του ΑΣΕΠ όπως σαφώς ορίζουν οι νόμοι του κράτους(άρθρο 103 του Συντάγματος)
Σχεδόν 5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2004 και παρά τις καθημερινές υποσχέσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για την λύση του Ασφαλιστικού των 6000 γιατρών του Ι.Κ.Α το πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Οι μεγαλοσχήμονες ηγέτες της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ όφειλαν να έχουν μελετήσει (νομικά)την σχετική προκήρυξη και να έχουν προβλέψει. Είχαν άλλωστε ειδοποιηθεί γ’ αυτό!
Γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προχώρησε έγκαιρα σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφάλιζε την νομιμότητα της προκήρυξης; Γιατί η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και δεν ενημέρωσε τους συναδέλφους ;
Μήπως αυτοί που υφάρπαξαν επανειλημμένα την ψήφο των συναδέλφων με κάλπικες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις πρέπει επιτέλους να δώσουν εξηγήσεις;
Ας διαλέξουν την εξήγηση που τους ταιριάζει! Ή είναι ανίκανοι ή σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και μας δουλεύουν!
Εμείς επιμένουμε:
Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού όλων των γιατρών-οδοντιάτρων του ΙΚΑ και μετά προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων .
Συνάδελφοι , πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.Τίποτα δεν χαρίζεται! Πρέπει να βρούμε τρόπους να εκφράσουμε την οργή μας και την αποφασιστικότητά μας και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας.Η ενότητα και η αγωνιστικότητα είναι τα μόνα όπλα μας.
Καλούμε όλους τους ΣΕΥΠΙΚΑ να ενημερώσουν τους συναδέλφους για την πορεία των εξελίξεων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Συμβασιούχοι Γιατροί ΙΚΑ Δύο Ταχυτήτων

Απολογισμός του 2007 –Προσδοκίες για το 2008

Οι 5500 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου γιατροί και οδοντίατροι του Ιδρύματος καθώς και οι 900 γιατροί με 24μηνες συμβάσεις έργου, καλύπτουν σήμερα το 80% των αναγκών για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας επιμένει όλο αυτό το δυναμικό, να εργάζεται χωρίς να θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.Και ενώ οι αορίστου χρόνου διεκδικούν απ΄τη πολιτεία ισονομία με τους μόνιμους συναδέλφους τους , με τους νόμους 3302/04 κ΄3518/06 προσλαμβάνεται ιατρικό προσωπικό με 24μηνες συμβάσεις έργου.

Όλοι οι γιατροί καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες . Γιατί όμως ,καμία κυβέρνηση δεν δέχεται να αναγνωρίσει ,ότι το προσωπικό της είναι στην ουσία μόνιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τις υποχρεώσεις του εργοδότη; Το 2001 με αφορμή επικείμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναπτύχθηκε ένα ισχυρό κίνημα των γιατρών με τον νεοσύστατο ΄΄Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής΄΄ να πρωτοστατεί.Ο αγώνας συνεχίστηκε μέχρι παραμονές εκλογών το 2004, οπότε ψηφίστηκε στην Βουλή ο Ν.3232 χωρίς δικαίωμα συνταξιοδότησης των αορίστου χρόνου πλέον γιατρών.Η νέα κυβέρνηση, παρόλες τις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν προχώρησε στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για ασφάλιση-συνταξιοδότηση.

Πρωταρχική σημασία, σε μια χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν υποδειγματικά, είναι τα κόμματα να ανακοινώνουν τις προεκλογικές τους θέσεις χωρίς κρυφά χαρτιά και ατζέντες , και έτσι να μαθαίνει ο Ελληνικός λαός τι πραγματικά θα ακολουθήσει,όταν αναλάβουν την εξουσία . Τα τελευταία 15 χρόνια κανείς πολίτης αυτής της χώρας δεν γνωρίζει τις προθέσεις και τις θέσεις των μεγάλων κομμάτων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας!Άπειρες φορές έχουμε ακούσει για επικείμενα νομοσχέδια . Είναι φανερό , ότι υπάρχει μια τάση να υλοποιηθούν οράματα ,που θα μειώσουν την κρατική συμμετοχή ,γιατί όχι και θα τη καταργήσουν τελείως ,με την εισβολή μεγάλων ιδιωτικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας και μάλιστα πολυεθνικών.Η αρχή της παγκοσμιοποίησης και στο χώρο της υγείας είναι γεγονός και ο κατήφορος δεν θάχει τελειωμό, αν ο πολίτης δεν αντιληφθεί έγκαιρα την πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια , ότι το ΙΚΑ συμμετέχει στην εργοδοτική εισφορά στο ΤΣΑΥ – εισφορά χωρίς ανταποδοτικότητα που ανέρχεται στο13,33% επί των μεικτών αποδοχών.Δεν θα ήταν δύσκολο με νομοθετική ρύθμιση, αυτά τα χρήματα να γίνουν ανταποδοτικά με ταυτόχρονη εισφορά ,που αναλογεί στον εργαζόμενο.Αυτά σε θεωρητική βάση , γιατί στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις έχουν άλλα σχέδια!Και σε τελική ανάλυση η σημερινή ΄΄κρίση΄΄ του ασφαλιστικού συστήματος όπως προβάλλεται , δεν είναι κρίση, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια αλλαγής της δομής του συστήματος αυτού.Οι υγειονομικοί , που ασφαλίστηκαν από το 1993 και μετά θα λάβουν μηνιαία σύνταξή (κατώτατη κλάση) απ’το ΄΄ευγενές΄΄ταμείο το ΤΣΑΥ 461,97 ευρώ(35ετία).Στα σχέδια λοιπόν αυτά ,εντάσεται και ο διορισμός των 24μηνιτών γιατρών , στην ουσία ΄΄αναλώσιμο φτηνό ανακυκλούμενο υλικό΄΄,χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα όπως αναρρωτικές –κανονικές άδειες , με αποδοχές 900 ευρώ μηνιαίως. Εντάσσεται και ο΄΄θεσμός των stage΄΄στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό με την ανασφάλιστη εργασία και τις αποδοχές των 400-500 ευρώ το μήνα.Η αρχή της ΄΄ελεύθερης οικονομίας΄΄στην πρωτόγονη της εκδοχή, την εποχή του μεσαίωνα.Εκεί θάρθει ΄΄ως από μηχανής θεός΄΄ένα νέο σύστημα που θα ΄λύσει΄΄ το πρόβλημα ,άκρως ιδιωτικό και ΄΄δίκαιο , ελαφρώς καλύτερο΄΄ από το σημερινό,πάντα όμως εναρμονισμένο στο ΄΄παγκόσμιο γίγνεσθαι΄΄.

Το ασφαλιστικό πρόβλημα των γιατρών του ΙΚΑ , δεν είναι συντεχνιακό με την στενή έννοια, αλλά εντάσσεται σ’ένα πλαίσιο γενικότερο ,που αφορά την περίθαλψη και την ποιότητα ζωής .Αφορά τα αποθεματικά των ταμείων και την ακίνητη περιουσία τους ,που ανήκει σ’ολους τους ασφαλισμένους.Πρέπει να αφορά άμεσα, τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα , τους επιστημονικούς συλλόγους και ολόκληρη την παραγωγική κοινωνία.Αν δεν καταλάβουμε έγκαιρα την νέα πραγματικότητα και το 2008 θάναι δυσοίωνο.

Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2007

Παναγιώτης Ν. Ψυχάρης

Γεν.Γραμματέας Συλλόγου Συμβασιούχων

Ιατρων ΙΚΑ Αττικής

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΡΙΝΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Στοπ ΣτΕ σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Φρένο στις προσλήψεις μονίμων γιατρών και οδοντιάτρων του ΙΚΑ, εκτός ΑΣΕΠ, βάζει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ε' τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που επιχείρησε να περάσει με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, καθώς με αυτές παρακάμπτεται πλήρως το ΑΣΕΠ, αν και το ΙΚΑ είναι ΝΠΔΔ και υπάγεται στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με το επίμαχο Διάταγμα, οι προσλήψεις θα γίνονταν από το συμβούλιο επιλογής ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ, το οποίο θα ήταν αρμόδιο να εκδικάσει και τις τυχόν ενστάσεις κατά της εγκυρότητας του διαγωνισμού και του πίνακα των επιτυχόντων. Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά το ΑΣΕΠ, αφού δεν του επέτρεπε να ελέγξει, έστω και εκ των υστέρων, τη νομιμότητα των προσλήψεων.Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Κων. Μενουδάκο, που επεξεργάστηκαν το σχέδιο Π.Δ., παρατήρησαν ότι οι γιατροί του ΙΚΑ δεν υπάγονται μεν στο ΕΣΥ, συνδέονται όμως μαζί του με σχέση δημοσίου δικαίου και είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι προσλήψεις μονίμων γιατρών του ΙΚΑ μετά τον νόμο Πεπονή (ν. 2190/1994) υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ.Το ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας όσα έχει πει η Ολομέλεια και για το υπουργείο Εσωτερικών, δέχεται κατ' αρχάς ότι οι προσλήψεις μονίμων γιατρών μπορούν να γίνουν από την ειδική επιτροπή επιλογής προσωπικού, αντί του ΑΣΕΠ. Το γεγονός όμως ότι δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος νομιμότητας της προκήρυξης του διαγωνισμού και του πίνακα επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ (αλλά όλες οι ενστάσεις εκδικάζονται και πάλι από την ίδια επιτροπή επιλογής), καθιστά το Διάταγμα αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος που προβλέπει την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων.Την τελική ωστόσο κρίση για την αντισυνταγματικότητα θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση.Είναι πάντως αξιοσημείωτο, πως ενώ είχε ξεκινήσει η επεξεργασία του Διατάγματος από τους δικαστές, το ΙΚΑ έστειλε στον κ. Μενουδάκο έγγραφο, ζητώντας σύντομη αναβολή ενόψει «ενδεχόμενης προσεχούς νομοθετικής ρυθμίσεως για την εξαίρεση του ιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ από το ΑΣΕΠ». Ομως το αίτημα απορρίφθηκε και η κυβέρνηση, εάν θέλει να παρακάμψει το ΑΣΕΠ στις προλήψεις ιατρών του ΙΚΑ, πρέπει να το κάνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε στους δικαστές! *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/07/2008

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται για πολλά χρόνια ο αγώνας των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ για κατοχύρωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από τον εργοδότη τους , δηλαδή το ΙΚΑ. Η πεισματική άρνηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και της ΝΔ σήμερα να επιλύσουν το πρόβλημα κατοχυρώνοντας με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα όλων των αορίστου χρόνου γιατρών και οδοντιάτρων του ΙΚΑ σε ασφάλιση και σύνταξη , με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους, αφού πληρώσουν οι ίδιοι τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο και ο εργοδότης τις δικές του, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και τους γιατρούς σε απόγνωση.
Πως όμως έχει προκύψει το πρόβλημα; Οι διοικήσεις του ΙΚΑ και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αρνούνταν επί πολλά χρόνια να αναγνωρίσουν ότι οι γιατροί-οδοντίατροι που είχαν προσληφθεί στο ΙΚΑ με σύμβαση του ν1204/72 συνδέονται με υπαλληλική σχέση με το ίδρυμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου. Όταν μετά από πολύχρονους αγώνες και δικαστικές αποφάσεις αναγνωρίστηκε με το ν3232/2004 η εξαρτημένη σχέση αορίστου χρόνου δεν ρυθμίστηκε ταυτόχρονα η δυνατότητα για σύνταξη και ασφάλιση από το ΙΚΑ για όλους τους γιατρούς, όπως συμβαίνει με τους μονιμοποιηθέντες κατά καιρούς οι οποίοι ασκούν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα , στον ίδιο χώρο με τις ίδιες υποχρεώσεις και απολαβές. Ποια είναι τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι κυβερνήσεις για να μην επιλύσουν το πρόβλημα; 1.δεν υπάρχουν χρήματα 2.δεν δικαιούνται οι γιατροί να ζητούν σύνταξη από το ΙΚΑ αφού συνταξιοδοτούνται από το ΤΣΑΥ 3.οι γιατροί του ΙΚΑ διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.
Το μίγμα υποκρισίας και λαϊκισμού που περιέχεται σε αυτά τα επιχειρήματα πρέπει να απαντηθεί μιας και έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί και η γενικότερη προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού περί συντεχνιών , άδικων κεκτημένων και προνομιούχων στρωμάτων.
Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία , η τεράστια εισφοροδιαφυγή , οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις , η ανασφάλιστη εργασία , το φόρτωμα στο ΙΚΑ υποχρεώσεων μεγάλων εργοδοτών χωρίς να μεταφέρονται ανάλογοι πόροι κάνουν υποκριτική κάθε επίκληση οικονομικών δυσχερειών. Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν ζητούν να μπουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ χωρίς να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν. Ζητάμε να αναγνωρίσουμε πραγματική προϋπηρεσία καταβάλλοντας τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο. Ο εργοδότης (ΙΚΑ) καλείται να καταβάλει στον εαυτό του τις εισφορές που του αναλογούν για να αποδώσει συντάξεις όταν έλθει η ώρα. Η λογική των αναδιανεμητικών ασφαλιστικών συστημάτων λέει πως όσο περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στην ασφάλιση καταβάλλοντας τις εισφορές τους τόσο το καλύτερο για την προοπτική των ασφαλιστικών συστημάτων , αρκεί βέβαια να καταβάλλουν και οι εργοδότες τις εισφορές τους και να εκπληρώνει και το κράτος τις υποχρεώσεις του.
Οι αορίστου χρόνου συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΣΑΥ καταβάλλοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές που παρακρατούνται από το μισθό τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους μονίμους συναδέλφους μας οι οποίοι δικαιούνται σύνταξης και από το ΙΚΑ , αλλά και με τους γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν και από το Δημόσιο φθάνοντας σε ένα αξιοπρεπές συνολικό ποσό σύνταξης , όσοι προφθάσουν και για όσο προφτάσουν. Αυτό που καλώς δικαιούνται οι υπόλοιποι συνάδελφοι μας ζητάμε και εμείς. Πολύ περισσότερο μάλιστα σήμερα που επιχειρείται παραπέρα επιδείνωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΤΣΑΥ , το οποίο ενώ είναι ένα εύπορο ταμείο στο οποίο αποδίδουμε υψηλές εισφορές αποδίδει χαμηλές συντάξεις, συντάξεις που μπορεί να γίνουν ακόμα χαμηλότερες και με επαχθέστερους όρους με την απαράδεκτη συγχώνευση που επιχειρεί η κυβέρνηση στο λεγόμενο ταμείο επιστημόνων. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαίως διεκδικούν ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από κύρια και επικουρικά ταμεία , για να μην έχουν δραματική επιδείνωση του επιπέδου της ζωής τους όταν βγουν στη σύνταξη. Το ίδιο διεκδικούν και οι γιατροί-οδοντίατροι του ΙΚΑ. Αξιοπρεπή σύνταξη που δεν θα επιδεινώνει δραματικά την ποιότητα ζωής τους όταν συνταξιοδοτηθούν. Και καθόλου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις εκ του πονηρού απόψεις που επιδιώκουν να εξισώσουν όλες τις συντάξεις στο χαμηλότερο επίπεδο , οδηγώντας τελικά σε ενίσχυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα .
Ναι οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν το δικαίωμα στη νόμιμη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου. Μόνο έτσι άλλωστε μπορούν να συμπληρώσουν τον απαράδεκτα χαμηλό για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης μισθό του ΙΚΑ και να προστατευθούν από την εργασιακή ανασφάλεια που τους προσφέρει το ίδρυμα.. Σε ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίας για τους εργαζόμενους με εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους υγειονομικούς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και το εργασιακό καθεστώς των γιατρών , παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ιατρικού έργου. Η προοπτική αυτή όμως προϋποθέτει αλλαγή προτεραιοτήτων στην Ελληνική κοινωνία , αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και φορολογική μεταρρύθμιση για να βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται. Προς το παρόν στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι αναλώσιμοι κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι γιατροί σε συνεχώς ιδιωτικοποιούμενο σύστημα υγείας. Χρειάζεται αγώνας για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ